Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
Re: Słonecznik - uprawa
Hej
a ja mam takie pytanko: czy ktoś tu nakrywał wysianego wprost do gruntu słonecznika agrowłókniną?
Ja w zeszłym roku posiałam sobie rząd chyba ze 40 słoneczników wzdłuż płotu, oczami wyobraźni już widziałam tę "słoneczną" ścianę..
Niestety kiedy 2 tygodnie później przyjechałam na działkę okazało się, że ptaszyska wyżarły wszystko (groszek też) - zostały same łupinki - a specjalnie głęboko te pestki wciskałam i nawet ziemię poruszyłam żeby nie było widać gdzie pestka była wciskana.. ba... posypałam nawet obornikiem granulowanym żeby je zniechęcić.... nic to nie dało...
W tym roku nabyłam agrowłókninę i planuję ją rozłożyć na wysianym słoneczniku, zastanawiam się tylko, kiedy najwcześniej mogę zacząć siać? Początek kwietnia? Ja tu na dalekiej północy, wiosna i upały przychodzą do nas później, przez co niektóre słoneczniki siane na początku maja nawet nie zdążą dojrzeć do końca lata
Jak to jest u Was?
a ja mam takie pytanko: czy ktoś tu nakrywał wysianego wprost do gruntu słonecznika agrowłókniną?
Ja w zeszłym roku posiałam sobie rząd chyba ze 40 słoneczników wzdłuż płotu, oczami wyobraźni już widziałam tę "słoneczną" ścianę..
Niestety kiedy 2 tygodnie później przyjechałam na działkę okazało się, że ptaszyska wyżarły wszystko (groszek też) - zostały same łupinki - a specjalnie głęboko te pestki wciskałam i nawet ziemię poruszyłam żeby nie było widać gdzie pestka była wciskana.. ba... posypałam nawet obornikiem granulowanym żeby je zniechęcić.... nic to nie dało...
W tym roku nabyłam agrowłókninę i planuję ją rozłożyć na wysianym słoneczniku, zastanawiam się tylko, kiedy najwcześniej mogę zacząć siać? Początek kwietnia? Ja tu na dalekiej północy, wiosna i upały przychodzą do nas później, przez co niektóre słoneczniki siane na początku maja nawet nie zdążą dojrzeć do końca lata
Jak to jest u Was?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tamtym roku wysianą początkiem marca marchew i wysadzoną dymkę cebuli przykryłem po prostu niebieską plandeką. Marchewka wzeszła bardzo gęsto, a wśród niej samosiejki słonecznika. Trzeba tylko dobrze pilnować czasu wschodów, żeby siewki skosztowały jak najszybciej słońca. Przesadzany z tego zagonu słonecznik wykopywałem z głębokości szpadla, tak głęboko siedział. Głęboki siew jak i przykrycie tymczasowo włókniną w Twoim przypadku może by pomogło. Słoneczniki w tamtym roku bardzo szybko wychodziły z ziemi, bardzo wczesną wiosną, a późniejsze przymrozki im nie zaszkodziły.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Shyva
- 100p
- Od: 26 mar 2015, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na ptaki najlepsza jest kotka w obejściu Nawet się nie zbliżają!
Dziękuję moi drodzy za rady
Niestety nie mam kotka w "obejściu", bo mieszkam w bloku, a działkę mam poza domem. Kotkę mam, ale ze sobą w domu, więc za wiele nie upilnuje - pozostaje agrowłóknina
W przyszły weekend jadę sadzić groszek (już się nie mogę doczekać), a w pierwszy weekend kwietnia posieję słonecznika pod osłony i tyle - w tym roku muszę mieć ten "mur" ze słonecznika i już
Niestety nie mam kotka w "obejściu", bo mieszkam w bloku, a działkę mam poza domem. Kotkę mam, ale ze sobą w domu, więc za wiele nie upilnuje - pozostaje agrowłóknina
W przyszły weekend jadę sadzić groszek (już się nie mogę doczekać), a w pierwszy weekend kwietnia posieję słonecznika pod osłony i tyle - w tym roku muszę mieć ten "mur" ze słonecznika i już
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ja dziś myslałem nad próbnymi wysiewami do doniczek ale jeszcze chwile poczekam chociaż do gruntu pare nasionek sypne
jak bedzie pora to sobie wzejdzie
jak bedzie pora to sobie wzejdzie
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Dziękuję za przypomnienie o wysianiu słonecznika.
W zeszłym sezonie zrobiłam rozsadę i warto było!
Słonecznik dobrze znosi przeprowadzkę z doniczki do gruntu i dużo wcześniej zakwita.
Pszczoła
W zeszłym sezonie zrobiłam rozsadę i warto było!
Słonecznik dobrze znosi przeprowadzkę z doniczki do gruntu i dużo wcześniej zakwita.
Pszczoła
oo to może też z kilku zrobię rozsadę
Zwykłego jadalnego machnę wzdłuż płotu a te bardziej wyszukane odmiany (udało mi się zdobyć kilka nasion sunzilli)
najpierw do doniczki
Zwykłego jadalnego machnę wzdłuż płotu a te bardziej wyszukane odmiany (udało mi się zdobyć kilka nasion sunzilli)
najpierw do doniczki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2015, o 11:58
A do mnie dotarła dzisiaj przesyłka z doniczkami torfowymi zamówionymi specjalnie na rozsadę słonecznika.
Po wykiełkowaniu wysadzam roślinę na docelowe miejsce razem z doniczką, która następnie się rozkłada w ziemi.
A słonecznik nawet nie zauważa przeprowadzki. Patent sprawdzony w zeszłorocznych uprawach
pozdrawiam, Kluska
Po wykiełkowaniu wysadzam roślinę na docelowe miejsce razem z doniczką, która następnie się rozkłada w ziemi.
A słonecznik nawet nie zauważa przeprowadzki. Patent sprawdzony w zeszłorocznych uprawach
pozdrawiam, Kluska
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 sty 2016, o 10:30
Czy nasiona słonecznika się moczy przed wysianiem czy to nie ma sensu?
Jestem zmuszona wysiać do doniczek, czy trzymać je w domu i hartować później, czy można je od razu na dworze trzymać (według opakowania już można by było siać do gruntu, tylko grządka nie gotowa jeszcze...).
Jestem zmuszona wysiać do doniczek, czy trzymać je w domu i hartować później, czy można je od razu na dworze trzymać (według opakowania już można by było siać do gruntu, tylko grządka nie gotowa jeszcze...).
Łatwiej kijek pocienkować niż go później pogrubasić.
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ja nigdy nie mocze nasion słonecznika
U mnie samosiejki słonecznika , gdzie rosły w zeszłym roku słoneczniki wykiełkowały w gruncie na dworze
Zaś ja posiałem kilka szt do doniczek we foli i rosną
Ogólnie moim zdaniem możesz siać bezpośrednio do gruntu na dworze
U mnie samosiejki słonecznika , gdzie rosły w zeszłym roku słoneczniki wykiełkowały w gruncie na dworze
Zaś ja posiałem kilka szt do doniczek we foli i rosną
Ogólnie moim zdaniem możesz siać bezpośrednio do gruntu na dworze
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2016, o 23:32
Siemka, dzis zaczynam swoja przygote ze slonecznikami. Jak zaczac moge prosic jakies porady.
Proszę o poprawną pisownię/moderator jokaer.
Proszę o poprawną pisownię/moderator jokaer.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posiać niezbyt gęsto i trzeba wiedzieć , że wokół niego 1m nie pozwoli innym roślin prawidłowo rosnąć, taki jest żarłoczny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny