Być może masz problem z ziemią, ja swoje siałam 29 stycznia i już niektóre mają 5 parę liści właściwych i myślą o rozgałęzianiu się. Część ma 3 pary liści właściwych, nie są wysokie bo doświetlam je ledami. Z oświetleniem też może być problem, zagłębiając się w literaturze, doczytałam się że czerwone światło indukuje kwitnienie, niebieskie wpływa na wzrost rośliny a białe ( zimne ) jest neutralne ( zalecane jest zimne białe ). Ja mam samoróbkę i proporcje emisji światła mogą u mnie być zachwiane ( dlatego rośliny są niskie ). Sprawdź jaki system korzniowy mają twoje papryki. Jeżeli marne są korzenie to najprawdopodoniej masz kiepską ziemię ( zasoloną/przenawożoną ).rafmaxxx pisze: ↑27 mar 2023, o 12:20 Witam Wszystkich po przerwie kilkumiesięcznej
Może ktoś będzie wiedział: wysiałem chili do doniczkopalety w połowie Stycznia, szybko wykiełkowała bo miała odpowiednie warunki ( temperatura, wilgotność etc ). Potem zacząłem doświetlanie lampami ( zwykły panel led o zimnej barwie ) choć przyznaję się, że siewki dosyć mocno mi się wyciągnęły bo za późno dałem te lampy. W międzyczasie musiałem siewki raz przesadzić ( do tych samych doniczek ) ponieważ od podlewania wodą zrobił się osad, no zbyt twarda woda była za pewne. Teraz podlewam wodą przefiltrowaną i jest ok. Minęły 2 miesiące a ja nadal mam tylko po 1 parze liści właściwych, gdzieniegdzie się pojawia trzeci listek i tyle. Co może być przyczyną??
Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Hmmm. No ja nie nawoziłem nic jeszcze, a ziemię jaką mam to Compo Sana, która niby jest uważana za dobrą. Co ciekawe siewki wyglądają na zdrowe tylko tak jak pisałem są mocno powyciągane. Przeniosłem na razie siewki pod okno gdzie jest jasno, zobaczymy czy to coś da
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
główną przyczyną wyciągania się siewek jest zbyt mały dostęp do światła.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Tak jak pisałem przyznaję się do tego, że zacząłem ciut za późno je doświetlać, nie potrzebnie czekałem aż większość nasion mi wykiełkuje, mój błąd. Teraz czekam czy coś się ruszy jak przeniosłem na parapet siewki
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pamiętaj żeby siewki były ustawione na parapecie powyżej dolnej ramy okna.
Pozdrawiam, Mirek
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Moje paroletnie Bishops Crown przesadzone wiosną do 2 wiader 10 litrowych, do ziemi kompostowej śmigły mocno do góry. Mają już ponad 150cm. Zaczynają zawiązywać pąki kwiatowe.1raz podlałam kristalonem pomarańczowym. Tak to deszczówka i troszkę gnojówki z chwastów które wyrastają z pojemników. Zaczyna mnie martwić 1papryczka bo ma rozjaśnienia na czubkach i na liściach.Początkowo myślałam, że od zimna ale czubki już mnie martwią. Obie tak samo traktowane. Czy to już objaw głodu u tej jednej? Mam jeszcze inny dylemat,czy da się poprawić ich ,,mięsistość,, . Czy konserwowe w całości nie klapucieją?
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jolek
Podobne do papyfiutki
- aga_zgaga
Też mi to przyszło do głowy... ciekawe czy LM jest świadom co sprzedaje he he diabeł tkwi w szczegółach.
- aga_zgaga
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
Dzięki Tomkowi w tym roku najostrzejszela papryka u mnie to Dragon Breath która kwitnie
- Jolek