CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4

Zablokowany
Awatar użytkownika
maria 11
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4

Post »

Pewnie masz rację, tylko zastanawiam się, jaka to mogła być infekcja i czy na wszelki wypadek nie spryskać czymś innych roślin na tym parapecie.
Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Podłoże 1:2 ziemi do żwirku, to bardzo dobre podłoże w przypadku sukulentów. Nie zapominajmy, że w naturze rosną one na ubogich glebach.
Kwestia nawożenia tylko biohumusem nie miało raczej na pewno wpływu na chorobę tego wilczomlecza. Oczywiście można było od czasu do czasu dać dedykowanego nawozu do sukulentów. Niemniej infekcja grzybowa może mieć początek z różnych przyczyn, głównie zbyt mokrego podłoża - zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym, przy niższej temperaturze (wystarczyć może nawet zimny przeciąg), w którym najlepiej ograniczyć podlewanie do absolutnego minimum.

PS. Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu (poprzedni cytat usunąłem).
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
maria 11
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Myślę, że nie było zbyt mokro - praktycznie przez zimę było podlewane minimalnie - odrobina wody raz na 5 - 6 tygodni. Podejrzewam jednak jakąś infekcję, rosnąca obok opuncja też dziwnie nagle się złamała, ale myślałam, że po prostu ze starości, ciachnęłam ją dosyć radykalnie i górne odrosty wyglądają na zdrowe. Może jednak czymś to wszystko opryskać, tylko nie mam pomysłu czym, obok na tym samym parapecie rośnie jeszcze sedum i juka i trochę się boję, czy się to wszystko nie 'zarazi' :(
Dziękuję, pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maria 11 już wcześniej napisała, że
Korzenie po wyjęciu z doniczki wyglądały normalnie.
, więc to nie sprawa zbyt mokrego podłoża. ? propos podłoża - ubogie podłoże w doniczce, gdzie korzenie mają ograniczony rozwój, a roślina nie była przesadzana od kilku lat, to zupełnie coś innego, niż ubogie podłoże w naturze, gdzie istnieje stały dopływ materii organicznej, czyli "papu".
Maria, jeżeli masz obawy o zdrowie pozostalych roślin, to opryskaj np. Topsinem, a na przyszłość może wystarczy rozszczelnić okna, aby ułatwić sukulentom przetrwanie zimy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widziałaś na zdjęciu te korzenie?
Jeśli nawet korzenie miała zdrowe, to i tak roślina mogłaby załapać infekcję. Wystarczyło by, że na roślina po podlaniu mogła stać w chłodnym powietrzu. Wyrzucałem parę razy sukulenty, które dostały infekcji grzybowej, a stan korzeni nie był adekwatny do stanu części nadziemnej.
Należy zauważyć, że roślina padła w okresie jesienno - zimowym i tutaj należy szukać przyczyny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
maria 11
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za rady, spróbuję resztę spryskać czymś na grzybicę, a czy te odrosty opuncji, co jeszcze czekają na zasadzenie też? czy dopiero po wsadzeniu do doniczki?
Maria
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odrosty opuncji też możesz spryskać, ale postaw je w pustej doniczce w takim położeniu, jak mają rosnąć, bo wypuszczą korzenie gdzieś z boku.
Demek
50p
50p
Od: 22 kwie 2018, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
Rdzawe dziadostwo mi wyskoczyło na Gymnocalycium andreae.
Można delikatnie zdrapać, poparzenie to nie jest, boje się, że to jakiś grzyb.
Dziękuję za poradę.
Pozdrawiam
Demek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

To grzybek. Przy pomyslnych wiatrach za jakiś czas zamieni się w korek.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mskaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2019, o 08:51

Post »

Ponawiam swoje pytanie,
Mój kaktus od jakiegoś czasu choruje, zrobiła mu się taka 'obręcz' dookoła, który systematycznie staje się coraz węższa. Mimo tego powyżej roślina rośnie normalnie a nawet wypuszcza nowe rozlinki. Co to jest i co powinnam zrobić?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wg mnie dół korpusu zaczyna po prostu drewnieć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Post »

Mskaa a w czym rośnie ten kaktus? Bo to nie wygląda na prawidłowe podłoże do kaktusów. Ja się obawiam, że w miejscu zwężenia jest jakiś problem. Jak się powiększy zdjęcie to widać czarne ślady między żebrami na dole. Ja bym go ucięła w miejscu zwężenia i zobaczyła czy w środku nie idzie jakaś infekcja od korzeni. Jeśli przekrój byłby zdrowy, to można kaktusa ukorzenić ponownie. Zasypać ranę węglem drzewnym i wstawić roślinę do doniczki na dnie, której jest suchy żwirek, albo piasek. Jest wiosna, to dobry moment na ratunkowe ukorzenianie. Tak czy siak bym go przesadziła z tego czarnoziemu.
Mskaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2019, o 08:51

Post »

Aga_Zgaga
A sklepowa ziemia do kaktusów byłaby okej?
Czytałam także że aby kaktus się ukorzenił można po prostu trzymać go w taki sposób aby miejsce odcięcia nie dotykało niczego i poczekać aż rana się zagoi i sama wypuści nowe korzenie, i dopiero wtedy włożyć go do nowej donicy. Tak może być?
Obawiam się że po przecięciu roślina umrze, ma już dobre kilka lat i nie wiem czy tak 'stara' roślina przeżyje cały proces ukorzenia na nowo
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”