Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Olu, jak też lubię przeliczać na roślinki :;230 . Na niektórych fotkach Twoja DD wygląda b. podobnie. Moja pachnie silnie.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu, bardzo współczuję. Wiem jak to boli gdy ktoś umyślnie zniszczy nasze rośliny. Miejmy nadzieję, że to tylko incydent i już się nie powtórzy.
Adrinno, ja muszę nadawać numerki roślinkom, bo w dalszym ciągu mam dużo bezimiennych i tylko w ten sposób je można nazwać :wink:
Moja Double Delight raczej nie pachnie. Może ona wcale nie Double ? Jednak wciaż zachwyca :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I inne różyczki
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Liliowce powoli pokazują na co je stać:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

[quote="AAleksandra"][
Sprawdziłam, ale Augusta Luiza nie pasuje do mojej różyczki. Już drugi rok szukam dla niej imienia. Na razie ma numerek 4. Jest to róża wielokwiatowa i daje radę przetrwać zimy bez okrycia, choć przemarza do korzenia. Oto ona :
Obrazek

Olu to jest Piccadilly też ją mam i szukałam nazwy
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Olu, róże, lilie liliowce...
Kolorowy zawrót głowy :D
Niedawno opowiadałam mojmu m., o Twoim awokado.
Czy nadal je masz?
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Normalnie muszę się do Ciebie w końcu przejechać, żeby na własne oczy to wszystko zobaczyć...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

I jak tu nie kochać róż i liliowców skoro taki spektakl dają ?
Muszę przyznać, że do tej pory Double Delighyt mnie nie kręciła ale Twoje zdjęcia mnie do niej przekonują.
Hmmmm, tylko gdzie ja ją wcisnę ? :;230
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, sama nie jestem pewna, bo ona jakby ma inne płatki i odcienie. Mam Katalog róż polecanych przez Związek Szkółkarzy Polskich. Jest tam też zdjęcie i opis Piccadilly .. i jakoś inaczej wygląda :wink: A może takie ujęcie :wink: W zeszym roku moja kwitła tak :
Obrazek

Gosiu, pewnie że mam. Przez zimę stało w sypialni (1 fotka). Wiosną dostało eksmisję na taras. Pierwsze słońce całkiem przypaliło mu liście. Myślałam, że wyląduje już a kompoście, ale dostało jeszcze szansę. Postawiłam w cieniu jałowca. Poobrywałam mu listki do całkowitego golasa ... i wziął sobie sprawę ("być albo nie być") do serca i powypuszczał nowe liście. W tej chwili ma wzrostu 150cm a rozpiętość ramion 130cm :D Postawiłam go do fotki na tle ściany , aby lepiej prezentował swe wdzęki :D
Obrazek

Dagmaro, zapraszam, zapraszam :D Tylko daj znać wcześniej abym mogła zagonić moich panów do skoszenia trawnika. Jakoś się migają. W sobotę syn skosił, ale tylko środkową część a wszystkie boczne pozostawiał chyba dla krasnoludków :twisted: Obawiam się jednak, że możesz być nieco rozczarowana, bo skrzętnie omijam aparatem te części ogrodu, które domagają się pilnie wideł i szpadla :;230 (podbna nie tylko ja tak robię :oops: , dla usprawiedliwienia)

Mariolu, wciśniesz ją , wciśnisz. Np po ogórkach :D całkiem masz jeszcze sporo miejsca (podglądałam przez płot ;:224 ) Moją podsadziłam gipsówką i spasowało kwitnienie w jednym czasie :D

No to jeszcze coś niecoś z ogrodu. Ogórki w tym roku mizernie wzeszły i chyba Mariolu będę je wirtualnie u Ciebie smakowała :D Za to cukinie już częściowo zjedzone :
Obrazek

Pomidor w ilości 1 sztuka też skonsumowany. Teszta ziloniutka. Kwiaty jednak kolorowe :D Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Masz Olu tego bogactwa co niemiara. I w ogrodzie i na tarasie gęsto aż miło. Nie mogę się napatrzyć. Róże i liowce to oczywiście moja bajka, a więc delektuję się ich widokiem.
A co do tej nieznanej róży, to moją, całkiem podobną u mnie rozpoznało kilka osób. Zaraz do siebie zerknę, to ci napiszę, co i jak.

Zobacz, może twoja jest taka. Zwróć uwagę, jak wygląda w pączku (jasny spód). Jak już porównasz, fotki usunę :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu a mnie się wydaje, na fotce nr 1 że to Kroneuborg
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ta moja? Nie, to nie Kroneburg. Bo inne cechy, o których była u mnie mowa, wskazują na Coronado. Wypowiadały się AniaDS, vertigo, Majka i inne, że to na 100 % Coronado. Poza tym sprawdzałam w necie i wszystko się zgadza.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ja nie neguje tylko to pierwsza fotka idealnie pasuje do Kroneuborg, idę do ciebie
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu, brak mi słów, cudowne kwiaty ;:oj
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, na razie jestem na etapie ?zbieractwa? roślin. Ciągle mam ich za mało. Ciągle widzę nowe , ciekawe , pociągające? i wtykam nieraz gdzie popadnie. A raczej gdzie mam wolne miejsce. Róże i lilie zdobyły już w moim ogrodzie stałe miejsce. Jestem w nich zakochana. Niestety nie zawsze z wzajemnością. A raczej ostatnie zimy dają się mocno im i mnie we znaki. Mój taras zawsze zastawiony doniczkami i w lipcu robi się busz, bo corocznie okazuje się, że za gęsto sadzę rośliny. W tym roku nastawiłam się na pelargonie, ale pomiędzy nie powciskałam lobelie, dalie, begonie, róże, powojnik, prusznik, kobeę, oleandera, lantanę, tygrysówki, koleusa, kocanki i nawet słonecznik samosiejkę. I jeszcze kilka, których nazw nie znam.
Co do róży, to skłaniam się do podpowiedzi Ani (Tary), to będzie Piccadilly. Podesłała mi link i faktycznie można ją rozpoznać na większej ilości fotek.
Twoja ?Coronado? jest także bardzo podobna do , jak Ania zauważyła, Kronenbourga choć jest bardziej różowa niż moja . Z tymi różami nie można czasem dojść do ładu. Zwodnicze są, że hej .
Mam również różę zakupioną jako ?Coronado?, ale to co z niej wyrosło i zakwitło zupełnie nie pasuje do etykiety. Zostaw Wandziu fotkę . Będzie dla porównania. Może innym się przyda do identyfikacji swoich różanych księżniczek.

Obrazek Obrazek

Moniko, dzięki wielkie ;:180

A teraz zobaczcie co u mnie w inspekcie wyrosło ? Obrazek

A teraz różyczka, która nadal pozostaje bezimienna. Jest to róża przebarwiająca się w miarę rozkwitu. Ciągle mnie zadziwia jak Double Delight. Myślałam , że nie przetrwała zimy i nawet nie będę mogła takiej samej dokupić, ale się udało i teraz zaprezentuję jej wdzięki :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”