Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Post »

Witajcie :-)

Tak sie jakoś odkleiłam od forum, może lepiej Dzięki temu znieść zimę, a właściwie nie tyle zimę, co ogrodowy zastój. Chociaż dzisiaj, gdy wracałam z pracy, było tak pięknie, słońce świeciło..a w radio pan Niedźwiedzki narzekał na pogodę w Warszawie.

AniuDS, dawno Cię nie widziałam, muszę zaraz sprawdzić, co u Ciebie w wątku :-)

Oliwko, mój poszedł w liście w pierwszym roku, ale teraz kwitnie regularnie. Teraz zrobiłam taki eksperyment, że go podzieliłam i posadziłam w naprawdę ubogim miejscu - zobacyzmy, w co mu pójdzie, jeśli zakwitnie, to jakby potwierdzi się teorie, że nie mozna go zbytnio nawozić (no tak, a jeśli rośnie koło róż?)

Marto, moje pierwsze drzewo to był świerczek, taki tyci tyci - posadzony w 2005 roku, i to w grudniu. Teraz ma ponad trzy metry. Potem było tuje, brzozy, dwie sosny, jarzębina, no i drzewka owocowe - najszybciej oczywiscie rośnie czereśnia, orzech też nieźle.

O, to jest ten świerczek maleństwo ;-)

Obrazek

Siberio, nie czytałąm o tym podlewaniu, ale może coś w tym jest? A spróbuję tak robić, a co mi szkodzi :-)

Ewuś, u mnie kompozycje kolorystyczne nie są, jakby to powiedzieć, wynikiem zbyt długich przemyśleń. Wychodzę z założenia, że w świecie roslin wszystko do wszystkiego pasuje. Zresztą, gdybym tak nie uważała, to bym się tylko frustrowała, bo Najwyższy, pośród licznych talentów, nie dał mi niestety daru dobierania kolorów :;230

Podporowy wspinacz to Flammentanz (tak mi sieprzynajmniej wydaje) - rośnie na włąsnym korzeniu, bardzo łądnie zimuje, kwitnie raz, ale długo.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Zastój ogrodowy - dobrze to ujęłaś :roll:
Rzeczywiście, dziś, przy przyjemnej, marcowej pogodzie można było pomarzyć o wiośnie...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Na pewno dlatego podobają mi się zestawienia roślin w Twoim ogrodzie :D Bardzo naturalne i przyjemne dla oka.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jak fajnie ogląda się fotki ogródka, który się ogladało własnymi gałami... na żywca :shock: i wspomina... ;:108
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

gorzata76 pisze:Zastój ogrodowy - dobrze to ujęłaś :roll:
Rzeczywiście, dziś, przy przyjemnej, marcowej pogodzie można było pomarzyć o wiośnie...
Ale pomyśl tylko Gosia, za dwa miesiące będzie maj... :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój net muli jak rasowy muł :roll: .....żadnej fotki nie widzę.....dobrze, ze chociaż literek nie zaciera....to przynajmiej poczytać sobie mogę ;:224 :wit
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

100krociu, zostałaś okrzyknięta ekspertem od uprawy jarmużu. Poucz, proszę, początkujących, warto czy nie warto uprawiać, czy ktoś to je (oprócz szkodników ogrodowych) i w jakiej postaci :-)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akurat jarmuż rośnie jak na drożdżach bez żadnego problemu :-) A przepisów jest trochę w necie, mam je gdzieś tam pozbierane. Oprócz szkodników ogrodowych zjada go mój M najchętniej w postaci surowej (jak sałatę). Kiedyś robiłam też pierogi nadziewane jarmużem z fetą, cebulką i czosnkiem. Do zupy można posiekać jako zieleninkę. Na forum jedna dziewczyna pisała też, że jajecznica jest pyszna z jarmużem. Można posiekać, udusić, i zjeść z makaronem, albo w zapiekance (podobnie, jak szpinak, lubi dużo czosnku).
Już nie mówiąc o zastosowaniach pastewnych, co robili np. moi sąsiedzi ;-)
A i na stół do garmażerki jako przybranie w ostateczności też się nada.
No niestety, nie jest na tyle koszerny, aby czepiły się go dzieci :;230 Ale może kiedyś...

Dziewczyny, jak ja czekam na wiosnę...już mnie normalnie nosi...listę zakupów mam i aktualizuję...

A na razie przesyłam bałwana - baczcie, że to jest bałwan na miarę naszych możliwości i my tym bałwanem otwieramy oczy niedowiarkom :;230

Obrazek

Nie od rzeczy wspomnieć, że ten bałwan kosztował trochę zdrowia moje średnie dziecko - właśnie smarka i kaszle na górze, po południu jedziemy do lekarza...

Próbowałam znaleźć coś ładnego w zimie, sypie i sypie, bleeeeeee...nawet te iglaki jakoś mało cieszą...

Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Już Cię chciałam pochwalić za jarmużowe dobre wieści ;:196 a tu na koniec na śnieg zaczęłaś narzekać ;:14 ;:14 ;:14
Śnieg w styczniu to rzecz święta i nie dam złego słowa na niego powiedzieć :;230

Bałwan słodki jest :-)
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

I jakie rączki ma cudne :shock:
Budleja? :;230

I jak Łusia? Przeziębienie czy coś bardziej :roll: ?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ja popieram wersję zimy mało śnieżnej i mroźnej :D Po prostu marzną mi paluszki :oops: Bałwan super :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Budleja, a jakże, White Profusion, jeśli kto ciekawy (tak, jakby to robiło różnicę:;230)

Łusiak ma na szczęście tylko silne przeziębienie, w sumie nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, posiedzę z nią w domu, to i przycisnę ją trochę z czytaniem lektury i stronką dyktanda.pl (wiecie co, ale ona robi byki, wstyd się przyznać ;-) )

Siberio, moje bleeee tak naprawdę to była reakcja na teraźniejszość pod względem budzika, który rano dzwoni, gdy jeszcze ciemno :evil: No przecież ja tak naprawdę lubię śnieg i w ogóle, a jeszcze dzisiaj mieliśmy taki słoneczny dzień...

Ewuś, nawet mi pasuje tak, jak jest, na razie nie sypie, można przeżyć. Paluszki nieststy marzną, jak wszystkim niskociśnieniowcom. Jutro może wreszcie pookręcam róże.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładny bałwanek :D Fajne są takie zimowe widoczki :D
My name is Daniel