Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2

Post »

eleanor pisze:To i ja się pochwalę. Odmiana malinowy faworyt do gruntu. Ale na początek dostaną namiot a włókniny. Wszelkie opinie i uwagi mile widziane.

Obrazek
pwyrywaj chwasty bo ci zjadaja koksik pomidorów ;:7
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

chudziak ;:63 już jest lepiej .Podaj im już jakąś miksturę (biohumus jakiś)bo faktycznie niedobory widać jak byk.
W dzień wietrzenie obowiązkowe :!:
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Witam.
Wreszcie nauczyłam się wstawiac zdjęcia. Oto moje pomidorki-Koralik i Bawole serce:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Spójrzcie na nie Waszym krytycznym okiem. Wszelkie uwagi mile widziane. (Pomidory idą do gruntu po 15 maja). Dodam, że to mój pierwszy raz. :oops:
Dorota
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32

Post »

Za mało ziemi w kubkach ,będą bujac ;:224
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obracaj zdjęcia przed wstawieniem bo skrzywienia kręgosłupa będzie miała połowa forumków :lol: .
Pilnuj by pomidorki nie dotykały do szyby bo im zaszkodzisz.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ekopom pisze:Jeszcze są dość za gęsto rozstawione, bo praktycznie liście za bardzo nie powinny się dotykać , a jak rozstawisz jeszcze bardziej i może trochę wiaterku, to będą się pogrubiały, czy za mało nie masz azotu,albo jest na wyczerpaniu.
ida74 pisze:chudziak już jest lepiej .Podaj im już jakąś miksturę (biohumus jakiś)bo faktycznie niedobory widać jak byk.
Luźniej to już raczej nie dam rady porozstawiać :| Natomiast liczę ,że niedobory uzupełni na razie świeża dosypana ziemi do doniczek ( ok4-6 łyżek "weszło") oraz podlałam biohumusem bo w domu mam tylko jeszcze nawóz do pomidorów Magiczna Siła firmy Substral ( skład N całkowity-9%, w tym w formie amonowej-2,4%, w formie azotanowej-6,6%, pięciotlenek fosforu -9%, tlenek potasu-27%, tlenek magnezu-3%, bor-0,01%, miedź-0,010% schelatowana EDTA, żelazo-0,06% schelatowane EDTA, mangan-0,04% schelatowany EDTA, cynk-0,010%. ). Niby w opisie ma ,że można stosować do rozsad w ilości 1/2g na 1 litr wody 2 razy w tygodniu do czasu powstania 4 piętra liści, później 3 razy w tygodniu. Ale sama nie wiem czy go zastosować i postanowiłam poszukać jakiegoś z polecanych przez forumowicz.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

chudziak pisze: Magiczna Siła firmy Substral ( skład N całkowity-9%, w tym w formie amonowej-2,4%, w formie azotanowej-6,6%, pięciotlenek fosforu -9%, tlenek potasu-27%, tlenek magnezu-3%, bor-0,01%, miedź-0,010% schelatowana EDTA, żelazo-0,06% schelatowane EDTA, mangan-0,04% schelatowany EDTA, cynk-0,010%. ). Niby w opisie ma ,że można stosować do rozsad w ilości 1/2g na 1 litr wody 2 razy w tygodniu do czasu powstania 4 piętra liści, później 3 razy w tygodniu. Ale sama nie wiem czy go zastosować i postanowiłam poszukać jakiegoś z polecanych przez forumowicz.
Skład dobry , stężenie też , bo to 01 do0,2%.No i firma dość renomowana.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Dzięki ekopom ;:196 to jednak jak podłoże trochę przeschnie po wczorajszym podlewaniu to zastosuje ten nawóz.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Nie ma ten nawóz za dużo potasu? Ja bym raczej później go stosowała, teraz może coś takiego http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=22 (nie mogę znaleźć tych co forumowicz polecał, ale chyba też proponował coś podobnego do tego /NPK)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko

Ten nawóz też linkowałem obok Fruktusa uniwersalnego.
Ja bym był ostrożny z tym nawozem " Magiczna siła " zwłaszcza do nawożenia podłoży już zawierających nawóz. Potasem, obok azotu najłatwiej jest zasolić podłoże. Oby ktoś tu potem nie płakał.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vvinga
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2012, o 11:57

Post »

Obrazek
moje pomidorki
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Również nie polecam stosowania teraz Magicznej siły, sprawdzałem go na wczesnych sadzonkach i nie powodował poprawy ich wyglądu, że tak powiem :wink: Za dużo potasu w tym stadium.
Rozsadę podlewam nawozem NPK 5-5-7 + mikroelementy, producent jest mniej istotny :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Z tym niedotykaniem pomidorków szyby to mnie załamaliście. :( Mam wąskie parapety i to prawie niewykonalne.
Poza tym moje pomidorki są takie jakieś podwiędnięte. Podlewam jak z góry przeschną.
Stupice mimo, że już zakwitł ( niedługo pójdzie do folii) cały czas wygląda jakby był przeazotowany ( rośnie w ziemi z Pasłęka) niczym nie był zasilany.
Malinowy 36, zresztą również jak innych 12 odmian , ma liście popodwijane. Reszta 10 odmian jest ok.

Mam w domu raczej troszkę za ciepło jak na pomodorki, w dzień i w nocy koło 22-24.
Czy to może być powodem więdniecia?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”