Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
To w pewnej hurtowni (sprzedają również detalicznie) w Krakowie, worek 80l Aury do wysiewu kosztuje 13zł bez paru groszy, a 150l 20zł. Nie mówię, że wszystko wyjdzie taniej, ale w dużych workach cena za 1l mocno spada.
Pozdrawiam Mateusz
Nie wiem czemu utkwiło mi w pamięci że dużo osób ją chwaliło rok temu i dlatego o nią pytam, ale z tego co piszę forumowicz to poszukam czegoś innego
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ja miałam w tej ziemi rozsady. Było ok. Ale broń Boże już żadnych nawozów. Rok temu było kilka takich "Asów".
Offca, jakbym miała dostęp do ziemi w takich cenach jak w Krakowie, to bym się nie zastanawiała.
Offca, jakbym miała dostęp do ziemi w takich cenach jak w Krakowie, to bym się nie zastanawiała.
- annika
- 50p
- Od: 28 sty 2013, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiecie co?Obleciałam wszystkie ogrodnicze w moim mieście,wszędzie mają starą ziemię (znalazłam nawet z datą 2012), a na all... za przesył dwóch worków torfu z Aury facet chce 48 zł No idzie się pochlastać Zazdroszczę Wam tych hurtowni....
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
To może poproś w jakimś ogrodniczym żeby Ci sprowadzili. Przecież oni też się muszą zaopatrywać w jakiś hurtowniach, może cena będzie odrobinę wyższa niż u mnie no ale i tak sporo taniej niż za przesyłkę.
Pozdrawiam Mateusz
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
W tym roku mam takie spostrzeżenia,nasiona pomidora siane do Sterluxu za 3,50 -10l z Mrówki.Do siewu i pikowania.Pikowana część roślin do tej samej ziemi a część do mieszanki Sterluxu z moją ogrodową,bo mi już brakowało a chciałam dokończyć pikowanie,więc ją" rozcieńczyłam"Po ok 2 tyg wyrażna różnica ale na korzyść... mojej mieszanki.Myślę,że to przez przypadek tak mi wyszło.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Pytałam w kilku ogrodniczych o torf czysty odkwaszony i wszyscy robili wielkie oczy. Mówili, że jest torf kwaśny do borówek na ten przykład , a nie ma czegoś takiego jak torf odkwaszony, bo to się już nazywa podłoże uniwersalne, lub ziemia ogrodnicza...
Kupiłam coś takiego, bo to podobno dobra lokalna firma. Co Ty na to forumowicz?
http://www.torf.home.pl/html/produkty.htm
Nie podają niestety jakie są proporcje nawozów.
Na stronie firmy widzę jednak i torfy odkwaszone, czyli jednak istnieje taki produkt, tylko nasi tubylczy sprzedawcy o tym nie wiedzą i nie sprowadzają
http://www.torf.home.pl/html/t_odkwaszony.htm
Kupiłam coś takiego, bo to podobno dobra lokalna firma. Co Ty na to forumowicz?
http://www.torf.home.pl/html/produkty.htm
Nie podają niestety jakie są proporcje nawozów.
Na stronie firmy widzę jednak i torfy odkwaszone, czyli jednak istnieje taki produkt, tylko nasi tubylczy sprzedawcy o tym nie wiedzą i nie sprowadzają
http://www.torf.home.pl/html/t_odkwaszony.htm
To podłoże ma chyba sporo nawozu startowego sądząc po zasoleniu ?.
Czy jest podany skład na opakowaniu ?
Czy jest podany skład na opakowaniu ?
Witam
Mam takie pytanie,bo wszędzie widzę że piszecie o dacie ważności ziemi...mam podłoże do wysiewów Sterlux i za żadne skarby nie mogę znaleźć tej daty.
W którym ona jest miejscu,obszukałam wszystkie zgrzewy,nie ma też na końcu pod tekstem,diabeł ogonem nakrył?
Mam takie pytanie,bo wszędzie widzę że piszecie o dacie ważności ziemi...mam podłoże do wysiewów Sterlux i za żadne skarby nie mogę znaleźć tej daty.
W którym ona jest miejscu,obszukałam wszystkie zgrzewy,nie ma też na końcu pod tekstem,diabeł ogonem nakrył?
pozdrawiam, Agnieszka
Ja poprosiłem kolegę by zamówił torf odkwaszony to mi przywiózł substrat torfowy z odpowiednią dawką nawozów (NPK) ,nawet nie podano ilości na opakowaniu.
W sklepie ogrodniczym mieli mieć dostawę torfu odkwaszonego w poniedziałek ,to też przywieźli ten substrat z niewiadomą dawką nawozów.
W sklepie ogrodniczym mieli mieć dostawę torfu odkwaszonego w poniedziałek ,to też przywieźli ten substrat z niewiadomą dawką nawozów.
Pozdrawiam ED.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Na opakowaniach podłoży opisy bywają wielojęzyczne.
Przynajmniej u dwóch naszych producentów w opisie PL (i większości innych języków) nie ma informacji o dawce / składzie nawozu startowego.
Za to w opisie w języku niemieckim *zawsze* taki skład jest podany z odwołaniem do normy DIN.
Warto więc sprawdzać opisy w innych językach - szczególnie te po niemiecku.
Może to jakiś wymóg tamtejszego rynku - w każdym razie bardzo pomocny.
Przynajmniej u dwóch naszych producentów w opisie PL (i większości innych języków) nie ma informacji o dawce / składzie nawozu startowego.
Za to w opisie w języku niemieckim *zawsze* taki skład jest podany z odwołaniem do normy DIN.
Warto więc sprawdzać opisy w innych językach - szczególnie te po niemiecku.
Może to jakiś wymóg tamtejszego rynku - w każdym razie bardzo pomocny.
pozdrawiam, Tomek
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku kupiłam bardzo fajną, lekką ziemie Floratin podłoże torfowo-kokosowe do wysiewu i produkcji rozsad. 20 litrowe opakowanie za 6,50. Zlikwidowali jedyną filie Pnosu i nie ma gdzie kupić ziemi z Pasłęka.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka