Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Re: Storczyki Anusski

Post »

:wit
Duże brawa ;:138 za kwitnienia i Wandy i Schoenorchis fragrans ma pączki-czy może już się otwarły?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam za odwiedziny ;:168

MarioTereso, pączki u Schoenorchis fragrans już się otworzyły kilka dni temu, ale czekałam aż będzie więcej rozwiniętych kwiatków :D Dzisiaj zrobię zdjęcia, jak tylko słońce skieruje promienie na mój parapet :wink:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Obiecane zdjęcia Schoenorchis fragrans z rozwiniętymi już kwiatkami, tym razem z dedykacją dla dwóch osób - MariiTeresy oraz Asi/Art ;:196

Tutaj prawie cała roślinka, widać ile kwiatków się otworzyło z wszystkich pączków...

Obrazek

... tutaj można zobaczyć jak wyglądają pojedyncze kwiatuszki, trochę w zbliżeniu...

Obrazek

... a tutaj, co by mnie nikt nie posądzał o to, że pokazuję wielkoluda :lol: zdjęcie roślinki w porównaniu z grosikiem. Prawda, że jest ogrooomna? :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne maleństwo :). Bardzo dużo ma kwiatuszków.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

O rany, ale tyci- śliczny storczyk :D ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - gratuluję tylu ślicznych kwiatuszków, tym bardziej, że mój Schoenorchis jest uparty i pędów puścić nie chce....ale stwierdziłam, że mu się nie dam i ...związku z tym wylądował na balkonie :twisted:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuje Wam serdecznie za odwiedziny ;:168

Dusiu, na razie ma pączuszki, ale już się nie mogę doczekać widoku rozwiniętych pączków... ;:65

Justynko, dzięki :D Tyci-tyci to bardzo jest, ale ja takie lubię :lol:

Madziu, dziękuję za pochwałę, szczególnie że z Twoich "ust" (a raczej palców, hehe :wink: ) ;:180 Życzę Tobie jak najszybszego pojawienia się pędów!
O ile mi dobrze wiadomo, to on lubi słoneczko - przynajmniej należy do wandowatych, a to chyba na to wskazuje. Także nasłonecznione miejsce może powinno pomóc w zainicjowaniu pędów? Ale to już sama ustalisz:)

A co się u mnie dzieje? Niestety, oprócz szczęścia są też smutki :? Tutaj mała lista tych kilku "spraw"... :)
- Massdevallia zwiędł kolejny pączek... niestety :(
- Promenaea xanthina przekwitła, ale za to dorastają dwie pseudobulwy do dorosłych rozmiarów, a na dodatek pojawiły się 4 młode, u każdej z nich po dwie
- Kingidium deliciosum (syn. Phalaenopsis deliciosa) ma już całkiem sporo pączki na jednym pędzi - na drugim zaczynają się dopiero kształtować; lada dzień możecie się spodziewać prezentacji tych landrynkowych małych kwiatuszków :wink:
- Phalaenopsis javanica (sadzonka) wypuszcza dwa listki i korzonka :tan
- Haraella odorata i Pteroceras teres mają coraz większe pędziki
- zakwitł biały Phalaenopsis, a fioletowy wciąż przedłuża pędzik - zaraz się o szybę chyba rozbije :lol:
- keiki na białym Phalaenopsis z delikatnymi różowymi żyłkami na brzegach zaczynają wypuszczać korzonki,
- i dzisiaj odkryłam... wypustki na Dendrobium oligophyllum - ciekawe, co to będzie? ;:224
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Ale śliczne maleństwo.To Twoje kwitnienie?
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Dziękuję bardzo :tan Niezwykle urodziwe maleństwo, a jakie kwiatuszki ma delikatne i słodkie :tan , duże brawa ;:138
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Maleństwo przecudne, a wandowate to dech zapierają ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej niezwykle różnorodnej kolekcji i obłędnych kwitnień: vanda, ascocenda, schoenorchis ..... mogłabym tak wymieniać bez końca ;:180 ;:63
A teraz zagłębiam się w lekturę Twojego wątku ;:132
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Anusska pisze: Obrazek
:shock: :shock: Az dech mi zaparło! Ależ maleństwo piękne :) :) No i różnorodność Twoich roślin sprawia, że kopara mi opadła ;:109 ;:109 Jestem zachwycona! Biorę się za wgłębienie się w cały wątek ;) Spora lektura mnie czeka ;:37
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam kochani za odwiedziny ;:168 Jest mi bardzo miło, że tyle osób odwiedziło mój wątek :)

Iwko, kwitnienie jest pośrednio moje, bo roślina kupiona była pod koniec marca, a pędy wypuściła pod koniec kwietnia, więc prawdopodobnie wcześniej coś ją już zmusiło do ich wypuszczenia.

Kasiu, Moniu, dziękuję za chęć przeczytania wątku, a o różnorodności marzę większej... tylko, niestety, wszystkiego naraz się kupić nie da :( Na mojej liście chciejstw znajdują się jeszcze m.in. Sophronitis cernua czy Aerangis luteo-alba var. rhodostica, choć oczywiście jest tego dużo więcej :wink: Przynajmniej wystawa już niedługo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”