Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon

Post »

MORANGO, Twoje korale robią wrażenie! Pięknie wyglądają :) I nazwa adekwatna do wyglądu :wink:
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Były NN, ale zostały ochszczone na forum, koralami :)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Witam :wit W tym roku mam zamiar uprawiać następujące odmiany pomidorów: Krakus, Bawole Serce, Ola Polka, Malonowy. O ile z ich uprawą zdobyłem już pewne doświadczenie, to chcę również uprawiać inne pomidory (uzyskane na tegorocznej Akcji): Bycze rogi, Czarny Książę, Czarna zebra, Czekolada, Ispolin, Cherokee Purple, San Marzano, Brandywine Purple Pear, Faworyt, Koralik, Megagron, Płaska Żółta Zebra. Może pytanie (dotyczy tych drugich), które zadam będzie dość głupie, ale na co należy uważać w uprawie tych odmian, czy tkwi gdzieś, jakiś "haczyk" :?:
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mam dużego doświadczenia w uprawie pomidorów ,ale polecam San Marzano .W ubieglym sezonie mialam 20 krzaków posadzonych dwa przy jednym paliku,nawożenie rzędowe w gruncie.Krzaki potężne pięknie wiązaly.Na sosy i przeciery idealne.Nie sprawialy żadnych problemów .
Malgosia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

McMArchewka pisze: na co należy uważać w uprawie tych odmian, czy tkwi gdzieś, jakiś "haczyk"
Przy uprawie tylu różnorodnych odmian nie od rzeczy byłoby wykonać analizę gleby , by zapewnić optymalne nawożenie
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Na tyle różnych odmian to bym nie zdecydowałbym się, w zeszłym roku praktycznie miałem dwie odmiany i jedną lub dwie do testowania w tym sezonie. trzeba wyselekcjonować podobne i wybrać jedną tzw. towarową. Zaczynałem od virtona,carmello, simona (super odmiana, ale firma firmę przejęła i wycofała ją), potem marissa, pomista i szereg innych gwiazd kilku sezonów. Z odmianami pomidorów jest podobnie jak z ziemniakami, żyją kilka lat i wypierają je nowe odmiany, stare stają się nieaktualne.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

A ja jestem wręcz przeciwnego zdania :) Sama w poprzednim sezonie zaczynałąm swoją przygodę z pomidorami i miałam ok. 20 różnych odmian... i to była dobra dezycja, ponieważ miałam okazję sprawdzić, które jak smakują i która odmiana akuratnie w moich warunkach uprawowych najlepiej daje radę :uszy
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

I co, w tym sezonie ograniczysz odmiany, jak już wiesz które dla Ciebie najlepsze.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ekopom pisze:Na tyle różnych odmian to bym nie zdecydował się,
Dzięki temu wzięcie będzie miał wątek o chorobach pomidorów :;230
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

ekopom w sumie to nie...
Na pewno wysieję te które najbardziej mi smakowały i nie były "upierdliwe" w uprawie, ale to tej grupy dojdzie cała masa nowych odmian ;:215

Eksperymentowania nigdy dość, a w tym sezonie postawiłam na kolorowe zebry i rosyjskie :uszy
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

forumowicz czy jest jakiś konkretny miesiąc w którym należy zrobić badanie gleby?

MORANGO pamiętam zdjęcia Twojego Befmastera :D. Piękny on, piękny :D. A ten Tołstoj to to samo co Tłusty Bosman?
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Ej, nie straszcie, w ubiegłym roku pierwszy raz siałam,robiłam rozsadę i coś tam zjadłam ;:306 , tu moje zdjęcia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=42 , prawie każdy krzak to inna odmiana :wink: Wielki błąd jak popełniłam to, że nie oznaczyłam odmian, no ale w tym roku się poprawię. Trzeba uważnie czytać forum, słuchać ślepo rad forumowicz i pielić i jeszcze raz pielić. Moim zdaniem w tunelu ma być jak w laboratorium, tylko pomidory, chwasty won
W tym roku planuję krzyżówki Kozuli, nie miałam żadnych, oraz te polecane przez Was ze starszych odmian.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Marginetka, no właśnie pierwszy raz i tu masz atut nie zagrzybionej ziemi . U mnie rosną już przeszło 20 lat pomidory w tym samym miejscu i czasem nawet dwa razy w roku.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”