Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018,2019
w ramach zorganizowanego systemu zawierania umów na odległość... ani telefon, ani internet nie spełnia tego kryterium, spełnia je natomiast każda platforma sprzedaży, więc... dalej niewiele wiadomo. Jeśli ktoś zamawia mailem, ale nie przez all...
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Ostatecznie na all.. zamówienia przychodzą też tylko mailem.Zibi_41 pisze:w ramach zorganizowanego systemu zawierania umów na odległość... ani telefon, ani internet nie spełnia tego kryterium, spełnia je natomiast każda platforma sprzedaży, więc... dalej niewiele wiadomo. Jeśli ktoś zamawia mailem, ale nie przez all...
Uważam, że to nadal jest TYLKO gdybanie i nikt nie ma konkretów a tylko słuchamy jak świnia grzmotu pracowników z
PIO
RI
N
Zrzutka na prawnika aby to rozpracował/opracował/porada. I tyle.
Monia33, Kodeks cywilny Art. 66. § 1* do § 4 (odnośnik do 1 w tekście)
yanina_19 dziękuję. Jednak nic mi to nie mówi a już na pewno nie jestem w stanie wytrącić argumentu PRIORIN-owi - jeśli temat jest warty opracowania pisma przez prawnika to uważam to za dobry kierunek, w którym powinniśmy pójść a nie tu siedzieć i zastanawiać się w nieskończoność. Inwestycja w wiedze po 20-50 zł to nie dużo.yanina_19 pisze:Monia33, Kodeks cywilny Art. 66. § 1* do § 4 (odnośnik do 1 w tekście)
- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Kontakt:
Odnośnie podmiotów profesjonalnych to tutaj raczej wszystko jest jasno opisane (być może błędnie tak jak wskazuje teo44), ale jednak jest opisane. Art. 2. 13 projektu ustawy dot agrofagów: "podmiot profesjonalny ? podmiot profesjonalny w rozumieniu art. 2 pkt 9 rozporządzenia 2016/2031;" a w tymże rozp 2016/2031 czytamy: "?podmiot profesjonalny? oznacza każdą osobę prawa publicznego lub prywatnego, zaangażowaną profesjonalnie w jedną lub większą liczbę następujących czynności w odniesieniu do roślin, produktów roślinnych i innych przedmiotów, oraz ponoszącą za nie odpowiedzialność prawną: a) sadzenie; b) hodowla; c) produkcja, w tym uprawa, mnożenie i utrzymywanie; d) wprowadzanie, przemieszczanie na terytorium Unii oraz wyprowadzanie poza terytorium Unii; e) udostępnianie na rynku; f) przechowywanie, gromadzenie, wysyłanie i przetwarzanie; Jedyne miejsce do interpretacji to "zaangażowanie profesjonalne" to też można brać pod uwagę tak jak wskazuje teo44. Wystarczy oferując na forum czy na alledrogo, gdziekolwiek - określić aktywność jako "zaangażowanie nieprofesjonalne" i z tym aspektem nie powinno być problemu. Pozostają te umowy na odległość.
Jeśli chodzi o "umowy zawierane na odległość" to projekt ustawy dot agrofagów NIE ZAWIERA definicji takowej, w każdym razie nie znalazłem (jest natomiast odniesienie do "przesyłki" ale przekierowuje na ogólne wytyczne UE bez uszczegółowienia). Jeśli nie jest to opisane w ustawie, a tylko wywodzone z praktyki, to tutaj jest "pole do manewru". Teraz trzeba by dokładnie jeszcze raz przeczytać rozporządzenie 2016/2031 i zobaczyć czy tam te sprawy nie są przypadkiem "uszczelnione", a przede wszystkim jak to zostało nazwane i opisane, bo czasami wystarczy zmienić nazwę lub formę działalności (z przyjmowania zamówień przez internet na "przyjmowanie osobiście" albo inny sposób który nie jest opisany w przepisach i "gra muzyka". Jeśli tam w tym rozp. 2016/2031 również są błędy i niejasności to prawdopodobnie jest jakieś pole do manewru i wywodzenia możliwości takiego postępowania by nie naruszać prawa i robić swoje.
