Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Ogólnie mam 3 odmiany ( razem coś ponad 60 sztuk ale o odmiany nie pytajcie bo kupowane na targu i nie pamiętam jakie to ) i odmianą to się nie ma bo tak jest mniej więcej na co 3 krzaku ... pryskałem już chyba wszystkimi możliwymi preparatami na grzyba, szarą pleśń czy mączniaka , dodam jeszcze że tunel mam od 3 lat i co roku to samo . po mimo stosowania różnego rodzaju preparatów zawsze znajdzie się kilka krzaków które mają w ten sposób poskręcane liście . Zaczynam się już powoli zrażać do pomidorów ... Jeden krzak rośnie ładnie a drugi poskręcany ...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coś mi się przypomina, że Ania-kozula pisała, że niektórym odmianom skręcają się liście do środka i jest to reakcja obronna rośliny przed utratą wody. Dzieje się to nie tylko w tunelach ale i w gruncie przy bardzo upalnej pogodzie.
Czy w tunelu nie masz za gorąco? Wietrzysz chociaż porządnie i podlewasz?
Czy w tunelu nie masz za gorąco? Wietrzysz chociaż porządnie i podlewasz?
Pozdrawiam! Gienia.
- przemo1413
- Kontakt:
Jeżeli dzień pochmurny lub pada to tunel mam zamknięty a jeżeli świeci słońce to tunel otwarty na całego wiec wietrzenie moim zdaniem jest bardzo dobre a podlewam codziennie więc na brak wody też skubańce nie powinny narzekać ...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Kup termometr max-min za kilkanaście złotych, a przekonasz się jaką miałeś temperaturę, w tej chwili przy pełnym otwarciu u mnie jest 32 oC, a co dopiero jak zamknięty tunel przy pochmurnej pogodzie i jeśli na moment wyjdzie słońce.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- przemo1413
- Kontakt:
Znaczy się sugerujecie że to jednak przez temperaturę tak się dzieje ? W takim razie od jutra tunel będzie otwarty 24 na dobę i zobaczę czy będą jakieś zmiany
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mocno wychłodzisz, bo noce są za zimne, nawet powinny być jeszcze dogrzewane.
pozdrawiam Ludwik
- przemo1413
- Kontakt:
To co mam zrobić żeby te liście na wszystkich krzakach normalnie rosły
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawet jeśli jest chłodniej i pochmurno otwieram raniutko przynajmiej jedne
drzwi(wietrznik).Słońce potrafi w jednej chwili ogrzać namiot do 30-40*C.Poobserwuj termometr jak ogrzany alkohol pnie się do góry,to aż się zdziwisz.Jakoś mi trudno sobie wyobrazić brak termometru w namiocie foliowym. Na noc jeszcze zamykam.
drzwi(wietrznik).Słońce potrafi w jednej chwili ogrzać namiot do 30-40*C.Poobserwuj termometr jak ogrzany alkohol pnie się do góry,to aż się zdziwisz.Jakoś mi trudno sobie wyobrazić brak termometru w namiocie foliowym. Na noc jeszcze zamykam.
- przemo1413
- Kontakt:
Ej ej ale ja nigdzie nie napisałem że nie mam w tunelu termometru Mam i wiem że nawet krótkotrwałe pojawienie się słońca potrafi tak podnieść temperaturę ( mam tunel 20 m na 6 m ) Tylko jakoś trudno mi uwierzyć że to przez to tak mam pozwijane te liście
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Przemo przeglądnij ten dział,może coś znajdziesz
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... #p2343119W Weź pod uwagę ten wpis Kozuli:
"Pomidor sam Ci powie kiedy chce jeść . Uważnie obserwuj wierzchołkowe liście wieczorem , albo wcześnie rano .
Powinny być podwinięte pod spód, a w ciągu dnia mają się wyprostować lub pozostać nieznacznie podwinięte.
Jeśli w dzień pozostają mocno podwinięte lub skręcone , oznacza to przekarmienie , jeśli są wzniesione na ,,sztorc''głodują ."
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... #p2343119W Weź pod uwagę ten wpis Kozuli:
"Pomidor sam Ci powie kiedy chce jeść . Uważnie obserwuj wierzchołkowe liście wieczorem , albo wcześnie rano .
Powinny być podwinięte pod spód, a w ciągu dnia mają się wyprostować lub pozostać nieznacznie podwinięte.
Jeśli w dzień pozostają mocno podwinięte lub skręcone , oznacza to przekarmienie , jeśli są wzniesione na ,,sztorc''głodują ."
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Czytałem, że takie zwijanie liści w rurke, może ukazywać niedobór miedzi. Dostarcz może miedzi dolistnie wybranym krzakom i zobacz czy się im poprawi
Edit: Potwierdzenie http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=104
Edit: Potwierdzenie http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=104
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Może to być min. od nadmiaru potasu lub skutek suszy fizjologicznej
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
Witajcie Podpowiedzcie proszę co dolega tej sadzonce. Jest to malinowy henryka f1, kupiony kilka dni temu. Wysadzony do tunelu 3 dni temu. Niczym przeze mnie nie pryskany, nie nawożony. Mam dwie sadzonki tej odmiany i druga zaczyna mieć podobne objawy...
Na młodych listkach też widać zmiany. Robią się takie "wodniste", "omdlałe"...
Na młodych listkach też widać zmiany. Robią się takie "wodniste", "omdlałe"...
Ola