Moja kolekcja storczyków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja storczyków
Witam Cię serdecznie Agnieszko u mnie w wątku , cieszę się niezmiernie, że podoba Ci się mój skromny dobytek storczykowy i zapraszam na dalsze odsłony, bo pędów trochę się pojawiło. Fotki wstawię jak będzie kwiecie
-
- 50p
- Od: 22 cze 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Dzięki Witam serdecznie i zapraszam ponownie
-
Przesyłam wieści z moich parapetów przed odjazdem (mam nadzieje, że wytrwają mój urlop):
Phal. liodoro kwitnie i przedłuża kwitnienie
Phal. miniaturka rozwija powoli kwiatki (mam nadzieje, że ujrzę ją w pełnym kwitnieniu jak wrócę)
Phal. valera znów kwitnie (tym razem już u mnie), a tak wygląda w pełnym rozkwicie:
Phal vivien nadal kwitnie, i jak widać puściła kolejny pęd
Mój jedyny duży phal. nadal kwitnie, przez te upały byłam zmuszona znieść go na dół, bo nie wytrzymywał takiej wysokiej temperatury, teraz stoi sobie w salonie na stoliku
A w kuchni? W kuchni żółty pachnący phal. nadal kwitnie co mnie bardzo cieszy (zapach ma bardzo przyjemny)
Poza tym kuchenny biały z "mazanym różowym środkiem" pokazał chęć współpracy jest pędzik i niedługo będzie cieszył kwitnieniem
Jeden z moich zimowych zakupów również ma pęd (zdaje się kolor fioletowy wpadający w czerwony- zobaczymy jak zakwitnie, bo już zapomniałam )
Oddzielony keiki phal. manhattan(za 9zł roślina mateczna oddana mojej mamie, również ma pęd) również zaszczyci mnie kwitnieniem, jest pierwszy pędzik
Inne phal miniaturki puszczają nowe listki i korzonki:
1) biała mini
2) "jogurtowa" mini mnie zaskoczyła puszcza 3 listki niemalże równocześnie
Poza tym ciemna phal mini nadal dzielnie kwitnie
Phal variegata w końcu się zadomowiła i puszcza nowego listka
Phal bellina var blue chyba zaczęła współpracować, puszcza korzeń i kolejny pęd równocześnie
Biała hybryda z różowym środkiem powoli kończy kwitnienie
Trzy phal mini wsadzone razem (jedna z basal keikiem, który wyraźnie urósł)
Phal. keiki prezent niespodzianka też się rozrasta, widać nowy listek urósł normalnie jak rozcięłam poprzedni, przyrasta również ładnie w korzenie
Phal violacea x malaysia również powoli dochodzi do siebie, a jej mały basal keiki też ładnie rośnie
Phal equestris sadzonki ładnie przyrastają
i na końcu sadzonka phal. pallens
Mam tylko nadzieje, że z sadzonkami idzie wszystko w dobrym kierunku
Phal. liodoro kwitnie i przedłuża kwitnienie
Phal. miniaturka rozwija powoli kwiatki (mam nadzieje, że ujrzę ją w pełnym kwitnieniu jak wrócę)
Phal. valera znów kwitnie (tym razem już u mnie), a tak wygląda w pełnym rozkwicie:
Phal vivien nadal kwitnie, i jak widać puściła kolejny pęd
Mój jedyny duży phal. nadal kwitnie, przez te upały byłam zmuszona znieść go na dół, bo nie wytrzymywał takiej wysokiej temperatury, teraz stoi sobie w salonie na stoliku
A w kuchni? W kuchni żółty pachnący phal. nadal kwitnie co mnie bardzo cieszy (zapach ma bardzo przyjemny)
Poza tym kuchenny biały z "mazanym różowym środkiem" pokazał chęć współpracy jest pędzik i niedługo będzie cieszył kwitnieniem
Jeden z moich zimowych zakupów również ma pęd (zdaje się kolor fioletowy wpadający w czerwony- zobaczymy jak zakwitnie, bo już zapomniałam )
Oddzielony keiki phal. manhattan(za 9zł roślina mateczna oddana mojej mamie, również ma pęd) również zaszczyci mnie kwitnieniem, jest pierwszy pędzik
Inne phal miniaturki puszczają nowe listki i korzonki:
1) biała mini
2) "jogurtowa" mini mnie zaskoczyła puszcza 3 listki niemalże równocześnie
Poza tym ciemna phal mini nadal dzielnie kwitnie
Phal variegata w końcu się zadomowiła i puszcza nowego listka
Phal bellina var blue chyba zaczęła współpracować, puszcza korzeń i kolejny pęd równocześnie
Biała hybryda z różowym środkiem powoli kończy kwitnienie
Trzy phal mini wsadzone razem (jedna z basal keikiem, który wyraźnie urósł)
Phal. keiki prezent niespodzianka też się rozrasta, widać nowy listek urósł normalnie jak rozcięłam poprzedni, przyrasta również ładnie w korzenie
Phal violacea x malaysia również powoli dochodzi do siebie, a jej mały basal keiki też ładnie rośnie
Phal equestris sadzonki ładnie przyrastają
i na końcu sadzonka phal. pallens