Prawnik? Chcesz mieć coś zrobione dobrze? Zrób to sam/sama.
Jeśli chodzi o "umowy zawierane na odległość" to projekt ustawy dot agrofagów NIE ZAWIERA definicji takowej, w każdym razie nie znalazłem (jest natomiast odniesienie do "przesyłki" ale przekierowuje na ogólne wytyczne UE bez uszczegółowienia). Jeśli nie jest to opisane w ustawie, a tylko wywodzone z praktyki, to tutaj jest "pole do manewru". Teraz trzeba by dokładnie jeszcze raz przeczytać rozporządzenie 2016/2031 i zobaczyć czy tam te sprawy nie są przypadkiem "uszczelnione", a przede wszystkim jak to zostało nazwane i opisane, bo czasami wystarczy zmienić nazwę lub formę działalności (z przyjmowania zamówień przez internet na "przyjmowanie osobiście" albo inny sposób który nie jest opisany w przepisach i "gra muzyka". Jeśli tam w tym rozp. 2016/2031 również są błędy i niejasności to prawdopodobnie jest jakieś pole do manewru i wywodzenia możliwości takiego postępowania by nie naruszać prawa i robić swoje.
Prawnik? Chcesz mieć coś zrobione dobrze? Zrób to sam/sama.
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
Jak powiedziałam ten wątek to nie mój chleb i te przepisy mnie tylko z grubsza zainteresowały.
Ale... jako kupująca różności i czasami zawierająca 'umowy na odległość' wiem kiedy zawieram umowę, a kiedy nie.
Czytam regulaminy - m.in. warty zainteresowania jest internetowy serwis ogłoszeniowy pod nazwą OLX.pl, kto z kim zawiera umowę
Ale... jako kupująca różności i czasami zawierająca 'umowy na odległość' wiem kiedy zawieram umowę, a kiedy nie.
Czytam regulaminy - m.in. warty zainteresowania jest internetowy serwis ogłoszeniowy pod nazwą OLX.pl, kto z kim zawiera umowę
Tak ale tak jak napisałaś - jest to serwis ogłoszeniowyyanina_19 pisze:Czytam regulaminy - m.in. warty zainteresowania jest internetowy serwis ogłoszeniowy pod nazwą OLX.pl, kto z kim zawiera umowę
Tam można wystawiać się z produktami - jak najbardziej. Klient z okolicznej miejscowości może podjechać i kupić na miejscu...? Albo my możemy zawieźć.Wówczas obecność stron jest.
Ktoś mądry się wypowie:?:
Monia33 nie ciągnij mnie za język Przeczytaj powoli art z KC z odnośnikiem - co to jest umowa na odległość w kontekście tego rozporządzenia, o którym dyskutujecie.
Na olx przecież też się kupuje 'na odległość' - jest zawarta umowa między sprzedającym a ' odbiorcą ostatecznym (czy jak to się nazywa)?
OLx to tylko przykład.
Ja się z tego wyłączam, bo uważam, że jako ten ostateczny mam dość zarobaczonego badziewnego produktu. Chcę, żeby rośliny były sprzedawane z paszportem fitosanitarnym. I już!!! Czy to się moim adwersarzom podoba czy nie.
Na olx przecież też się kupuje 'na odległość' - jest zawarta umowa między sprzedającym a ' odbiorcą ostatecznym (czy jak to się nazywa)?
OLx to tylko przykład.
Ja się z tego wyłączam, bo uważam, że jako ten ostateczny mam dość zarobaczonego badziewnego produktu. Chcę, żeby rośliny były sprzedawane z paszportem fitosanitarnym. I już!!! Czy to się moim adwersarzom podoba czy nie.
- Dominik z Gdyni
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 21:20
- Kontakt:
yanina_19, gdyby ten paszport miał jakiekolwiek większe praktyczne znaczenie oblepiłbym nimi całą Polską granicę aby odstraszyć szkodniki i grzyby które naturalnie migrują z południa i pozostałych kierunków świata. Widziałem w życiu wiele takich dokumentów jak świadectwa fitosanitarne, paszporty itp np z USA i każdy był wystawiony do roślin które (okazywało się na kwarantannie że) miały ukryte szkodniki naturalnie występujące z tymi roślinami, oraz adnotację o zastosowanej chemizacji. Łatwo sobie odpowiedzieć co jest w tym momencie wart ten system No ale oczywiście zdarzają się przypadki że rośliny z dokumentami są czyste (od wszelkiego życia - szczególnie gdy są suche i martwe). Życzę Ci powodzenia w zakupach roślin i dzięki za pomoc w czytaniu ustawy o agrofagach
Wracając do ustawy i kwestii umów zawartych na odległość, macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?
