Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja chorób oraz szkodników na liściach i w podłożu - temat ogólny
Dla mnie to jak byk są wciornastki - czarny dorosły i młode jasne...
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teoretycznie oba szkodniki dają podobne ślady na liściach.
Jak pisałem zdjęcie jest jak widać niewyraźne, więc ten tutaj to może być zarówno szkodnikiem, jak i jakimś paprochem.
Dorosły wciornastek może mieć od około 1 mm do prawie 2 mm długości.
Jak pisałem zdjęcie jest jak widać niewyraźne, więc ten tutaj to może być zarówno szkodnikiem, jak i jakimś paprochem.
Dorosły wciornastek może mieć od około 1 mm do prawie 2 mm długości.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2020, o 10:22
Jeżeli chodzi o te czarne są to takie bardzo cieńkie pełzające robaczki. Cóż.. szukam już dobrego preparatu żeby jak najszybciej zrobić oprysk. Lepszy będzie Karate czy Mospilan ?
- norbert76
Mospilan.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
Tym bardziej obstawiam że to nie żadne paprochy tylko wciosnastki. Z czasem jest ich coraz więcej, bo te białe się robią czarne i łażą. Trzeba więc szybko nim się rozwiną je skasować. Można wsadzić roślinę do wanny i strzepać, trochę zleci. Albo nawet pezepłukać ( bez zalania donicy i narażenia lisci ). Jeśli jest ich mało to można się ich sprawnie pozbyć, z naturalnych środków jest skuteczny agricoll. Z chemi jest jeszcze sumin o ile go jeszcze gdzieś można kupić, ale uwaga ze stosowaniem tego typu chemii w domu.
- norbert76
Od lat stosuję chemię w domu, w tym Mospilan i nigdy nie było z tym problemu.
Mospilan jest bardzo dobrym preparatem, bo jest systemiczny, czyli po oprysku krąży wraz z sokami po całej roślinie przez określony czas, w przeciwieństwie do preparatów naturalnych, które nie zawsze działają. A w przypadku szkodników trzeba zadziałać szybko, gdyż osłabiają roślinę
Mospilan jest bardzo dobrym preparatem, bo jest systemiczny, czyli po oprysku krąży wraz z sokami po całej roślinie przez określony czas, w przeciwieństwie do preparatów naturalnych, które nie zawsze działają. A w przypadku szkodników trzeba zadziałać szybko, gdyż osłabiają roślinę
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Nie każde plamki muszą oznaczać chorobę, mogą to być zwykłe blizny po uszkodzeniu mechanicznych albo wcześniejszej obecności szkodników.
Zdeformowane liście z kolei mogą oznaczać właśnie albo obecność szkodników albo nieprawidłowe nawożenie.
Zdeformowane liście z kolei mogą oznaczać właśnie albo obecność szkodników albo nieprawidłowe nawożenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry.
Na niedawno kupionej opuncji znajdują się takie zgrubienia/łuski, które można zdrapać, a wtedy pod spodem pozostaje zagłębienie. Znalazłam informację, że mogą to być tarczniki, ale nigdy nie miałam z nimi do czynienia i wydawało mi się, że są większe. Czy ktoś może ma z nimi większe doświadczenie? Dodam, że po zdrapaniu jest to taka cienka i sucha łuseczka, ale są one bardzo małe, nie widzę też żadnych innych szkodników (np. larw).
Na niedawno kupionej opuncji znajdują się takie zgrubienia/łuski, które można zdrapać, a wtedy pod spodem pozostaje zagłębienie. Znalazłam informację, że mogą to być tarczniki, ale nigdy nie miałam z nimi do czynienia i wydawało mi się, że są większe. Czy ktoś może ma z nimi większe doświadczenie? Dodam, że po zdrapaniu jest to taka cienka i sucha łuseczka, ale są one bardzo małe, nie widzę też żadnych innych szkodników (np. larw).
- Foxowa
Wg mnie to rzeczywiście tarcznik.
- norbert76
Tarczniki mają rozmiar od około 3 do 5 mm, jeśli na zdjęciach mają być te tarczki to nie wygląda mi na te szkodniki, a może na skorkowacenie wskutek uszkodzeń tkanki.
Mamy na forum wątek poświęcony tarcznikom, może jak porównasz zdjęcia ze swoją opuncją to może coś pomoże.
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... t=Tarcznik
Mamy na forum wątek poświęcony tarcznikom, może jak porównasz zdjęcia ze swoją opuncją to może coś pomoże.
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... t=Tarcznik
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Marketowa Palma z robakami gratis
Witam, dostałem na urodziny palmę niestety po miesiącu zauważyłem na niej gratisowych przybyszów. Jest ich coraz więcej i chociaż palma wypuszcza nowe liście to robaczki sprawnie je podjadają. Pryskałem dwukrotnie mospilanem i polysectem i nic...
Proszę o pomoc identyfikacji i wskazówki jak się tego pozbyć.
Maati
Proszę o pomoc identyfikacji i wskazówki jak się tego pozbyć.
Maati
- norbert76
To są tarczniki, sam oprysk nie wystarczy.
Jedną z metod i jest dokładne posmarowanie miejsc występowania tych szkodników pędzelkiem moczonym albo w rozcieńczonym spirytusie (łyżeczka na litr wody), albo roztworze wody i oleju (podobnej proporcji) i zostawienie gdzieś na dobę. Następnie bierzesz szczoteczkę i to zbierasz, szczoteczkę trzeba często płukać pod bieżącą wodą.
Na koniec dopiero robisz oprysk Mospilanem.
Możesz też poszukać innych metod w tym wątku: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... t=Tarcznik
Ps. Mospilan i Polysect to jedno i to samo.
Jedną z metod i jest dokładne posmarowanie miejsc występowania tych szkodników pędzelkiem moczonym albo w rozcieńczonym spirytusie (łyżeczka na litr wody), albo roztworze wody i oleju (podobnej proporcji) i zostawienie gdzieś na dobę. Następnie bierzesz szczoteczkę i to zbierasz, szczoteczkę trzeba często płukać pod bieżącą wodą.
Na koniec dopiero robisz oprysk Mospilanem.
Możesz też poszukać innych metod w tym wątku: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... t=Tarcznik
Ps. Mospilan i Polysect to jedno i to samo.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta