Choroby róż Cz.1
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroby róż
A praktycznie- zatrzymał ktoś czarną plamistość Topsinem?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Jasne, choćby ja. Były prewencyjnie pryskane Miedzianem, ale po tygodniu ciągłego deszczu nie ma co liczyć na ochronę. Na prawie każdą różę wskoczyła plamistość i 2 zabiegi topsinem zahamowały rozwój. Nie jest to może najlepiej dopasowany środek do tej konkretnej choroby, ale nie oznacza to, że nic nie daje! Jeśli przyjrzysz się karcie to znajdziesz tam plamistości (w każdym razie target tak to reklamuje, nie konkretną plamistość, a plamistości liści i kwiatów). I rzeczywiście działa.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Na tym filmiku jest wszystko wyjaśnione przez firmę TARGET. Topsin jak najbardziej może być.
-- 10 lip 2014, o 21:59 --
https://www.youtube.com/watch?v=5vm0KFMxpUU
-- 10 lip 2014, o 21:59 --
https://www.youtube.com/watch?v=5vm0KFMxpUU
Pozdrawiam. Ania
Witam, mam problem z różą. od kilku dni na płatkach kwiatów pojawiły sie plamki,oraz małe otworki.Pąki nawet te młode które dopiero sie otwieraja już widac że są też zakażone,natomiast liscie sa w porządku. Co to za choroba ,i co moge z tym zrobic.Pomóżcie prosze ,z góry dziekuje.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Na kwiatach mogą pojawiać się objawy mączniaku prawdziwego lub szarej pleśni - proszę o zdjęcie pąków.
- olga-s1
- 100p
- Od: 5 lis 2013, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam i proszę o pomoc.Dolne liście mojej róży wyglądają tak
,
, 
następnie schną całkowicie i opadają. Co może być przyczyną: czy ma za sucho, ale pozostałe róże są tak samo podlewane i nie mają takich liści, czy to
może jest jakaś choroba.Liście w górnej części roślina ma ładne i kwitnie normalnie.

następnie schną całkowicie i opadają. Co może być przyczyną: czy ma za sucho, ale pozostałe róże są tak samo podlewane i nie mają takich liści, czy to
może jest jakaś choroba.Liście w górnej części roślina ma ładne i kwitnie normalnie.
Pozdrawiam Olga
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A czy zanim zżółkną i spadną, a są zielone- nie występują już wtedy na nich czarne plamy? Zapewne tak- to czarna plamistość.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Deirde
Ja bym raczej powiedziała - mączniak rzekomy.
- olga-s1
- 100p
- Od: 5 lis 2013, o 15:04
Maryann, są tylko czarne kropki tak jak widać na zdjęciu.
Deidre pewnie masz rację, przyjrzałam się dokładnie i liście są matowe na zewnątrz i pod spodem, kiedy pocieram palcem, nalot się ściera.Pod spodem liści ma grubszą warstwę.W przypadku mączniaka rzekomego, podobno nie można tego nalotu zetrzeć.Poradź czy na wszelki wypadek popryskać na mączniaka rzekomego i plamistość ( połączyć dwa opryski?)
Deidre pewnie masz rację, przyjrzałam się dokładnie i liście są matowe na zewnątrz i pod spodem, kiedy pocieram palcem, nalot się ściera.Pod spodem liści ma grubszą warstwę.W przypadku mączniaka rzekomego, podobno nie można tego nalotu zetrzeć.Poradź czy na wszelki wypadek popryskać na mączniaka rzekomego i plamistość ( połączyć dwa opryski?)
Pozdrawiam Olga
- Deirde
Jeśli jest nalot to mączniak prawdziwy i na niego pryskaj.
Re: Choroba roz -prosze o porade !!!
Kochani...Poradźcie coś, bo mnie cholera weźmie...
Od wielu lat zajmuję się różami i jeszcze tego nie miałem...
Oto trzy krzaki róż pokryte są lekkim białym meszkiem i białą lepką pajęczyną, która jest rozciągnięta między listkami, a także oplecione są pączki kwiatów. Próbowałem to powycierać to na palcach rąk powstał brązowy lepki brud ...Co spowodowało, że tak się dzieje ?
Może to jakiś owad ?
Proszę o pilną radę, bo róże umierają...

Od wielu lat zajmuję się różami i jeszcze tego nie miałem...
Oto trzy krzaki róż pokryte są lekkim białym meszkiem i białą lepką pajęczyną, która jest rozciągnięta między listkami, a także oplecione są pączki kwiatów. Próbowałem to powycierać to na palcach rąk powstał brązowy lepki brud ...Co spowodowało, że tak się dzieje ?
Może to jakiś owad ?
Proszę o pilną radę, bo róże umierają...

Kochajmy kwiaty i zwierzeta, one potrafia dac serce za serce - Ludzie nie zawsze...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje
Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Waldi zapraszam do tego watku. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&p=953491
Poznasz tam jedną z możliwości walki z tą chorobą nie tylko róż lub zastosuj jakis fungicyd dostepny w kraju gdzie mieszkasz.
Życzę powodzenia.
Poznasz tam jedną z możliwości walki z tą chorobą nie tylko róż lub zastosuj jakis fungicyd dostepny w kraju gdzie mieszkasz.
Życzę powodzenia.
Dziękuję Ci ślicznie za pomoc i wszystkim, którzy próbuja mnie pocieszać... 

Kochajmy kwiaty i zwierzeta, one potrafia dac serce za serce - Ludzie nie zawsze...
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54