Wracając do ustawy i kwestii umów zawartych na odległość, macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?
Cierpliwość jest cnotą ogrodników. Jadalne rośliny tropikalne oraz egzotyczne rośliny ogrodowe to moja pasja.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2012, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
yanina_19, i co zrobisz z tym paszportem jeżeli roślina będzie z robalami?Uznasz że to wina producenta?
Jaki wpływ ma producent na swoje rośliny jeśli X punkt ogrodniczy sprzeda te rośliny np.po 10 m-c od nabycia,przyjmując założenia PIORiN-że paszport jest ważny 12m-c o ile rośliny nie zmienią swojego statusu fitosanitarnego(np.zostaną przesadzone).
Jaki wpływ ma producent na swoje rośliny jeśli X punkt ogrodniczy sprzeda te rośliny np.po 10 m-c od nabycia,przyjmując założenia PIORiN-że paszport jest ważny 12m-c o ile rośliny nie zmienią swojego statusu fitosanitarnego(np.zostaną przesadzone).
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Rozumując obecnie zawarcie umowy na odległość, to będąc na wycieczce mogę kupić roślinę u ogrodnika i poprosić o przesłanie na mój adres, to ten sposób sprzedaży nie jest umową na odległość.
A jeszcze perfidniej mogę poprosić jakąś osobę, żeby w moim imieniu zakupiła i mi przesłała, może gorzej będzie z reklamacją, ale hobbistycznie nie chodzi, żeby reklamować.
A jeszcze perfidniej mogę poprosić jakąś osobę, żeby w moim imieniu zakupiła i mi przesłała, może gorzej będzie z reklamacją, ale hobbistycznie nie chodzi, żeby reklamować.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Nasza yanina_19 na stronie 54 opisała co zrobi viewtopic.php?f=7&t=104194&start=742monsheutos pisze:yanina_19, i co zrobisz z tym paszportem jeżeli roślina będzie z robalami?
W całej tej umowie na odległość według piorin chodzi tylko o to żeby rośliny wysyłane np pocztą były zaopatrzone w paszport.
Nie chodzi im o sam sens umowy na odległość Portal/mail/telefon.
FAjnie że ktoś się nad tym pochyla. Dla mnie nie ma to sensu naprawdę nic się nie wskóra, Plantpol, Vitroflora, Pychyński i inni to zaakceptowali a tak naprawdę takie molochy mogą coś zdziałać.
Co do drukowania paszportu na kartce to tak można robić. Kto ma dostawy z syngenty to dostał jeden paszport formatu a4 są wypisane wszystkie rośliny z dostawy w jednej rubryce, i paszport jest złączony razem ze specyfikacją.
Robale robalami. Jak będzie mszyca to nic nie zrobisz. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o agrofagi kwarantannowe. Jak będzie kwarantannowy to tylko telefon do piorin i oni się wszystkim zajmą,
Nie chodzi im o sam sens umowy na odległość Portal/mail/telefon.
FAjnie że ktoś się nad tym pochyla. Dla mnie nie ma to sensu naprawdę nic się nie wskóra, Plantpol, Vitroflora, Pychyński i inni to zaakceptowali a tak naprawdę takie molochy mogą coś zdziałać.
Co do drukowania paszportu na kartce to tak można robić. Kto ma dostawy z syngenty to dostał jeden paszport formatu a4 są wypisane wszystkie rośliny z dostawy w jednej rubryce, i paszport jest złączony razem ze specyfikacją.
Robale robalami. Jak będzie mszyca to nic nie zrobisz. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o agrofagi kwarantannowe. Jak będzie kwarantannowy to tylko telefon do piorin i oni się wszystkim zajmą,