Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
Groszki już kiełkują. Dobrze, że od poniedziałku ocieplenie, wylatują do szklarenki. Mam nadzieję, że spadek temperatury do 14 stopni, trochę je do tego poniedziałku wystopuje...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dwa lata temu na jesień siałem groszki do zimnego inspektu w doniczki, wylazł mi jeden i mimo zaniedbania ładnie kwitł. W tę jesień posiałem do doniczek ale pozwoliłem im wykiełkować w chłodnym pokoju, po czym wyniosłem je do zimnego inspektu. Nie wiem jaki po mrozach będzie tego efekt, ale w Anglii gdzie mają hopla na punkcie groszków tak robią aby mieć wcześniej kwiaty. Zrobię za tydzień dosiew na parapecie i porównam wczesność grochów, bo coś na starość mi się pachnących kwiatów zachciewa.
Klusko, nie jesteś jedyną, która sprowadzała cudaki zza granicy.
Klusko, nie jesteś jedyną, która sprowadzała cudaki zza granicy.
Ja dzisiaj wyniosłam moje do szklarenki, ale stwierdziłam, że mróz i wróciłam z powrotem. Część ma 5cm pędy, ale jeszcze żadnego listka, więc myślałam, że może od razu je przyzwyczajać do zimna. Ale jednak poczekam do jutra. Jak na razie kiełkowalność 80%, cieszy mnie to bardzo. Drako pochwal się jakie odmiany zakupiłeś!
-
Matucana, Princess Elizabeth, Black Knight, Painted Lady, Gwendoline, mieszanki Mammoth i Heaven Scent.
Super, blade róże piękne!!! Ja mimo śniegu wystawiłam groszki dzisiaj na zewnątrz. Mam nadzieję, że dadzą radę temp. 1,2 i śnieg ale w dzień ma być 4.
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, zainspirowana tym zdjęciem
https://images83.fotosik.pl/1012/220eaf ... c9emed.jpg
chciałam posiać groszek karłowy. Czy w rzeczywistości można osiągnąć taki efekt?
https://images83.fotosik.pl/1012/220eaf ... c9emed.jpg
chciałam posiać groszek karłowy. Czy w rzeczywistości można osiągnąć taki efekt?
Pozdrawiam Ekaterina
-
Nawet znalazłem źródło. To bardzo krótka odmiana, różowy Kupidyn ma pono prawie dwa razy tyle wzrostu, czyli dwa razy więcej zieleniny. Spróbować warto.
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Dziekuje. Tylko ciekawe czy w tej donice jedna jest posiana i daje taki busz czy kilku.
Pozdrawiam Ekaterina
W jakiej temperaturze powinny kiełkować groszki? U mnie jest teraz około +11 w dzień i nocami około +5, czy mogę je wysiać na zewnątrz czy w domu?
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Lepiej w domu, ponieważ mogą jeszcze występować przymrozki. Życzę wszystkim powodzenia w uprawie
Dziękuję Przymrozków to u mnie na pewno już nie będzie (mieszkam w UK), dlatego jestem ciekawa czy mogłabym je wysiać od razu na zewnątrz- bo na parapetach miejsca dawno brakMaciek13 pisze:Lepiej w domu, ponieważ mogą jeszcze występować przymrozki. Życzę wszystkim powodzenia w uprawie
-
Luisa, jeśli jest w miarę ciepło to możesz już próbować, jeśli nie to poczekaj do końca miesiąca, groszki można siać długo partiami.
Posiałam, poczekam aż wykiełkują w domu a potem je wystawię. To była mieszanka, która mi została z zeszłego roku, a jeszcze kupiłam Blue Ripple, Spanish Dancer i Turquoise Lagoon.