Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Ja posiałam dzisiaj Niecierpka Walleriana. Zobaczymy, co mi wyrośnie. Bo kiedyś w ogrodzie sam się rozsiewał i sadzonki były mocne i zdrowe. Czekam, czy te wzejdą i czy będą takie, jak podaje nazwa na opakowaniu... Oby tylko wzeszły...
- kajko278
- 500p
- Od: 20 sty 2013, o 17:32
To może też jeszcze kupię nasiona WALERIANA... i może doczekam kwiatów w tym roku
Moja działka na Kaszubach
KARINA:-)
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kajko chciałam Tobie to zaproponować, jeżeli masz kawałek parapetu - posiej - zdążą urosnąć
Nasiona Niecierpka Balsamina są większe a Niecierpka Waleriana dużo mniejsze. , moje Balsaminy już kiełkują a Waleriana jeszcze nie choć siane jednego dnia.
- kajko278
- 500p
- Od: 20 sty 2013, o 17:32
Kupię,kupię . Mam nadzieję,że tym razem będą WALERIANA.. . Faktycznie zdążą, do gruntu to jeszcze z dobre półtora miesiąca
Moja działka na Kaszubach
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Moje Balsaminy juz drugie pieterko maja
Moniko ja też często używam kubeczków jednorazowych,też się sprawdzają ,robię im tylko otworek w dnie.
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Magdo, dziurki w kubeczkach to rzecz święta. O tym to nie zapominam. Robię też otworki (tak ze 2) po bokach - jakoś się obawiam, że ten otworek u dołu kubeczka może nie wystarczyć.
Ja jeszcze przerabiam butelki po napojach,ucinam dół i robię otworki oczywiście.
Dobrze się też sprawdzają litrowe kartony po napojach, o kwadratowych podstawach
Mam zagwostkę że swoimi niecierpkami-za mało ich wzeszło w stosunku do potrzeb.
Siałam po dwa do oczka wielodoniczki, z zamiarem wyrwania potem słabszej siewki.
I teraz nie wiem-rozdzielać je, ryzykując uszkodzenie-bo rosną blisko, czy dosiewać?
Mam zagwostkę że swoimi niecierpkami-za mało ich wzeszło w stosunku do potrzeb.
Siałam po dwa do oczka wielodoniczki, z zamiarem wyrwania potem słabszej siewki.
I teraz nie wiem-rozdzielać je, ryzykując uszkodzenie-bo rosną blisko, czy dosiewać?
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Witam po Twoim dość długim niebycie na forum. Możesz śmiało rozdzielić niecierpki, jeżeli nawet urwie się kawałek korzonka to one odbudują się. Rozumiem, że to będzie pierwsze z konieczności pikowanie. Polecam wykałaczkę do rozdzielania.
- black88lady
- 50p
- Od: 24 mar 2014, o 17:57
Pozdrawiam Sylwia