W poprzednim poście pokazałam tą siewkę z nierozwiniętymi w pełni kwiatami. Następnego dnia rano bardzo mnie zaskoczyła. Okazało się bowiem, że po nocy z przymrozkami gruntowymi kwiaty były duże, świeże i do tego w pełni otwarte. Zobaczę jak będzie dalej, bo ma jeszcze trochę pąków kwiatowych.
Długo szukałam i nie mogę sie z tym uporać. Czy ktoś pomoże mi rozszyfrować to minimum o liliowcu:
liliowiec Karolina Kózka 1987,
season EM, - co ten skrót oznacza?
Rebloom, - co ten skrót oznacza?
Dormant, - całkowicie gubi liście na zimę
Tetraploid, - podwojona liczba chromosomów (rośliny silniejsze większe niż diploidy)
Fragrant, - pachnący
Pink with cream midribs and yellow green throat. ? to jest kolor kwiatu różowo-kremowy z żółto-zieloną gardzielą
Tymi skrótami jest określana pora kwitnienia, skrót pochodzi od angielskich określeń:
EE=VE - bardzo wczesny termin kwitnienia (maj)
E - wczesny (1-15) czerwiec
EM - wczesno - środkowy (15 czerwiec- 15 lipiec)
M - połowa okresu kwitnienia (15 lipiec - 1sierpień)
LM - połowa późnego okresu kwitnienia (1sierpień -15 sierpień)
L - późny okres kwitnienia (15 sierpień -30 sierpień)
VL - bardzo późny (wrzesień)
Re - powtarza kwitnienie (wrzesień-październik)
Dor - liście zasychają na zimę
Sev - liście częściowo zasychają
Ev - zimo-zielony (potrzebuje okrycia zimą)
Do wiosny kilka, ale do takich ślicznotek to jeszcze trochę przyjdzie nam poczekać.
Mam nadzieje, że moje ubiegłoroczne nabytki tzw. "kotki w worku", pokażą w tym roku coś ciekawego.
Już nie mogę się doczekać
Wita
Moi Drodzy widzę że wszystkim nam już strasznie się nudzi,nie możemy się już doczekać przynajmniej do zielonego nie mówiąc już o pięknotkach.
Ja co dzieńnie muszę przeglądać fotki bo mnie juz kręci.
Nie istotne czy siewka czy odmianowe wszystkie ładne,zobaczcie sami.
Tadeusz ,to dałes po oczach ,slicznotki.Powolutku zaczynamy sie nakrecac , na razie pieknymi fotkami.Z parę miesięcy będą to slicznotki w realu.
Sama jestem baardzo ciekawa swoich