Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

Jeżeli zrobiłeś pełną analizę ziemi wraz z mikroelementami i wiesz na stówkę co w niej jest, to proponuje meliskę, bo przesadzasz z opiekuńczością :) .
kolsaka11 może być też zgnilizna twardzikowa, zgorzel podstawy łodygi i kilka innych.
kolaska11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2017, o 16:17

Post »

Przed przekopaniem ziemi dałem obornik gołębi rozpuszczony w wodzie i nawóz target do warzyw
Z mikroelementami,
chyba za dużo wody lałem no i się mocno skraplało w tunelu, niczym więcej niekarmiłem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

whitedame

Tak podlałem trzy dni temu z dodatkiem czubatej łyżeczki kwasku cytrynowego na 10l wody. Czy zrobić oprysk chelatem żelaza? Cały czas dodawać kwasek do wody i czy większa jego ilość? A może użyć siarczanu amonu albo inne środki? Czy pH jest dużo za wysokie? Przepraszam za zasypywanie pytaniami ale po prostu widzę że źle się dzieje z pomidorami nawet mają problem z wiązaniem i chcę dla nich jak najlepiej.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kolaska11 to Szara pleśń i to baaardzo zaawansowana. Pryśnij czymś szybko a i tak stracisz całe grona.
Oprysk uratuje następne. Nie podlewaj za dużo, tunel zawsze otwarty na przestrzał.

-- 5 lip 2017, o 21:59 --

bologno
, nie, ten jeden raz z kwaskiem wystarczy. Chodziło o szybką interwencję a nie znam szybszego sposobu zakwaszenia gleby.
Zrób ten oprysk chelatem żelazowym i obserwuj. pH dla pomidora to 5,5-6,5 więc masz za wysokie.
Nie stosuj żadnych popiołów ani skorupek z jaj. Robiłeś analizę gleby?
Teraz doczytałam, ze masz problem z wiązaniem co to znaczy? Ile gron masz związanych?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

Analizy gleby niestety nigdy nie robiłem. Zawsze na jakiekolwiek niedobory działam interwencyjnie. będę musiał wysłać próbkę do oddziału w Poznaniu niech przebadają tylko czy teraz jest sens czy przed kolejnym sezonem? Chelatem żelaza opryskam jutro.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Jak najbardziej analizę zrób w przyszłym roku, wtedy możesz uregulować pH jeśli byłoby za wysokie przed siewem lub sadzeniem.
Nie jest źle sadzonki masz zdrowe, jeśli ureguluje się pobieranie składników to zbierzesz solidny plon.
Ważne jest gdyby to pH się utrzymywało żebyś potas dostarczał w formie siarczanu.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

Ok, dziękuję za porady. Natomiast co do wiązania gron to u tych pomidorów, gdzie nie widać niedoborów jest wszystko ok. Zawiązane po minimum kilka pomidorów na wszystkich gonach. U tych sadzonych najwcześniej jest około 6 gron. Natomiast u tych pomidorów, które wykazują niedobory, szczególnie żelaza - zauważyłem, że już od drugiego grona są problemy z zawiązaniem. Mają np. 4 pomidory zawiązane na pierwszym gronie, na drugim nic, na trzecim jeden pomidor i na czwartym tez jeden. Są to jednak sporadyczne przypadki. Nie wiem jaki wpływ ma niedobór żelaza na wiązanie ale możliwe, że z powodu wysokiego pH inne składniki także są skąpo pobierane z ziemi. Profilaktycznie od czasu do czasu opryskuję rozwinięte grona roztworem borasolu z gliceryną według zaleceń jakie znalazłem na forum.
Pozdrawiam Janek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Daniel1711
50p
50p
Od: 29 maja 2017, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak wyglądają moje krzaczki. Czy z nimi wszystko dobrze? Bardzo proszę o ocenę. To moja pierwsza taka uprawa :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

whitedame

Wiesz może po jakim czasie świeże liście powinny zacząć rosnąć bez niedoborów? Chelatem żelaza zrobić jeden oprysk czy więcej w odstępach konkretnych dni. Przejrzałem przed chwilą forum i w niektórych przypadkach były nawet zalecane 3 opryski w ostępach kilku dni, na opakowaniu mojego chelatu wyczytałem, że można zrobić od 1 do 3 oprysków co 7 do 14 dni na warzywa. Natomiast wracając jeszcze do kwasku cytrynowego... odstawić go już zupełnie na ten sezon, czy np. w przypadku utrzymujących się niedoborów za jakiś czas znów go użyć?
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

majmaj pisze:Czy to zaraza ziemniaczana?

Obrazek

Obrazek

Tylko dwa takie liście na a dwóch różnych krzakach. Znalazłem je na samym dole krzaka. ZZ atakuje od dołu?
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
lordbart
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2016, o 10:15
Kontakt:

Post »

whitedame pisze: Wróćmy do przypadku lordbarta
Może to wirus ale wzór mozaiki jest słabo widoczny przez nekrozy. Czym są spowodowane? poparzeniem po oprysku Amistarem? Amistar popaliłby też młode przyrosty.
Przydałoby się trochę więcej szczegółów m. in zdjęcia kwiatów.
I czy nadal symptomy są tylko na jednym krzaku?
hej. tak, tylko ten jeden krzak. profilkatycznie go wyrwałem, żeby nie ryzkować. z objawów to kwiaty były ok, a górne liscie i pędy skręcały sie jak od mszyc - do spodu.

wczoraj popadało, dzisiaj nawiozłem je trochę interwencyjnym naowzem do pomidorów substrala

obserwujemy dalej i rwiemy "wilki" bo idą jak głupie
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Jak długo Infinito będzie chroniło moje pomidory? U mnie przyszły tydzień apowiada się deszczowy
Asia
Malidomi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2015, o 12:31

Post »

Podpowie ktoś amatorowi pomidorów?

Malidomi pisze:Proszę o podpowiedź co to takiego i jak z tym walczyć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Radek2705
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lip 2017, o 10:45

Post »

Ostatnio dodałem zdjęcie pomidora w kropki, dzisiaj zauważyłem jesczcze na liściach brązowe uschniecia czy nadal jest to szara plesn. Ciągle coś się dzieje z moimi pomidorami. Dodam że są w foliaku, ostatnio spryskalem topsin m na brunatną plamistość . Pomocy
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”