Marpy kwiatki i rabatki cz.IV
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.IV
Maryniu przepiękne piwonie, u mnie na razie kwitną tylko majówki..... chociaż innych to mam maleńko, ale coś tam się pokaże..... Żałuję, ze one tak szybko przekwitają, nigdy nie jestem w stanie się nimi nacieszyć, a już płatki ścielą się na trawniku.....
Jakie piękne psidełko
Jakie piękne psidełko
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swoje piwonie nauczyłam się pryskać odgrzybiaczem, kiedy pojawiają się małe pączki. Nie zasychają i mogę się cieszyć kwiatami Starsze nn porosły w olbrzymie kępy, a mam je dopiero od czterech lat. Zaczynam myśleć o dzieleniu w sierpniu
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryniu witaj.
Nacieszyłam oczy różnorodnością roślin w Twoim ogrodzie.
Jest to dla mnie prawdziwa uczta duchowa.
Widzę, że chabry już zakwitły u Ciebie.
Moje jeszcze w pąkach.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Nacieszyłam oczy różnorodnością roślin w Twoim ogrodzie.
Jest to dla mnie prawdziwa uczta duchowa.
Widzę, że chabry już zakwitły u Ciebie.
Moje jeszcze w pąkach.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Marto,miło Cię gościć! Przyznam,że ostatnimi laty piwonie u mnie były na dalszym planie chyba przez ich nietrwałe kwiaty. Sporo rozdałam i nawet sobie nie zostawiłam sadzonek bo mi za dużo miejsca zajmowały...Teraz wracam do nich a w moim zainteresowaniu szczególnie są drzewiaste...Mam kilka młodzików ale jeszcze nie zakwitną .
Agnieszko - tak już jest,że względem pewnych roślin odczuwamy niedosyt kwitnienia i nie możemy się nacieszyć do woli.. .ale ich miejsce zajmują coraz to nowe i nowe i tak jest chyba dobrze bo za duży chaos miałybyśmy na rabatach i w ogrodach.
Ewo - postaram się skorzystać z Twojej porady...przyznam,że ja niewiele pryskam ,bywa że wcale a o ile , to już z konieczności i nie jestem przyzwyczajona do profilaktyki :oops:Opryski robię z gnojówki pokrzywowej latem..już nastawiłam!
Tajeczko- miło Cię powitać po przerwie i również serdecznie Cię pozdrawiam!
dzisiaj nie padało wybrałam się późnym popołudniem na krótki ale bardzo miły rekonesans na działkę...
Przywiozłam trochę upojnych zapachów jaśminu, piwonii parzydła i krzewuszki...
działkowa róża
cdn...
Agnieszko - tak już jest,że względem pewnych roślin odczuwamy niedosyt kwitnienia i nie możemy się nacieszyć do woli.. .ale ich miejsce zajmują coraz to nowe i nowe i tak jest chyba dobrze bo za duży chaos miałybyśmy na rabatach i w ogrodach.
Ewo - postaram się skorzystać z Twojej porady...przyznam,że ja niewiele pryskam ,bywa że wcale a o ile , to już z konieczności i nie jestem przyzwyczajona do profilaktyki :oops:Opryski robię z gnojówki pokrzywowej latem..już nastawiłam!
Tajeczko- miło Cię powitać po przerwie i również serdecznie Cię pozdrawiam!
dzisiaj nie padało wybrałam się późnym popołudniem na krótki ale bardzo miły rekonesans na działkę...
Przywiozłam trochę upojnych zapachów jaśminu, piwonii parzydła i krzewuszki...
działkowa róża
cdn...
- ewamaj66
Może istnieje ekologiczny środek przeciwgrzybowy. Jak wspomniałam-nauczyłam się korzystać z chemii, kiedy nie mogłam doczekać się kwiatów piwonii.
Znasz nazwę tej ciemnoróżowej krzewuszki? Dostałam taką z określeniem, że ładnie kwitnie
Znasz nazwę tej ciemnoróżowej krzewuszki? Dostałam taką z określeniem, że ładnie kwitnie
- marpa
Ewciu - miło,że wpadłaś wieczorową porą ! Ja jestem bardziej leniwa co do oprysków niż ekologiczna...podziwiam moją sąsiadkę, która co kilka dni coś tam opryskuje . Ja naprawdę rzadko widzę potrzebę oprysków...a może okulary trzeba mi zmienić ? no ale rośliny jakoś tam rosną sobie .Jak trzeba to wysypuję granulki na ślimaki, dokarmiam nornice ,niszczę mrówki , czasem mszyce na różach zobaczę to też ich sprayem traktuję...
Krzewuszka - patyczkowa ale pasuje mi na Bristol Ruby . Dzisiaj widziałam piękną krzewuszkę wariegata z ciemno bordowymi pąkami - cudo przy drodze ale nie miałam ostrego narzędzia,żeby gałązkę uciąć . Muszę o niej pamiętać... A krzewuszki wszystkie ładnie kwitną...
Krzewuszka - patyczkowa ale pasuje mi na Bristol Ruby . Dzisiaj widziałam piękną krzewuszkę wariegata z ciemno bordowymi pąkami - cudo przy drodze ale nie miałam ostrego narzędzia,żeby gałązkę uciąć . Muszę o niej pamiętać... A krzewuszki wszystkie ładnie kwitną...
- ewamon
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Maryniu,wszystko u Ciebie tak pięknie kwitnie i piwonie już zaczęły swój pokaz
Moje stoją w pąkach i przez to okropne zimno i ulewy nie chcą się otworzyć.
Znowu nadciągają czarne chmury,a już dzisiaj było tak ładnie.
Moje stoją w pąkach i przez to okropne zimno i ulewy nie chcą się otworzyć.
Znowu nadciągają czarne chmury,a już dzisiaj było tak ładnie.
- marpa
- ewamaj66
Śliczna ta Twoja doniczkowa Mnie rozkwitła Coral Sunset-daje po oczach kolorem M przywiózł mi dwie podpórki pod piwonie, dostanę jeszcze następne. Niepomalowane, ale niech już będą sobie brzydkie w tym sezonie, bo to najwyższy czas na podpieranie. Mam olbrzymie starsze krzaki Rosną jakby coraz większe Może pod niektóre róże też by się takie podpórki przydały
- ewamon
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Maryniu,przepiękne fotki robisz Zdecydowanie u Ciebie w tym roku wszystko kwitnie szybciej
Pluskwica też już zaczyna kwitnienie
U mnie zimno,ale na razie nie pada i dzięki Bogu,bo grozi nam powódź
Pluskwica też już zaczyna kwitnienie
U mnie zimno,ale na razie nie pada i dzięki Bogu,bo grozi nam powódź
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryniu,ale u ciebie dużo cieplej,pięknie ci kwitnie Parzydło leśne ,lada chwila będzie kwitła Cimicifuga,kwitną piwonie a u mnie wszystko w tyle,pięknie masz w ogrodzie nazbierało ci się też różności perełkowych
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Szkoda gadać, a właściwie się powtarzać na temat Twoich pięknych zdjęć , u mnie dzisiaj nie padało,ale zimno,bardzo wietrznie i pochmurno , cały czas ostrzegają przed burzami z gradobiciem ,trudno na działkę się wybrać bo jak się patrzy w niebo to miałam wrazenie że za chwilę zacznie lać