Różyczka i inne choroby ogrodowe

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe

Post »

Też bym cosik pozamawiala :roll: ale ta pogoda sama nas dołuje ;:222 zamiast my dołować np. różyczki.
Badylki róż i hortensji zdobyczne wypuściły listki w wodzie, a mam jeszcze 11dni do wyjazdu, pewnie mi zakwitna w tym słoju.Słuchałam jakiegos radia i przewidywania pogodowe...podobna aura ma trzymać do połowy kwietnia ;:oj chyba nasze nerwy na wodzy ;:222
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu! :wit
Usiadłam sobie wygodnie i postanowiłam poczytać i pooglądać od początku do końca, ale już przy drugiej stronie poderwałam się i przyniosłam sobie jabłko (dziś nie mam innych owoców), bo dostałam ,,autentucznego ślinotoku" na te piękne owoce. :oops:
Kocham owocki! Pewnie dlatego u nas też jabłonie, grusze, maliny itd Tylko Pod Jesionem wszystko pomieszane: tu kwiaty, a obok warzywa, tu iglaki, a obok winorośl i maliny... Marzy mi się oddzielenie jednego od drugiego, ale chyba już taki urok mojego bałaganu. :shock:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Panująca nam niemiłościwie aura sprzyja wszystkiemu oprócz pracy w ogrodzie :evil: . Można spokojnie prowadzić wyjazdowe intensywne życie zawodowe, można codziennie pichcić obiady z trzech dań, można skupić się na pochłanianiu literatury...tylko, że to wszystko pozory, bo tak naprawdę każdy z nas czeka już w bloku startowym, najczęściej z gotowym zestawem pięciuset doniczek z siewkami tęskniącymi do prawdziwej wolności w ogrodzie ;:65 . Jak już wrócisz do domciu, to poproszę o zdjęcia, mogą być w kolorach innych niż obowiązujące tej wiosny czarny, szary i biały :roll: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu?! Czy Ty aby nie byłaś w moim salonie? Już jest prawie 500 sadzonek ;:224 , a to dopiero początek. ;:3
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj wieczorem dotarłam szczęśliwie do domu, usiadłam i ...po prostu spłynęłam po krześle na podłogę :) ze zmęczenia...nie miałam w związku z tym ani odrobiny weny do napisania czegokolwiek :wink: Zresztą - cóż tu pisać - biało, biało, biało...ale to już nudne, prawda?
Po powrocie czekała mnie miła niespodzianka - przesyłka z nasionami od Romci - jeszcze raz ;:196 Teraz muszę tylko doczytać i się naumieć, czy mam to wysiać teraz, czy potem wprost do gruntu - gailardia i liatria. Oprócz tego chyba pora posiać kolejna partię innych nasion - wprawdzie ustronny parapet w sypialni już dokładnie zastawiony, przyjdzie więc chyba pora na te dwa pozostałe, w bardziej reprezentacyjnych miejscach niestety...no cóż, parapety reprezentacyjność stracą, ale za to zyskają nową tożsamość, można powiedzieć :;230
Bardzo mnie kuszą bukszpany, które podobno są w Lidlu...chyba muszę sobie dzisiaj zrobić jakąś przyjemność i pobuszować :D poza tym podobno w Biedronce też "coś rzucili" :D taki chyba plan na dzisiaj ;:oj

Ewa, już nie straszę! Wręcz przeciwnie: odpręż się, usiądź wygodnie...adin, dwa, tri...w kwietniu będzie piękna, wiosennna pododa...czetyrie, piat', szest'... :)
Basia...i ja tak mam...jakoś odłożyłam zamawianie roślin, skończyłam ten proces na różach :D i jakoś straciłam wenę :(
Kasiu, tak rzeczywiście jest - masa czynności zastępczych i ...byle do wiosny :D Dzięki Tobie uświadomiłam sobie, że nawet zdjęcia przestałam wstawiać...muszę dzisiaj poszperać w archiwum i wrzucić coś w technicolorze :)
Reniu - no Twoje zasiewy faktycznie są chyba nie do przebicia! :) A owoce tez lubię - a M uwielbia sadzić wciąż coś nowego :lol: więc mamy chyba wszystko, co możliwe: jabłonie, grusze, śliwy, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, agrest, porzeczki, winogrona, borówkę amerykańską, jagodę kamczacką, truskawki, poziomki... ;:oj
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ewo, gailardia spokojnie do gruntu, liatra chyba też...ja swoją do gruntu posieję, bo na parapetach już nie mam gdzie...no i wrzuć coś wiosennego, kolorowego, powspominajmy, skoro na razie wychodzi, że poprzednia wiosna była ostatnią w historii świata :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie śliczne słoneczko-będzie ostry mróz w nocy :evil: Chyba coś sobie zamówię, żeby całkowicie w przygnębienie nie popaść :wink: Znalazłam piwonie do kupienia :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ewa,ja juz u siebie nie mam żadnego miejsca reprezentacyjnego,parapety wszystkie zajęte,podłoga po większości też.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! Z wymienionych owocek nie mam tylko truskawek (ale Pan Józek z żoną Agnieszką mają takie dobre, że nie muszę się męczyć - meta na truskawki w mojej wiosce :heja ).
Mam zamiast truskawki białą (żółtą) poziomkę, którą lubią dzieciaki. ;:3
W zeszłym roku do kolekcji przybyły jeszcze agresty (zeżarte przez mączniaka), aronie, porzeczkoagrest, kolejne jagody kamczackie i... sama nie pamiętam, ale coś jeszcze.
Mam też jeżynę bezkolcową, która rozpięta jest na siatce od południowej strony i kilkadziesiąt krzaków czarnej porzeczki u brata na pobliskiej działeczce.
Już nie mogę się doczekać, kiedy choć własną rzodkiewkę skubnę. ;:138
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

renzal pisze:Już nie mogę się doczekać, kiedy choć własną rzodkiewkę skubnę. ;:138
No właśnie, właśnie ;:131 . Kiedyś gdzieś coś tak jakby czytałam, że rzodkiewka jest warzywem któtkiego dnia, to znaczy, że należy ją siać właśnie wczesną wiosną, żeby była smaczna, bo jak dni są już dłuższe, to nie zawiązują się tak ładnie bulwki tylko impet idzie w liście i kwiaty. Jeżeli to prawda, to wygląda na to, że w tym roku nie będzie smacznych rzodkiewek z gruntu :( .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Znowu "wlazłam w róże"...na swoje nieszczęście przeczytałam, że można jeszcze domówić z zagranicznej szkółki...i mam oczopląs :roll:
Szukając zdjęć, którymi mogłabym przełamać biało-szaro-bure klimaty, trafiłam przypdkiem na zdjęcie w pewnym sensie sentymentalne...to moja pierwsza rabatka różana, odziedziczona po poprzedniej właścicielce - 5 róż niemozliwie upchanych na maleńkim klombiku. Zdjęcie jest z lata 2011 - to były wtedy moje jedyne róże :D Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Ewciu niemożliwie upchane na maleńkim klombiku :;230 :;230 , to co powiesz o mojej rabatce ;:oj
może nie jest mała, ale tam jest ponad setka róż :;230
Buszujesz w różyczkach... to dobry odpoczynek dla oczu... ;:108 Myślałam, że masz już pozamawiane różyczki ;:173
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Ewo!....witam
... takie buszowanie po szkółkach ...pozwoli łagodniej znieść tę fatalną pogodę.
Pozdrawiam cieplutko! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”