Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Mnie w ramach eksperymentu udało się ukorzenić pomarańczę sinensis i taroccko, grejpfrut i kalamondynę. Najdłużej ukorzeniałem pomarańcze i kalamondynę, coś ponad rok. Ukorzeniałem po pięć zrazów z każdego cytrusa, a wypuściło korzenie chyba po jednej sztuce.
Rośliny nie chciały rosnąć i były marne.
Lepiej zaszczepić zrazy na 6-cio miesięcznych siewkach metodą "V" jest z tego duża frajda i rośliny zaszczepione szybko rosną. Mm fotki jak szczepiłem na takich maleństwach. Pieniek siewki szybko drewniał, a zraz miał duże przyrosty.
Rośliny nie chciały rosnąć i były marne.
Lepiej zaszczepić zrazy na 6-cio miesięcznych siewkach metodą "V" jest z tego duża frajda i rośliny zaszczepione szybko rosną. Mm fotki jak szczepiłem na takich maleństwach. Pieniek siewki szybko drewniał, a zraz miał duże przyrosty.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysiałem dużo mandarynek, część już zeszła i teraz pozostaje czekać do około roku i szczepić z mandarynki która ma już owoce.
- Senior
Jak pisałem powyżej ja już szczepiłem na siewkach 6-cio miesięcznych. Sadziłem pestki grejpfruta, pomelo i zwykłych cytryn. Można też posadzić pestki trifoliaty. Jak znajdę czas to poszukam fotek.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja chciałem pomelo sobie albo kupić albo posadzić bo bardzo podobają mi się ich liscie, jak dla mnie najładniejsze drzewko z cytrusów.
- Senior
Bo ja wiem, moim zdaniem najładniejsze liście ma Citrus Hystrix - Papeda.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co dolega mojemu kumkwatowi? Górne liście zaczęły się na obrzeżach przebarwiać na żólto tak jak na zdjęciu i opadać. Kumkwat tydzień temu został kupiony i jest dwa dni po owocowaniu. Stoi na parapecie południowym.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Pm2 ... yHAgg2FSuT
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/LUP ... u32r4sMmT0
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Pm2 ... yHAgg2FSuT
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/LUP ... u32r4sMmT0
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Wg mnie to poparzenie słoneczne, od zakupu padały na niego promienie słoneczne w większej ilości? Jeśli tak, to po zakupie trzeba roślinę zaaklimatyzować do nowych warunków. Zwykle tuż przed zakupem spędzają czas jedynie pod świetlówkami.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- patryk10015
- 500p
Możliwe że od promieni bo stoi cały czas w słońcu. Nie mam możliwości ustawienia pod świetlówkami. Czy mogę postawić po prostu na parapecie południowym z zasłoniętą żaluzją? I jak długo się powinien kimatyzować? Ewentualnie postawić go gdzieś na pokoju z metrowym odstępem od okna południowego? Bo kupiłem także cytrynę i tych objawów nie ma a stoi w tych samych warunkach.
- norbert76
Teraz pod świetlówkami nie ma sensu, w ogóle ich się używa tylko do doświetlania w okresie jesienno-zimowym. Zaaklimatyzować czyli trzeba stopniowo przyzwyczajać roślinę po zakupie do słońca. Po prostu przez jakiś czas wydłużasz czas z dostępem promieni słonecznych szczególnie w godzinach południowych, możesz na ten czas zasłaniać żaluzję albo odizolować na ten czas kartką papieru. Okres ten powinien mniej więcej trwać około 2 tygodni. Oczywiście dobrze, żeby przez ten okres były słoneczne dni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- patryk10015
- 500p
Ok to będą stały łącznie z cytryną na parapecie z zasłoniętą żaluzją. Codziennie będe odsłaniał na godzinę, dwie po południu jak promienie nie będa zbyt intensywne i zobaczymy czy stopniowo będzie dochodzić do siebie. Po okresie jak się zaklimatyzują rozumiem że mogą stać cały czas na południowym parapecie w pełnym słońcu?
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
Czy ktoś posiada lime kaffir i zamierza ją przycinać?
- norbert76
Tak, oczywiście.patryk10015 pisze: Po okresie jak się zaklimatyzują rozumiem że mogą stać cały czas na południowym parapecie w pełnym słońcu?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- patryk10015
- 500p
Ok, dzięki za porady.