Mam tylko nadzieje, że z sadzonkami idzie wszystko w dobrym kierunku
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
Twój Liodoro to bardzo pracowity okaz, robi skubaniec wrażenie Ja póki co jeszcze nie upolowałam takiego żółtka jakiego Masz w kuchni, co prawda miałam go kiedyś ale szybko zdechł bo korzenie miał w kiepskim stanie. No a poza tym dzieje się u Ciebie
-
Dziękuję Iwonko Mojego liodoro zaklinałam, powtarzałam mu, że pójdzie na oddanie lub śmietnik jak nie zacznie kwitnąć lepiej, bo tak to miał po 2-3 kwiaty marniutko, nadal mu przypominam o śmietniku Kwiaty już podlane, z parapetów zabrane na stolik i komodę, ciasno mają ale to może i lepiej, bo w kupie będą miały więcej wilgoci. Żegnam się i do zobaczenia po urlopie
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Śliczne kwitnienia
Kolorki piękne,aż nie potrafię oderwać wzroku
Już kilka razy na nie zerkałam,ale dziś troszkę więcej czasu mam to chwalę
Kolorki piękne,aż nie potrafię oderwać wzroku
Już kilka razy na nie zerkałam,ale dziś troszkę więcej czasu mam to chwalę
-
- 50p
- Od: 15 lip 2011, o 09:19
To raczej spora gromadka a nie skromny dobytek. Gratuluje kolekcji
Pozdrawiam ;)
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
- Iwona 0103
- 500p
- Od: 9 sie 2014, o 16:12
A to się wydało dlaczego Twój Liodoro jest taki okwiecony Ty czarownico
Natalko udanego wypoczynku Ci życzę
Natalko udanego wypoczynku Ci życzę
-
- 200p
- Od: 2 sty 2015, o 12:44
Ale cuda ! W czym trzymasz mini ?
Pozdrawiam ~ Monika - Skalniaczekk :- )
Mój parapet
Mój parapet
Natko dawno mnie tu nie było ale widzę, że ty i twoje skarby macie się bardzo dobrze
Piękności idę popodziwiać raz jeszcze. Odpoczywaj na urlopie, kwiaty poszaleją jak cię nie będzie- zobaczysz nowe pędziory, liściory
Aaa idę zrypać moje liodoro
Piękności idę popodziwiać raz jeszcze. Odpoczywaj na urlopie, kwiaty poszaleją jak cię nie będzie- zobaczysz nowe pędziory, liściory
Aaa idę zrypać moje liodoro
Natko widze u Ciebie mnóstwo pięknych falków a jak się miewa Twoja Berry Oda bo moja puściła przyrosty ale kwitnąć nie chce.. Chciałabym sie jej pozbyć żeby wcisnąć coś bardziej skłonnego do współpracy
-
Agnieszko cieszę się, że do mnie zaglądasz Jak się miewa twój reanimek?
Asiuszka85 bardzo dziękuję i witam serdecznie w moim wątku
Iwonko dziękuję, naprawdę wypoczęłam, tak mi dobrze było, że nie chciało się wracać (33 stopnie, to jest to.. )
Moniko moje mini trzymam w różnych podłożach, akurat te które kwitnie jest w mieszance do storczyków OG (drobniejsza granulacja), część mini jest posadzone w samym keramzycie i również się dobrze trzyma.
Papillons bardzo mi miło, że odwiedziłaś mój wątek, wróciłam zadowolona i wypoczęta Storczyki również się dobrze mają, żaden nie ucierpiał.
Olcia84 Moje berry oda ma się dobrze, został podzielony, jedną z połówek oddałam mamie, a drugą sobie zostawiłam. Ogólnie moje też ponownie jeszcze nie zakwitło ale odkąd je mam to pojawiło się mnóstwo nowych przyrostów co również jest dobrą oznaką (po podziale u mojej roślinki pojawiło się 5 nowych przyrostów), cierpliwości może wkrótce zakwitnie? Wiesz roślinki muszą się zaaklimatyzować.
A tak przywitała mnie moja mini strasznie się ucieszyłam na ten widok:
Asiuszka85 bardzo dziękuję i witam serdecznie w moim wątku
Iwonko dziękuję, naprawdę wypoczęłam, tak mi dobrze było, że nie chciało się wracać (33 stopnie, to jest to.. )
Moniko moje mini trzymam w różnych podłożach, akurat te które kwitnie jest w mieszance do storczyków OG (drobniejsza granulacja), część mini jest posadzone w samym keramzycie i również się dobrze trzyma.
Papillons bardzo mi miło, że odwiedziłaś mój wątek, wróciłam zadowolona i wypoczęta Storczyki również się dobrze mają, żaden nie ucierpiał.
Olcia84 Moje berry oda ma się dobrze, został podzielony, jedną z połówek oddałam mamie, a drugą sobie zostawiłam. Ogólnie moje też ponownie jeszcze nie zakwitło ale odkąd je mam to pojawiło się mnóstwo nowych przyrostów co również jest dobrą oznaką (po podziale u mojej roślinki pojawiło się 5 nowych przyrostów), cierpliwości może wkrótce zakwitnie? Wiesz roślinki muszą się zaaklimatyzować.
A tak przywitała mnie moja mini strasznie się ucieszyłam na ten widok: