Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Xenia spadła , przecież to póżna grusza ?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak to prawda, ale ten sezon jest inny, przyspieszony.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Zerwałem dziś owoce z komisówki, gdyż gałęzie od upałów i suszy zaczęły się marszczyć jest na pigwie , wlałem jej też 20l wody z mauzera.
Jak na nie dojrzałe do końca owoce, były całkiem smaczne i aromatyczne
Jak na nie dojrzałe do końca owoce, były całkiem smaczne i aromatyczne
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Pamiętaj, że większość grusz wymaga zapylacza. U mnie klasyk: Klapsa i Konferencja. Zapylają się wzajemnie, rdza wychodzi jedynie na pojedynczych liściach Klapsy.
Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie Xenia to młode drzewko , w dodatku obwieszona ogromnymi gruchami , widok nietypowy . Dzisiaj ją podleję .
Deszcz u nas padał co najmniej dwa tygodnie temu . Byle nie zapeszyć owoce jakoś się trzymają .
Deszcz u nas padał co najmniej dwa tygodnie temu . Byle nie zapeszyć owoce jakoś się trzymają .
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Niestety susza robi swoje. Opadły wszystkie owoce z Lukasówki. Normalnie dojrzewała u mnie do zbioru w październiku. Raczej nie dojdą do spożycia, bo są nadal zbyt niedojrzałe. Na szczęście została jeszcze Konferencja, ale tam znowu mrówki robią sobie używanie. Wyjadają owoce od środka. Taki badziewny ten rok. Jak nie wyjątkowa plaga robaków w owocach to susza i mrówki. Może przyszły będzie lepszy.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Fajnieseedkris pisze: ↑7 wrz 2024, o 11:40 Ja swoje Xenia i azjatki na cydr przerabiam. 6 pełnych sokowników wyszło. 21 BLG ma sok z sokownika. Po dobie mocno bąbelkować. Musiałem na coś przerobić bo spadały z drzew na potęgę. 25L nastawione. Napiszę co z tego wyszło. Z fusów wywalonych na kompost mają raj motyle i osy, aż strach podejść.
Też kiedyś zrobiłam, bo nadmiar miałam - z Konferencji. Wino gruszkowe (to perry, a po polsku gruszecznik) trudno i długo się klaruje, bo ma mało kwasów, jak owoce dojrzałe. Moje wyszło trochę mdłe, ale dość smaczne, z aromatami idącymi w kierunku brzoskwiń. Musiałam nieco wspomóc klarowanie, tylko nie pamiętam dokładnie czym, ale chyba żelatyną.
Koniecznie pochwal się efektem końcowym
P.S. Cydr, to z jabłek, a po polsku jabłecznik (nie mylić z szarlotką )
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Perry chodzi aż miło. Musiałem zamienić tradycyjną rurkę fermentacyjną na cichobiegi. Bulgotało ze spać się nie dało. Mam nadzieję iż za 10 dni cukry się przepalą i oddam nastaw do dalszej obróbki. Sąsiedzi byli zdziwieni ze wszystkie owoce pozbierałem i przerobiłem. Oni nadal patrzą pod drzewa i wyżowa gruszki taczką na kompost. Spadają na potęgę, to chyba efekt tej tegorocznej suszy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Wygodnie jest "nic nie robić" i narzekać, że wszystko drogie, i kasy nie wystarcza...
A Ty będziesz miał rzadki u nas trunek Już mi ślinka cieknie.
Ostatnio dostałam w prezencie półsłodkie wino gruszkowe z Winnicy Zamoyskiej (dostępne w popularnej sieciówce z kwiatkiem, za niespełna 3 dychy). Aromaty szły w kierunku, jakby do dojrzałych winogron Solarisa dodali skórek i ogonków gruszkowych (oraz trochę obitych owoców) do fermentacji na miazdze. Ogólnie było O.K. Skórki powinny być, tzn. ta odrobina tanin, która jest w skórkach gruszek.
Ja swój gruszecznik robiłam lata temu na samym soku i był nie tylko bez kwasu, ale też bez tanin.
A Ty będziesz miał rzadki u nas trunek Już mi ślinka cieknie.
Ostatnio dostałam w prezencie półsłodkie wino gruszkowe z Winnicy Zamoyskiej (dostępne w popularnej sieciówce z kwiatkiem, za niespełna 3 dychy). Aromaty szły w kierunku, jakby do dojrzałych winogron Solarisa dodali skórek i ogonków gruszkowych (oraz trochę obitych owoców) do fermentacji na miazdze. Ogólnie było O.K. Skórki powinny być, tzn. ta odrobina tanin, która jest w skórkach gruszek.
Ja swój gruszecznik robiłam lata temu na samym soku i był nie tylko bez kwasu, ale też bez tanin.