Miałem, taka sobie, ja jednak wolę Lagunę, a producenci wysiewają dosyć dużo odmianę Nerac.logitech55 pisze:Czy ktoś uprawiał marchew Bolero F1 ?
Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Marchew
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kto wysiewał marchewkę i rzodkiewkę do jednego rządka? Ja tak zrobiłam, i teraz mam liścienie rzodkiewki wśród liścieni marchewki Marchewki niby się nie podlewa, ale od kiedy? Przecież to jeszcze dzieciątka Mam podlewać do momentu zbioru rzodkiewek? No bo tych to przecież nie zostawię bez wody
- JustyNA 11
- 50p
- Od: 22 mar 2010, o 00:55
Wszystkie te problemy to nie wina jakiejś odmiany więc łatwo można im zapobiec właściwą pielęgnacją. Zielenienie marchwi - wystarczy podczas pielenia obsypać marchewki ziemią aby słońce nie padało na rosnące korzenie ( piętki). Po długotrwałej suszy ,gdy korzenie marchwi są już wyrośnięte i nagle będą spore opady deszczu to korzenie z nadmiaru wilgoci pękają. Problem pojawia się późnym latem/ na jesieni. Systematyczne podlewanie powinno wyeliminować ten problem. Rozdwajanie się korzeni- dobrze spulchniona grządka, brak kamieni i przerywanie zbyt gęstych wschodów i problem powinien zniknąć. Do przechowywania na zimę wybierać odmiany późne, siać dopiero w maju/ z pocz. czerwca. Dobrym sposobem na przechowywanie korzeni marchwi i nie tylko jest piasek. Życzę sukcesów w uprawieKattin pisze:Czy istnieje odmiana marchwi, która nie zielenieje, nie pęka, nie rozdwaja się i długo aż do wiosny się przechowuje?
Flacoro to też moja ulubiona zimowa odmiana.
ZielonaŻabko ja cały czas tak robię ale z przewagą marchewki tu na forum wyczytałam pomysł z cebulą, więc późna będzie miała jej towarzystwo. Rzodkiewkę podlewam w fazie pierwszych liści gdy jest sucho i pojawiają się pchełki a,że one( pchełki) nie lubią wilgotnej ziemi to roślinki są podlewane rano i wieczorem niezbyt obficie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ZielonaZabka. Przecież marchew się podlewa, bo przed deszczem się nie chroni. Tylko nieumiejętne podlewanie, częste, czyni,że korzenie nie muszę szukać wody i marchew będzie krótsza. Także potem głębsze spulchnianie powoduję wydłużenie korzeni. Rzodkiewkę w marchwi należy traktować jako chwast lub odwrotnie.
pozdrawiam Ludwik
- ZielonaZabka
- 500p
JustyNA 11, ekopom, dzięki Pierwszy raz w życiu siałam marchewkę i się wydało, jaki ze mnie ogrodnik-teoretyk :P
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Witam ,ja co roku wrzucam po kilka ziarenek rzodkiewki do marchwi ,żeby było łatwiej widać posiane rzadki ,bo rzodkiewka szybko wschodzi i można bezpiecznie pielić .Marchew i tak przerywam ,więc jak trochę jej ubędzie przy wyrywaniu rzodkiewki to nie jet to tragedia.
Ten sposób jest bardzo dobry, zawsze tak robię, że rzodkiewkę sieję między marchew. Po ziarenku na końcach i po środku rajki.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy wzeszła Wam juz marchewka ? Wysiałam do dużej skrzynki 23.03 i jeszcze nic nie wzeszło. Czy to możliwe żeby tak długo to trwało ? Mam odmiany wczesne: Amsterdam i Paris.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
W gruncie widziałem że wychodzi. Natomiast w pojemnikach już jest ładniutka, aż kilka przesadziłem do docelowych pojemników. Terminów wysiewu nie pamiętam. Jakoś tuż przed świętami.
Nie zdążyłem się nimi zająć po miesięcznej nieobecności, dlatego niektóre po dwie i więcej sztuk w pojemniku.
Nie zdążyłem się nimi zająć po miesięcznej nieobecności, dlatego niektóre po dwie i więcej sztuk w pojemniku.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Błażej, jeszcze się nie spotkałam z marchewką z rozsady Robisz tak żeby mieć wcześniej czy są jakieś inne powody ?
- BobejGS
- Kontakt:
Robie tak, bo to nie zwykła marchewka, a marchewka gigant i nasiona pochodzą od rekordzisty świata Petera Glazebrooka, w wielkości/ciężarze tego warzywa. Docelowo też będą w pojemnikach. Chce przebić 1kg wagi jak najmniejszym wysiłkiem i kosztem, stąd tyle sadzonek, które będe wysadzał w różne miejsca, by przetestować, gdzie najlepiej rośnie.
- ZielonaZabka
- 500p
Ale czy ona się od tego przesadzania nie zdeformuje? Czy to może nie ma dla Ciebie znaczenia, a chodzi tylko o jak największą wagę?
Moja Amsterdam 2 wzeszła już dwa tygodnie temu, ale ciągle ma tylko liścienie
Moja Amsterdam 2 wzeszła już dwa tygodnie temu, ale ciągle ma tylko liścienie
- BobejGS
- Kontakt:
Przesadzam tak, by nie naruszyć korzenia. Jednak faktycznie to okaże się dopiero podczas zbioru. Hodowcy gigantów z całego świata, przesadzają swoje marchewki kilkukrotnie. Ja się dopiero uczę więc jestem na błędy skazany. Rekordowe sztuki są docelowo w ponad 200l beczkach uprawiane.