Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Na to liczę :D

Pokażę Wam teraz co mi spędza sen z powiek

Tak wygląda mój trawnik. Zrobiłam eksperyment
Ta część nie dostała nawozu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta dostała

Obrazek

A tak choruje mi róża. Jeszcze 3 tygodnie temu była zdrowiusieńka. Końcówki gałązek wyglądają jakby zostały zgniecione. Mają rowek na środku gałązki.

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj obcięłam bardzo nisko.
W środku gałązki jest jakby ciemniejszy fragment

Może ktoś pomoże w którejś sprawie?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu - gdy się hosty rozrosną, a dzieje się to dosyć szybko, rabata będzie przepiękna.
Moje hosty osiągnęły już średnicę ponad metrową i często staję w ich pobliżu, aby nacieszyć oczy. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:wit
Zapomniałam się wczoraj dopytać o co chodzi z tym trawnikiem. Oszzzzz... Teraz widzę..... i nie rozumiem i tak.... bo obie części wyglądają podobnie...
Czy on nie jest przesuszony czasem? bo u Ciebie raczej nie jest przelany...
Tyle pracy.....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Gosiu, mam to samo z różami i nie wiem co się dzieje. Jakby jeden z pędów nagle łapał uwiąd niczym powojniki. Też mnie to martwi, bo już dwie róże tak zaatakowało. Co to może być? Bruzdownica?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Też się podpinam do tematu różanego, padła u mnie już rosnąca tegoroczna róża, najpierw zwiędły listki potem zaschły i zźółkły całe pędy. Była pryskana i od chorób i od szkodników. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Gosiu, mam dobrą i złą wiadomość. Tamaryszek rośnie - wszakże nie jest większy niż 10 lat temu, ale jest. Natomiast nie mogłam się dobić do tego domostwa. Podejrzewam, że są na działce. Spróbuję w tygodniu. Gdybym się nie bała, to można dosięgnąć jakimś kijem taką gałązkę i ją uciąć, ale, jakby mnie ktoś zobaczył, to wstydu co niemiara :oops: . Mam nadzieję, że uda mi się jakoś to oficjalnie 'załatwić'. Już nawet ukorzeniacz kupiłam - hehehe... i mam instrukcję od forumki, jak to posadzić, żeby nie padło, co i tak może się zdarzyć ;:174 .
Trzymaj kciuki ;:108 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Bruzdownica. U mnie straciłam 10 pędów z pąkami. Dziura w środku. Uciąć do zdrowego.
Gosia fajnie zrobiłaś pod sosną. Ja też mam rabatę hostową.
Mogłoby u Was popadać, bo straszna susza. Trawnik musisz mocno wygrabić i podlewać.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też niestety mam bruzdownicę. Nie jest to na szczęście plaga, ale z kilkanaście pędów ze zwiędniętymi pąkami musiałam skrócić. Nie ma na to paskudztwo sposobu. Trzeba tylko te ścięte pędy spalić, bo w nich znajdują się larwy, które potem przedostają się do ziemi i cykl się powtarza.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, zakątek pod sosną zachęcający :) W sprawie róży nie pomogę- nie znam się!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Doczytałam, że istnieje takie paskudztwo jak zwiot różany może to te larwy, ale ja swoje róże pryskałam już parę razy, że nawet bruzdownica się nie pojawiła. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Jeszcze coś...
U siebie mam na dwóch różach takie umierające, mniejsze pędy. U Ciebie cała róża tak miała?
Ja mam jeszcze jedna zagwostkę. Jedna z róż ma jakby staśmione pędy, które nie przewodzą poprawnie wody i wszystko ponad mi więdnie. Slyszalaś o czymś takim? Ten rok jest dziwny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Gosia ja mam ten sam problem z niektórymi różami mszycy jest mnóstwo, ale da się to jakoś usunąć natomiast umierające końcówki
to problem nie do rozwiązania. Rabatka pod sosną super.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Ja uważam, że to bruzdownica. U mnie niczym nie pryskam i szalała na całego.
Słabe w tym roku moje róże, ale drugie kwitnienie będzie ładniejsze. I niby nie ma zim, a
rośnie wszystko jak na Popierdowie żyto. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tosiu to nie bruzdownica, ja cały czas latam z opryskami, a straciłam jedna różę. ;:174 Reszta ma się dobrze.
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Lucynko, liczę na to, że wszystko się rozrośnie i zakryje całą powierzchnię.
Jestem dla siebie pełna podziwu, bo wg moich standardów zostawiłam roslinom całkiem sporo miejsca ;:306
Chociaż wiem, że i tak za mało

Justynko, tak myślę, że zaniedbałam podlewanie. Częściami wygląda jak kiedyś kiedy był przesuszony, ale cześciami wygląda jakby go coś wypaliło, albo zaatakowała go jakas choroba.
Chcę dac ziemię do badania, żeby określili jakiego powinnam użyć nawożenia. Jesienią na pewno nawiozę ziemi i dodatkowo dosieję. Może to trochę pomoże.
Właśnie moja róża miała taki objaw jak u Ciebie. Ta jedna róża ma takie stasmione pędy. To ta co pokazałam na zdjęciu. Ją ścięłam do łysa. Może to ten zwiot różany?Kilka mam takich, które mają pojedyncze usychające pędy. Ale nie w taki sposób jak ta jedna. Ta wygląda jakby więdła. Tamte zasychają. Liście są po prostu suche

Monia, u mnie zachowywały się tak wszystkie pędy. Ale po kolei. Najpierw jedna potem atakowało kolejne. Zastanawiam się, czy nie wykopać jej i nie sprawdzić korzeni
Bruzdownica na pewno to nie jest, bo ona zostawia na pączkach odchody.
Tutaj było czysto

Aniu, i to dziwne, że nagle pojawiło się to u wielu osób. Do tej pory czegoś takiego nigdy nie miałam.
Chociaż teraz zastanawiam się, czy Ty nie masz następnej choroby, która u mnie też występuje. Też mam pojedyncze pędy uschnięte. Ale to zupełnie coś innego. Tez nie wiem co to może być. Pobieżnie poczytałam o tym zwiocie. Nie wiem, czy to to, ale objawy jakby się zgadzały. Obcięłam jak najdalej pędy. Zobaczymy, czy wypuści nowe. Te musze spalić

Aniu, a mnie się wydawało, że oni tego tamaryszka wycięli. Tak zrozumiałam. Jak go mają, to może użyczą Ci parę gałązek. Tylko musisz pilnowac.

Tosiu, to na pewno nie ona. To jakiś uwiąd. Jak u powojników. Bruzdownicę mam co roku. Takiego spustoszenia nie robi
Oj mogłoby popadać, bo susza straszliwa. Czuję, że to będzie najgorsze lato dla mojego ogrodu. Już nie pamiętam kiedy padało. W dodatku ten wiatr, który wszystko dodatkowo wysusza. Podlewam. Jeszcze nie wygrabiłam

Wandziu, ja te larwy niszczę od razu. Nie mam przeciwko temu oporu. Z przyjemnością je zgniatam :twisted:
Ale akurat to nie bruzdownica.

Kropelko, szkoda ale dzięki za uznanie zakątka sosnowego :)

Helenko, ten rok jest chyba jednym zgorszych jeśli chodzi o choroby. W sobotę widziałam u Dziewczyn świerki, które usychały. I to nagle. Też nie wiadomo co z tym zrobić

Ale dosyć smutków. Trochę kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek