pwyrywaj chwasty bo ci zjadaja koksik pomidorów
Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
chudziak już jest lepiej .Podaj im już jakąś miksturę (biohumus jakiś)bo faktycznie niedobory widać jak byk.
W dzień wietrzenie obowiązkowe
W dzień wietrzenie obowiązkowe
Witam.
Wreszcie nauczyłam się wstawiac zdjęcia. Oto moje pomidorki-Koralik i Bawole serce:
Uploaded with ImageShack.us
Spójrzcie na nie Waszym krytycznym okiem. Wszelkie uwagi mile widziane. (Pomidory idą do gruntu po 15 maja). Dodam, że to mój pierwszy raz.
Dorota
Wreszcie nauczyłam się wstawiac zdjęcia. Oto moje pomidorki-Koralik i Bawole serce:
Uploaded with ImageShack.us
Spójrzcie na nie Waszym krytycznym okiem. Wszelkie uwagi mile widziane. (Pomidory idą do gruntu po 15 maja). Dodam, że to mój pierwszy raz.
Dorota
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Za mało ziemi w kubkach ,będą bujac
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obracaj zdjęcia przed wstawieniem bo skrzywienia kręgosłupa będzie miała połowa forumków .
Pilnuj by pomidorki nie dotykały do szyby bo im zaszkodzisz.
Pilnuj by pomidorki nie dotykały do szyby bo im zaszkodzisz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ekopom pisze:Jeszcze są dość za gęsto rozstawione, bo praktycznie liście za bardzo nie powinny się dotykać , a jak rozstawisz jeszcze bardziej i może trochę wiaterku, to będą się pogrubiały, czy za mało nie masz azotu,albo jest na wyczerpaniu.
Luźniej to już raczej nie dam rady porozstawiać Natomiast liczę ,że niedobory uzupełni na razie świeża dosypana ziemi do doniczek ( ok4-6 łyżek "weszło") oraz podlałam biohumusem bo w domu mam tylko jeszcze nawóz do pomidorów Magiczna Siła firmy Substral ( skład N całkowity-9%, w tym w formie amonowej-2,4%, w formie azotanowej-6,6%, pięciotlenek fosforu -9%, tlenek potasu-27%, tlenek magnezu-3%, bor-0,01%, miedź-0,010% schelatowana EDTA, żelazo-0,06% schelatowane EDTA, mangan-0,04% schelatowany EDTA, cynk-0,010%. ). Niby w opisie ma ,że można stosować do rozsad w ilości 1/2g na 1 litr wody 2 razy w tygodniu do czasu powstania 4 piętra liści, później 3 razy w tygodniu. Ale sama nie wiem czy go zastosować i postanowiłam poszukać jakiegoś z polecanych przez forumowicz.ida74 pisze:chudziak już jest lepiej .Podaj im już jakąś miksturę (biohumus jakiś)bo faktycznie niedobory widać jak byk.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Skład dobry , stężenie też , bo to 01 do0,2%.No i firma dość renomowana.chudziak pisze: Magiczna Siła firmy Substral ( skład N całkowity-9%, w tym w formie amonowej-2,4%, w formie azotanowej-6,6%, pięciotlenek fosforu -9%, tlenek potasu-27%, tlenek magnezu-3%, bor-0,01%, miedź-0,010% schelatowana EDTA, żelazo-0,06% schelatowane EDTA, mangan-0,04% schelatowany EDTA, cynk-0,010%. ). Niby w opisie ma ,że można stosować do rozsad w ilości 1/2g na 1 litr wody 2 razy w tygodniu do czasu powstania 4 piętra liści, później 3 razy w tygodniu. Ale sama nie wiem czy go zastosować i postanowiłam poszukać jakiegoś z polecanych przez forumowicz.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Dzięki ekopom to jednak jak podłoże trochę przeschnie po wczorajszym podlewaniu to zastosuje ten nawóz.
Nie ma ten nawóz za dużo potasu? Ja bym raczej później go stosowała, teraz może coś takiego http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=22 (nie mogę znaleźć tych co forumowicz polecał, ale chyba też proponował coś podobnego do tego /NPK)
Moniko
Ten nawóz też linkowałem obok Fruktusa uniwersalnego.
Ja bym był ostrożny z tym nawozem " Magiczna siła " zwłaszcza do nawożenia podłoży już zawierających nawóz. Potasem, obok azotu najłatwiej jest zasolić podłoże. Oby ktoś tu potem nie płakał.
Pozdrawiam
Ten nawóz też linkowałem obok Fruktusa uniwersalnego.
Ja bym był ostrożny z tym nawozem " Magiczna siła " zwłaszcza do nawożenia podłoży już zawierających nawóz. Potasem, obok azotu najłatwiej jest zasolić podłoże. Oby ktoś tu potem nie płakał.
Pozdrawiam
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Również nie polecam stosowania teraz Magicznej siły, sprawdzałem go na wczesnych sadzonkach i nie powodował poprawy ich wyglądu, że tak powiem Za dużo potasu w tym stadium.
Rozsadę podlewam nawozem NPK 5-5-7 + mikroelementy, producent jest mniej istotny
Rozsadę podlewam nawozem NPK 5-5-7 + mikroelementy, producent jest mniej istotny
Pozdrawiam, Maciek.
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tym niedotykaniem pomidorków szyby to mnie załamaliście. Mam wąskie parapety i to prawie niewykonalne.
Poza tym moje pomidorki są takie jakieś podwiędnięte. Podlewam jak z góry przeschną.
Stupice mimo, że już zakwitł ( niedługo pójdzie do folii) cały czas wygląda jakby był przeazotowany ( rośnie w ziemi z Pasłęka) niczym nie był zasilany.
Malinowy 36, zresztą również jak innych 12 odmian , ma liście popodwijane. Reszta 10 odmian jest ok.
Mam w domu raczej troszkę za ciepło jak na pomodorki, w dzień i w nocy koło 22-24.
Czy to może być powodem więdniecia?
Poza tym moje pomidorki są takie jakieś podwiędnięte. Podlewam jak z góry przeschną.
Stupice mimo, że już zakwitł ( niedługo pójdzie do folii) cały czas wygląda jakby był przeazotowany ( rośnie w ziemi z Pasłęka) niczym nie był zasilany.
Malinowy 36, zresztą również jak innych 12 odmian , ma liście popodwijane. Reszta 10 odmian jest ok.
Mam w domu raczej troszkę za ciepło jak na pomodorki, w dzień i w nocy koło 22-24.
Czy to może być powodem więdniecia?
Pozdrawiam
Asia
Asia