Moje storczyki - Anna cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje storczyki - Anna cz.2

Post »

Aniu, daaawno nie było mnie na Forum :oops: , zaległości nadrabiam zaczynając od Twojego wątku :wit
Zakochałam się w Twojej Phal.modesta, a Phal.Cornu-cervi zrobiła na mnie równie wielkie wrażenie ;:167 niniejszym dopisuję oba cuda na listę chciejstw :lol: :lol:
Pozdrawiam wiosennie ;:196
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko mnie się kojarzą podobnie jak mordeczka żółwia ;:108 najśmieszniejsze jest to że te pączki są dwukolorowe żółto-zielone. :;230

Joasiu witam Cie wiosennie i ciepło. ;:180 W phal. modesta ja też się ;:167 to taki słodziutki maluszek. :heja U cornu-cervi mnie zauroczyły te kreseczki na płatkach, widziałam już różne kolory kwiatów u tego storczyka i zastanawiam się skąd takie różnice. ;:224 Polecam Ci oba są wdzięczne i nie zajmują dużo miejsca. :wit
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu, oj ;:167 szybciej mi zabiło na widok ślicznych kwiatów pH.modesta i cornu cervi.
Ten drugi swoim blaskiem prawie mnie oślepił :wink: Piękne !
A co do Promenei, to niesamowite, że tak niewielka roślinka już Ci zakwita. Musiałaś się nią
bardzo czule opiekować :D
Coś mi się wydaje, że na żółtych płatkach będą drobniutkie piegi. Ja bardzo chciałam trafić
na taką właśnie odmianę, ale mam jednolicie żółtą. Już jeden z kwiatuszków się otworzył.
Widzę, że roślina jest bardzo wrażliwa na zbyt dużą wilgotność podłoża. U mojej jest ściśle
zbite sphagnum porośnięte w dodatku mchem na całej górnej powierzchni i prawie nie przesycha.
Przez to parę pączków już zbrązowiało. Wyciągam wilgoć papierowym ręcznikiem, aby uratować resztę.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Joasiu na żółtych płatach mają być brązowe piegi - już nie mogę się doczekać, by je ujrzeć. ;:65 Dziś rano zajrzałam na parapet i zobaczyłam taki widok

Obrazek

Myślałam, że na rozwinięcie pączków poczekam około tygodnia a tymczasem pewnie będzie to szybciej. :heja
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Promenea trzyma mocno w napięciu ;:138 ;:138
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu piękne widoki u Ciebie, pąki u mojej modesty stoją w miejscu od dłuższego czasu, nie mam pojęcia co jej nie pasuje? chyba się na mnie pogniewała.
Promenea robi wrażenie, czekam aż kwiatuszek rozwinie się do końca ;:138 ;:138

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O jejku weszłam i oniemiałam :) cuda Ci kwitną, masz dziewczyno rękę i serducho do tych roślinek :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiś czas temu a bardziej dokładnie około 1,5 miesiąca wstecz dostałam 3 pseudobulwki cattleyki , były prawie bez korzonków , bulwki zasuszone ale postanowiłam ją uratować. Dziś po 1,5 miesięcznej kuracji bulwki są zasuszone ale jest nadzieja , że będzie żyła. Oto zdjęcie korzonków i całej roślinki.

Obrazek

Obrazek ;:3

Dziś umieściłam ją już w doniczce i kombinowanym przeze mnie podłożu, by nadal rosła. ;:108 Zauważyłam, że idzie też młoda pseudobulwa , zobaczę czy się uchowa :?:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Aniu ;:138 ,a jak ją ratowałaś?Czy tak jak zawsze:kora+ sphagnum na górze?
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku w przypadku tej cattleyki , ponieważ nie miała zdrowych korzeni tylko stare kikuty bałam się włożyć głębiej by nie zgnił trzon rośliny. Na dno doniczki z dziurkami położyłam włókno kokosowe na tym cattleykę. Doniczkę wstawiłam w większy pojemnik w którym na dnie była woda. Poziom wody sięgał do miejsca gdzie leżała sobie cattleyka. Co jakieś 3 dni delikatnie spryskiwałam ją z góry. ;:108
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ona sobie tak leżała jak na zdj.2?
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leżała sobie na włóknie kokosowym w doniczce 12 cm z dziurkami w podłożu i ściance bocznej doniczki, włókno zajmowało jakieś 3cm od dołu a na wierzchu cattleyka. Z doniczki wystawały te zasuszone listki. ;:108 Stała w miejscu gdzie dochodziły promienie słoneczne ale nie na parapecie.
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za doprecyzowanie,strona już zapisana,może się przydać. :D
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Zablokowany