Uprawa melonów cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2013, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów
Kolejna degustacja, niesamowity zapach, słodki smak i ogromna satysfakcja.
Jaki to gatunek nie znam. Siałem z jednej paczki Seledyn a wyrosły dwa gatunki.
Rósł 35dni.
Jaki to gatunek nie znam. Siałem z jednej paczki Seledyn a wyrosły dwa gatunki.
Rósł 35dni.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Drek, te 35 dni to od czasu kiedy dał znać, że będzie rósł czyli powiedzmy przekroczył 2 cm? Bo mam Oranje Ananas od Arii i już ze 3 tygodnie nie rośnie, ale cały czas jest zielony, więc na razie go nie tykam.
Dorota
Dorcinda, ten melon nie rośnie, bo już tylko dojrzewa. Możesz go zostawić na krzaku, aż zrobi się pomarańczowy lub zerwać i zostawić do dojrzenia w domu. A jakiej jest wielkości?
-
- 500p
Wielkości jest "melonowej" trochę mniejszy od piłki do siatkówki, bardziej kulisty niż podłużny. Wiem, że dojrzewa, tylko mógły się z łaski swojej pospieszyć (bo już mi jęzor ucieka). Dobrze, ze mnie upewnilaś, że powinien spomarańczowieć, bo w necie na obrazkach oprócz pomarańczowych są zielone i wszystkie kolory pośrednie. Czekam zatem cierpliwie na zmianę koloru, a gdyby przyszła niepodziewanie zima zabieram je do domu i tam każę dojrzewać. Niepokoję się zwłaszcza o te w gruncie, bo sa trochę zapóżnione, ale wczoraj po 4 dniach nieobecności na działce, mile mnie zaskoczyły szybkim przyrostem.
Dorota
-
35 dni policzyłem od tego jak był wielkości nakrętki od wody mineralnej.Dorcinda pisze:Drek, te 35 dni to od czasu kiedy dał znać, że będzie rósł czyli powiedzmy przekroczył 2 cm? Bo mam Oranje Ananas od Arii i już ze 3 tygodnie nie rośnie, ale cały czas jest zielony, więc na razie go nie tykam.
W zasadzie potem rósł jak szalony a dojrzewanie trochę trwało.
Od momentu zerwania jest taki zapach, że nie można się oprzeć jego konsumpcji.
Najlepiej smakuje schłodzony.
-
- 500p
Mojemu chyba więcej zejdzie 23 lipca był taki, 7 sierpnia taki
teraz po kolejnych 2 tygodniach jest mniej więcej tej samej wielkości i koloru a powinien jeszcze zżółknąć, póki co tyko liście mu żółkną
teraz po kolejnych 2 tygodniach jest mniej więcej tej samej wielkości i koloru a powinien jeszcze zżółknąć, póki co tyko liście mu żółkną
Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Jak w tamtym roku kupiłem w sklepie melona to powiedziałem sobie że swoje albo wcale bo wiem jaki melon smakuje to samo z pomidirami .
Ja tym roku posadziłem melona seledyn f1 z wierzchu żółty jak dojrzeje co do smaku dobry tylko mnie dziwi dlaczego tak szybko dojrzał co prawda z 15 lat temu sadziłem melony ale owocowały we wrześniu a jak było zimne lato to pierwsze owoce dojrzewały w domu i niestety ze smakiem było gorzej .
Już sobie wysuszyłem nasiona do posiania F2 i jestem ciekaw co wyrośnie .
Ja tym roku posadziłem melona seledyn f1 z wierzchu żółty jak dojrzeje co do smaku dobry tylko mnie dziwi dlaczego tak szybko dojrzał co prawda z 15 lat temu sadziłem melony ale owocowały we wrześniu a jak było zimne lato to pierwsze owoce dojrzewały w domu i niestety ze smakiem było gorzej .
Już sobie wysuszyłem nasiona do posiania F2 i jestem ciekaw co wyrośnie .
U mnie porażka jeśli chodzi o melony.
Na wiosnę przyjęły straszną dawkę deszczu i zimna. Owoce zawiązały dopiero jak przyszły te afrykańskie upały lipcowe. Dzisiaj zerwałam tego największego bo jakiś czas temu popękał i zaczął powoli gnić. Zostały mi jeszcze 4 maleńkie okazy, które najprawdopodobniej nie zdążą dojrzeć.
Ten dzisiejszy zerwany pachniał bardzo ładnie....ale praktycznie był bez smaku Szkoda, ale w przyszłym roku spróbuję jeszcze raz, może aura będzie łaskawsza
Na zdjęciu poniżej melon Emir:
Na wiosnę przyjęły straszną dawkę deszczu i zimna. Owoce zawiązały dopiero jak przyszły te afrykańskie upały lipcowe. Dzisiaj zerwałam tego największego bo jakiś czas temu popękał i zaczął powoli gnić. Zostały mi jeszcze 4 maleńkie okazy, które najprawdopodobniej nie zdążą dojrzeć.
Ten dzisiejszy zerwany pachniał bardzo ładnie....ale praktycznie był bez smaku Szkoda, ale w przyszłym roku spróbuję jeszcze raz, może aura będzie łaskawsza
Na zdjęciu poniżej melon Emir:
Pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje melony obrodziły rewelacyjnie. Od miesiąca codziennie jemy po 2-4 sztuki a jeszcze kilkanaście dojrzewa Zebrałam nasiona, będę miała kilkadziesiąt paczuszek na akcję wymiany
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Jakie odmiany siałaś? To będzie swobodne zapylenie?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Tak, swobodne zapylenie. Co do odmian to dostałam nasiona jako NN ale z tego co widzę był Melon Cantalupa, siatkowy, miodowy, i jeszcze kilka. Ważne, że wszystkie przepyszne, słodkie i rozpływające się w ustach. A zapach! Wieczorem dodam zdjęcia dojrzałych a kilka stron wcześniej (55 i 56) były zdjęcia mojej uprawy.
-
Dojrzewają ale liście już marnieją od skoków temperatur.