Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
Paulii podobna do mojej liściowej 'Amerikanischer brauner', ale nazwa nie ma znaczenia, na pewno urośnie i będzie smaczna. Moja siana bezpośrednio w gruncie już taka. I doskonale rośnie krucha 'Samba' wysiana w grunt dawno temu.
Rozsad sałaty nie robię i nigdy robić nie będę
Rozsad sałaty nie robię i nigdy robić nie będę
- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
Witaj MalgosiaR Witaj Monika
Dziękuje Dziewczyny na pomoc
Faktycznie nazwa nie ma znaczenia aby była smaczna i zdrowa
Dziękuje Dziewczyny na pomoc
Faktycznie nazwa nie ma znaczenia aby była smaczna i zdrowa
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sałata małe pytanko
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sprawdź, czy nie są zasypane stożki wzrostu
- Viola K
Czyli to w środku co wyrasta ?tysonka pisze:...
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Widać, że są świeżo pikowane. Lepiej się przyjmują i szybciej startują jak im się oberwie 1 lub nawet 2 największe listki.
- Viola K
To badzo dziękuję za dobre wiadomości myslałam ,ze już się nie będą nadawały
Trzeba by ją podlać. Robi się to po posadzeniu, nawet jak jest ziemia wilgotna. Środek sałaty nie może być zasypany ziemia.
wodnik
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Re: Problem z sałatą w gruncie
I ja mam pytanie w sprawie sałaty:
Od kilku sezonów wysiewałam sałatę bezpośrednio do gruntu. Zazwyczaj wschodziła ale moja sałata nigdy nie wyrosła więcej niż do kilku listków. Zazwyczaj jak już miała kilka listków to umierała. Maks co udało mi się osiągnąć to sałata średnicy kubka i wysokości ok 6-7 cm (jedna główka tylko tak mi urosła)
Siałam różne odmiany i zawsze efekt był ten sam
Jak myślicie co jest przyczyną? Może zła ziemia albo zbyt słoneczne miejsce (pomidory w tym miejscu rosną mi pięknie, rzodkiewki i fasolka szparagowa też)????
Dodam ,że szczypiorek, cebulka i koperek tez tam nie chcą rosnąc - więc może faktycznie kiepska ziemia?? (co roku podsypuję kilka worków nowej dobrej ziemi i mieszam z tą co tam jest więc nie wiem czy to jest przyczyna)
W tym roku postanowiłam sałaty nie wysiewać, ale strasznie mnie korci by znowu spróbować.
Czy nie jest jeszcze za późno? Może powinnam wzbogacić czymś ziemię? Czy najpierw wysiać nasiona do pojemniczków w domu a potem rozsadę wsadzić do gruntu??
Pozdrawiam
Od kilku sezonów wysiewałam sałatę bezpośrednio do gruntu. Zazwyczaj wschodziła ale moja sałata nigdy nie wyrosła więcej niż do kilku listków. Zazwyczaj jak już miała kilka listków to umierała. Maks co udało mi się osiągnąć to sałata średnicy kubka i wysokości ok 6-7 cm (jedna główka tylko tak mi urosła)
Siałam różne odmiany i zawsze efekt był ten sam
Jak myślicie co jest przyczyną? Może zła ziemia albo zbyt słoneczne miejsce (pomidory w tym miejscu rosną mi pięknie, rzodkiewki i fasolka szparagowa też)????
Dodam ,że szczypiorek, cebulka i koperek tez tam nie chcą rosnąc - więc może faktycznie kiepska ziemia?? (co roku podsypuję kilka worków nowej dobrej ziemi i mieszam z tą co tam jest więc nie wiem czy to jest przyczyna)
W tym roku postanowiłam sałaty nie wysiewać, ale strasznie mnie korci by znowu spróbować.
Czy nie jest jeszcze za późno? Może powinnam wzbogacić czymś ziemię? Czy najpierw wysiać nasiona do pojemniczków w domu a potem rozsadę wsadzić do gruntu??
Pozdrawiam
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
Re: Problem z sałatą w gruncie
To może spróbuj zastosować nawozenie kompostem albo obornikiem, bez tego warzywa słabo rosną.
- carmen83
- 100p
- Od: 18 mar 2010, o 10:56
A może podsypać przed wysiewem jakąś lepszą (sklepową) ziemią i w niej wysiać nasionka?
ps. siać bezpośrednio do gruntu czy robić w domu rozsadę (na rozsadę nie jest już zbyt późno)?
ps. siać bezpośrednio do gruntu czy robić w domu rozsadę (na rozsadę nie jest już zbyt późno)?
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
A jakie są objawy tego ''nie rośnięcia'' sałaty? Może więdnie? Ja na przykład wczoraj straciłem dwie sałaty, gdy podniosłem je z ziemi zauważyłem cztery pasące się pędrale. Niestety sałata jest ulubioną rośliną tych stworzonek, jest nawet celowo wsiewana w inne uprawy aby w miarę szybko zauważyć skutki żerowania tego szkodnika i pozbycia się go.
Pozdrawiam Jarek