Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5
Henryku jak ty coś pokarzesz to można wpaść w depreche(w moim przypadku)
Co posadzisz to zaraz ma kwiatka i to jakiego
Łączka prześliczna
Co posadzisz to zaraz ma kwiatka i to jakiego
Łączka prześliczna
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Przepiękne zachwycalące barwy
Ale kwiat Gymnocalycium damsii ssp. evae var. centrispinum STO 981 jest naprawdę cudowny
Peireskia grandifolia HU 492 - roślina o której nie mogę nie wspomnieć. Miło mieć takie widoki prawie cały rok
I te ostatnie zdjęcia równie piękne, nie wiadomo które kwiaty najpiękniejsze
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dziękuję za odwiedziny i tyle miłych słów.
A kwitnąć mogłyby lepiej ale moje zachodnie stanowisko nie jest idealne do hodowli tych roślin - dlatego po wielu próbach zmuszony byłem z niektórych rodzajów zrezygnować pomimo tego, że mi się podobają.
Wszystkie bez wyjątku w ogrzewanej szklarence na balkonie, okryte folią, obstawione styropianem dla bezpieczeństwa oraz z ustawionym termowentylatorem w razie dużych mrozów. Temperatura tam niska, w zależności od temperatury na zewnątrz oraz poziomu jest to od 0 do 6-10 stopni. Chłodno!Dora1964 napisał(a):
zastanawiam się zawsze, gdzie Ty te wszystkie,tak wszystkie, bez wyjątku kłujaki przechowujesz zimą
Chyba mniej w tym miłości a więcej umiejętności - kaktusami i sukulentami zajmuję się już prawie 40 lat!Jak one wszystkie muszą Cię kochać,że obdarzają Cie takimi kwitnieniami.
A kwitnąć mogłyby lepiej ale moje zachodnie stanowisko nie jest idealne do hodowli tych roślin - dlatego po wielu próbach zmuszony byłem z niektórych rodzajów zrezygnować pomimo tego, że mi się podobają.
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Kwiaty u Ciebie piękne jak zawsze, więc cokolwiek by się nie napisało to nie napisze się nic oryginalnego Kaktusy zdrowe i kwitnące. Lepszej wizytówki dla hodowcy nie trzeba
A jakie to rodzaje np.?hen_s pisze:zmuszony byłem z niektórych rodzajów zrezygnować pomimo tego, że mi się podobają.
- hen_s
Głównie kaktusy A. Północnej - tych już u mnie jest niewiele.
I wszystkie potrzebujące ekstremalnie dużo słońca jak np. część rodzaju Lobivia, chilijczyki etc.
I wszystkie potrzebujące ekstremalnie dużo słońca jak np. część rodzaju Lobivia, chilijczyki etc.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Śliczne, acz coś mało medio pokazanych.
Ja mam problem z tą VS 320, bo w spisie Sormy pod tym numerkiem jest Mediolobivia atrovirens v. suquistacensis, a generalnie roślinka wygląda mniej jak A. mamillosa typu Rausch. Bardziej jak A. mamillosa od Rittera opisane jako var. occidentalis, var. australis lub var. borealis (czyli rośliny tak naprawdę bardziej z grupy spegazziniana).
Ja mam problem z tą VS 320, bo w spisie Sormy pod tym numerkiem jest Mediolobivia atrovirens v. suquistacensis, a generalnie roślinka wygląda mniej jak A. mamillosa typu Rausch. Bardziej jak A. mamillosa od Rittera opisane jako var. occidentalis, var. australis lub var. borealis (czyli rośliny tak naprawdę bardziej z grupy spegazziniana).
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Nie dość że masz takie wspaniałe kwitnienia do pokazania, to jeszcze umiesz je wspaniale zaprezentować
Kiedy ja się nauczę takie piękne foty robić
Kiedy ja się nauczę takie piękne foty robić
- hen_s
Tereniu,
Fotki co najwyżej średnie, sam wciąż się uczę aby było coraz lepiej. Ale dziękuję, że Ci się podobają i o tym piszesz - widać, że warto się starać jeśli ktoś nasze starania docenia.
Marku,
Właściwie większość mediolobivii mi już przekwitła. Pogoda jednak u nas w kratkę i nie wszystko udało się sfotografować.
A tych maluchów to nawet nie daję na Forum bo przy Twoich, Przemka i Roberta nie robią wrażenia.
Za to udało się w tzw. międzyczasie czyli w krótkich przebłyskach słońca sfotografować kwiaty kilku sulkorebucji.
Sulcorebutia breviflora var. lau L 314
Sulcorebutia swobodae
Sulcorebutia arenacea var. kamiensis HS 189
Sulcorebutia gemmae PHA 501
Sulcorebutia menesesii FR 775
Sulcorebutia canigueralii Cerro Churaquella
Sulcorebutia cylindrica JO 715
Sulcorebutia inflexiseta
Sulcorebutia krahnii
Sulcorebutia crispata ssp. hertusii
Fotki co najwyżej średnie, sam wciąż się uczę aby było coraz lepiej. Ale dziękuję, że Ci się podobają i o tym piszesz - widać, że warto się starać jeśli ktoś nasze starania docenia.
Marku,
Właściwie większość mediolobivii mi już przekwitła. Pogoda jednak u nas w kratkę i nie wszystko udało się sfotografować.
A tych maluchów to nawet nie daję na Forum bo przy Twoich, Przemka i Roberta nie robią wrażenia.
Za to udało się w tzw. międzyczasie czyli w krótkich przebłyskach słońca sfotografować kwiaty kilku sulkorebucji.
Sulcorebutia breviflora var. lau L 314
Sulcorebutia swobodae
Sulcorebutia arenacea var. kamiensis HS 189
Sulcorebutia gemmae PHA 501
Sulcorebutia menesesii FR 775
Sulcorebutia canigueralii Cerro Churaquella
Sulcorebutia cylindrica JO 715
Sulcorebutia inflexiseta
Sulcorebutia krahnii
Sulcorebutia crispata ssp. hertusii
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
O rety, Henryku, jak tu wybrać, skoro one piękniejsze jedna od drugiej? I tło na zdjęciach inne. Ogólnie można się rozkochać w zdjęciach. Urzekła mnie chyba najbardziej Sulcorebutia menesesii FR 775 - i kwiatem, i ogólnie zdjęciem, takie śliczne to wyszło wszystko razem. Brawo, dziękuję za śliczny pokaz
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Sulcorebutia menesesii FR 775 i Sulcorebutia crispata ssp. hertusii całe piękne zarówno kwiaty jak i kolce
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie sulki piękne, bez wyjątku , ale Sulcorebutia gemmae PHA 501 zasługuje na wyróżnienie za cudowne uciernienie.
ooo Henryku bardzo ładne kolory kwiatów, sulki robią wrażenie O zdjęciach nie wspominam bo u Ciebie to reguła
Pozdrawiam
Piotr
Piotr