Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Gaber pięknie Ci kwitnie, a kolor bajeczny
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam,
w lutym pokazywałem zdjęcie kwitnącego grudnika. Wyobraźcie sobie, że od tamtej pory bez przerwy kwitnie i teraz wygląda tak:
Zdjęcie trochę nieostre, ale robiłem komórką.
w lutym pokazywałem zdjęcie kwitnącego grudnika. Wyobraźcie sobie, że od tamtej pory bez przerwy kwitnie i teraz wygląda tak:
Zdjęcie trochę nieostre, ale robiłem komórką.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzej Gratulacje, zastanawiam się co Ty takiego robisz, że on tak ciągle kwitnie
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrzej - no świetnie, i w zasadzie razem zakwitły, a te paczki z tyłu z prawej to białego? jakieś żółtawe?; mój parę tylko miał po raz drugi i już mu przeszło;
sylvik - a to odcień jeszcze inny niż u Gaber;
wystawiacie swoje na zewnątrz? ja wystawię, ale może w maju jednak.
sylvik - a to odcień jeszcze inny niż u Gaber;
wystawiacie swoje na zewnątrz? ja wystawię, ale może w maju jednak.
Basia
Grudnik nie chce rosnąć - czy coś robię nie tak?
Witam, mamy już kwiecień czyli wszystkie kwiaty już dawno ruszyły ze wzrostem, a tymczasem Grudnik nie chce mieć przyrostów do tej pory mimo ze już od marca jest nawożony co drugie podlewanie czasem rzadziej.
Mam to samo z Geranium ale to nie ten temat.
Czy cos robię nie tak ze nie chce rosnąć i tak od jesieni stoi?
Ma lekki cień od innych kwiatów bo nie mam za dużo miejsca już na rośliny ale miał tak w tamtym roku i do jesieni rósł. To młodziutki Grudnik zrobiony ze szczepek w tamtym roku koło czerwca i miał na jesieni jeden paczek kwiatowy ale opadł dość szybko także nie kwitł do tej pory. Nie wygląda na zmarnowany jaśniejszy czy przywiędły co by mogło sugerować okres spoczynku a jednak nie rusza ze wzrostem. O co mu chodzi?
Czy Grudniki zaczynają okres wegetacji później niż inne kwiaty?
Mam to samo z Geranium ale to nie ten temat.
Czy cos robię nie tak ze nie chce rosnąć i tak od jesieni stoi?
Ma lekki cień od innych kwiatów bo nie mam za dużo miejsca już na rośliny ale miał tak w tamtym roku i do jesieni rósł. To młodziutki Grudnik zrobiony ze szczepek w tamtym roku koło czerwca i miał na jesieni jeden paczek kwiatowy ale opadł dość szybko także nie kwitł do tej pory. Nie wygląda na zmarnowany jaśniejszy czy przywiędły co by mogło sugerować okres spoczynku a jednak nie rusza ze wzrostem. O co mu chodzi?
Czy Grudniki zaczynają okres wegetacji później niż inne kwiaty?
Bez względu na aurę pod koniec kwietnia po przekwicie wystawiłem na południowy balkon.basiaamatorka pisze: wystawiacie swoje na zewnątrz? ja wystawię, ale może w maju jednak.
Obecnie kwiatek ma duży przyrost.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Robię tak samo jak Gaber każdego roku.
- niewielkazelka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2014, o 14:45
Witam wszystkich, przybywam tu w związku z nurtującym mnie problemem. Mój grudnik rok temu pierwszy raz zakwitł. Miał piękne białe kwiaty. Jego liście teraz zrobiły się czerwone/różowe zamiast być zielone i on w ogóle nie wypuszcza nowych liści. Stoi w miejscu. Przesadziłam go w doniczkę z ziemią od sukulentów, ale nadal nic. Pomóżcie proszę, bo bardzo bym chciała, aby jeszcze rósł... Wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d5 ... 880fa.html
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Moim zdaniem wszystko jest OK. Chociaż doniczka taka jakaś mała. Teraz ja bym podlewał oszczędniej, czasami dodał nawozu do kaktusów a późną jesienią do kwitnących i powinno być dobrze. My tak robimy.niewielkazelka pisze:... Jego liście teraz zrobiły się czerwone/różowe zamiast być zielone i on w ogóle nie wypuszcza nowych liści. Stoi w miejscu. Przesadziłam go w doniczkę z ziemią od sukulentów, ale nadal nic. Pomóżcie proszę, bo bardzo bym chciała, aby jeszcze rósł... Wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d5 ... 880fa.html
Kasienkar - ...zastanawiam się co Ty takiego robisz, że on tak ciągle kwitnie ... właśnie tak jak wyżej, a przy okazji ten ze zdjęcia powyżej teraz znowu kwitnie na biało ale to juz chyba na ten sezon końcówka kwiatów i ... do grudnia.
basiaamatorka -te kwiaty nie sa jakieś żółtawe tylko oświetlenie wieczorem wszystko zmienia - są białe uwierz mi
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzej dziękuję za informację
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Kontakt:
Taka zmiana koloru oznacza, że ma za dużo światła. W chwili obecnej grudniki nie powinny stać na oknie, chyba że ostatecznie północnym. W zimie oczywiście parapet jest jak najbardziej wskazany. Mojemu nawet przesunięcie o 15cm w stronę firanki o tej porze się nie spodobało Jeżeli masz wschodnie lub południowe okna, postaw go daleko za firanką, niech ma dużo rozproszonego światła.niewielkazelka pisze:Jego liście teraz zrobiły się czerwone/różowe zamiast być zielone i on w ogóle nie wypuszcza nowych liści.
Czy w tym sezonie kwitł? Jeżeli tak to kiedy? Jeśli niedawno, to teraz ma chwilę spoczynku. Później wegetacji i spróbuj go nawozić. Doniczkę ma w porządku. Pamiętaj też o miękkiej wodzie do podlewania.
Lucynko, śliczne! Czy to wielkanocnik ten bardziej koralowy ?