Sukulenty raflezji cz.3
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty raflezji cz.3
Nie ma co marudzić piękna szklarnia i przyległości...niejeden chciałby takie
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zastanawiałem się czy coś napisać w obliczu tylu pochwał czy dać sobie spokój , ale niestety fotki skalniaka po pracy nie podobają mi się Kamienie zbyt kolorowe , nie wiem czy nie lepsze byłyby zwykłe białe , albo żółte piaskowce . Poza tym wszystkie podobnej wielkości i ułożone zbyt regularnie , ułożone od siebie w takich samych odległościach . Może jak piszą przedmówcy, jak to wszystko obrośnie różnymi roślinami to da to dobry efekt. I nie wiem czy ten cały skalniak nie jest zbyt płaski jak na skalniak Odważyłem się dodać moje cenne uwagi bo już trochę się tu na forum znamyW tym strasznym upale pracowałam w pocie czoła. Zrobiłam skalniak, ale wysżło trochę niedobrze. To znaczy pretensjonalnie, typu "wieś tańczy i śpiewa" . Nie umiem, nie nadaję się do tego, nie mam gustu i nie jestem zadowolona.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ty, Jacek, to potrafisz człowieka pocieszyć!
Zrobić artystyczny i zaplanowany nieład jest dość trudno. Inaczej też pewne rzeczy wyglądają w planach, a inaczej już 'na żywo'.
Masz czas, Iwonka, poprawisz, a częściowo 'samo' się pewnie poprawi i ukierunkuje. A może przez zimę jeszcze inny pomysł się wykluje i z wiosną ruszą nowe realizacje
Zrobić artystyczny i zaplanowany nieład jest dość trudno. Inaczej też pewne rzeczy wyglądają w planach, a inaczej już 'na żywo'.
Masz czas, Iwonka, poprawisz, a częściowo 'samo' się pewnie poprawi i ukierunkuje. A może przez zimę jeszcze inny pomysł się wykluje i z wiosną ruszą nowe realizacje
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Dzięki Jacek, podobnie myślę.
Zainspirował mnie skalniak szczelinowy, ale taki nie wyszedł.
To wszystko jest zbyt pstrokate i będę zmieniać.
Wolę konstruktywne uwagi od zachwytów.
Zainspirował mnie skalniak szczelinowy, ale taki nie wyszedł.
To wszystko jest zbyt pstrokate i będę zmieniać.
Wolę konstruktywne uwagi od zachwytów.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ejacek
Zacznijmy od tego, że fachowcem od skalniaków to ja nie jestem, poza tym moje poczucie estetyki niejednokrotnie odbiega od schematów , więc co Ty zaakceptujesz i co Tobie się podoba jest najważniejsze . Myślę jednak że jak pisałaś wczoraj swój post miałaś podobne odczucia jak ja. Pierwsza sprawa , że skalniak to powinna być górka , tak mi się wydaje , poza kwestią estetyczną to jest to szalenie ważna sprawa praktyczna - drenaż i odwodnienie (szczególnie jak podopieczni to mają być sukulenty), jesienią i zimą to to wszystko będzie wilgotne będąc na poziomie gruntu. Bodajże w wątku Farela widziałem jak wpierw pod ścianą domu usypał górę gruzu , a na to dopiero ziemia właściwa i ozdobny grys kamienny , ale niech fachowcy od skalniaków się wypowiedzą .
- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Iwona, ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale tak sobie myślę, że gdybyś te gnejsy obsypała zwykłym, szarym żwirem, to po pierwsze wyciszył by te kolory, a poza tym wyglądałoby bardziej naturalnie.
Szczerze powiem, ze te gnejsy mnie też bardzo się spodobały.
Strasznie się gorączkujesz. Pozwól dojrzeć koncepcji i zrób tak, żebyś Ty była zadowolona z widoku.
Całość i tak będzie cudnie wyglądać, tylko trzeba trochę czasu i cierpliwości.
P.S. Może by tak wybrać się wreszcie do Krakowa.
Szczerze powiem, ze te gnejsy mnie też bardzo się spodobały.
Strasznie się gorączkujesz. Pozwól dojrzeć koncepcji i zrób tak, żebyś Ty była zadowolona z widoku.
Całość i tak będzie cudnie wyglądać, tylko trzeba trochę czasu i cierpliwości.
P.S. Może by tak wybrać się wreszcie do Krakowa.
Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- raflezja
Marysiu! Też wpadłam na pomysł zwykłych, szarych, najlepiej płaskich kamyków. Ale teraz nie mam na nic siły przez te upały.
Jak najbardziej, jeśli będziesz blisko, to serdecznie zapraszam.
Jak najbardziej, jeśli będziesz blisko, to serdecznie zapraszam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
To i ja dorzucę swoje 3 gr. chociaż ekspertem nie jestem, ze skalniakiem mam dopiero rok doświadczenia. Większość już została powiedziana, ale powtórzę dla podkreślenia, odwodnienie to podstawa. Mam nadzieję, że dałaś jakąś warstwę pod spodem. Jeśli drenaż jest solidny, to skalniak w zasadzie może być płaski, to raczej kwestia gustu, tak samo jak kolor i rodzaj kamieni. Uważam, że 2 rodzaje/kolory to maks, u Ciebie jest szara kostka granitowa, szare gnejsy i ten niepasujący żwir. Najlepiej popatrz w internecie na inne skalniaki i wybierz co Ci pasuje. Mnie brakuje na tym skalniaku większych kamieni, tylko nie przesadzaj z ich ilością, ja zaczynam myśleć o wywaleniu kilku aby dosadzić nowe rośliny ;) Do skalniaka szczelinowego potrzeba dużych płaskich kamieni, powinny być zagłębione w ziemi na 1/3 - 1/2. Co do roślin, 5 opuncji to już za dużo na miejsce którym dysponujesz, one rosną szybko jak chwasty i w 2 lata po posadzeniu będą się już stykały ze sobą. Nie przejmuj się i nie poddawaj, ja robiłem skalniak przez 2 lata. Jak skończysz efekt będzie pewnie tak rewelacyjny jak Twoja szklarenka.
- ejacek
Z ciekawości pooglądałem zdjęcia skalniaków z opuncjami w necie i faktycznie wiele jest płaskich na poziomie gruntu. Myślę , że w miejscu gdzie rosną jest konkretny dołek zasypany sporą ilością gruzu itp
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Tu masz kilka zdjęć z ogrodu w Pradze. Jak to zobaczyłem, to poczułem się jak dziecko w wesołym miasteczku lub wielkim placu zabaw
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =#p3265597
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =#p3265597
- raflezja
Ja coś wymyślę. Dzięki Wam za cenne uwagi. Te żółte kamyki są do wywalenia. Gnejsy rozłożę bardziej poziomo, jak będzie potrzeba to połupię je młotkiem albo jakimś dłutkiem (da sie, próbowałam). Tylko teraz muszę zaczekać, bo trawę posialiśmy wokół.
No i ten nieszczęsny daszek powinnam jakoś wytworzyć.
No i ten nieszczęsny daszek powinnam jakoś wytworzyć.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie miała baba kłopotu, to sobie zrobiła ... skalniaczek .
A tak na poważnie, podoba mi się pomysł i wykonanie .
A tak na poważnie, podoba mi się pomysł i wykonanie .