Ogród - moje miejsce na ziemi....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród - moje miejsce na ziemi....

Post »

Dorotko! A co będziesz robiła z tymi cebulowymi w donicach, przechowywała w piwnicy?
Marta
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Okolice Twojego tarasu są niezwykłe :D Ten mech ;:173 Niektórzy go tępią, a ja uwielbiam. Może pokażesz taras w całości :lol:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Agunia, witaj ;:196 U nas tez zimnica okrutna. Miałam nadzieję, ze na weekend sie ociepli (spotykamy się w wiekszym gronie :) ) ale chyba nic z tego. No trudno, byle nie padało.
A dzisiejsze popołudnie musze poświęcic na prace domowe. Święta za pasem a ja mam nic nie ruszone. Jedynie część okien udało mi sie umyć.
Podrawiam Cie serdecznie.
Hiacynty dla Ciebie
Obrazek

Reniu, chorowałam na magnolie od dłuższego czasu, ale nie miałam pomysłu gdzie posadzić. W tym roku, po reorganizachi rabaty przy stiudni podadziłam na niej magnolię 'Lennei', którą zamierzam prowadzić na drzewko. Będzie tam miała wystarczajacą ilość słońca. natomiast jak zobaczyłam w ogrodniczym to maleństwo nie mogłam wyjść :wink: Miejsca na drugie drzewko w ogrodzie nie ma, więc zostanie w donicy jak długo się da. Ponoć ta odmiana dorasta do 2m więc kilka lat mam spokój. A potem... zobaczy się ;:306
Z tymi koloroami to jakieś szaleństwo. Niby człowiek wie czego chce, a potem amok :wink:
U mnie owocowe lada moment. Mam nadzieje, że do tego czasu zrobi się cieplej, bo na razie pszczół nie widzę a podczas kwitnienia drzew wolałabym by latały i zapylały.
Kwitnie za to gwiaździsta :)
Obrazek
cdn...
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, wiem, ze biel z błękitem/granatem to Twoje ulubione zestawienie kolorów. Moje też, ale nie potrafię być tak konsekwentna, zawsze mi się jakiś kolorek wkręci :wink:
Moja magnolia nie była jakoś koszmarnie droga, ale też samo drzewko niewielkie. Nic to, mam czas niech sobie rośnie.
Wdonicy bo nie mam miejsca gdzie mogłabym ją posadzic. To znaczy nie chcę sadzić byle gdzie, bo z przesadzaniem magnolii nie jest taka prosta sprawa. Mam gdzie zimować (szklarnia, pomieszczenie przy tarasie) więc póki się da będzie w donicy. Poza tym bardzo chciałabym żeby była właśnie w okolicy tarasu a tam posadzić się nie da - latem stawiamy basen, więc taki substytut będzie dobry na jakiś czas :)
Widziałam Twoją Lennei Alba - piękny okaz ;:167 A przed domem prezentuje się rewelacyjnie ;:303
Jeszcze raz bialo-granatowe zestawienie. Za kilka dni rozkwitną jeszcze białe tulipany 'White Parott'
Obrazek

Agunia, szafirki dosadzam co roku, ale i starsze kwitną dość dobrze. Bardzo lubię też błękitne odmiany. Właśnie zaczynają kwitnąc, ale zdjęć jeszcze nie robiłam. U nas ziąb okrutny.
Cebulowe kocham i co roku kupuje sporo i dosadzam. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tulipanów, hiacyntów czy narcyzów.
Zaczynają kwitnąć też szachownice kostkowane :D
Obrazek

Marto, nie, oczywiście będą zimowały na rabatach. Chodzi mi o to, że sadząc tulipany w donicach i te wkopując na rabatach między innymi roslinami nie mam problemu z letnim wykopywaniem cebul. Po prostu wyciągam donicę, wysypuję ziemię z cebulkami, segraguję, przesuszam je a jesienią znów sadze w donice i na rabaty. Robiłam tak kilka lat i bylam zadowolona. Niestety dwa lata temu jesienią zaniechałam i bradzo dziś żałuję. Może i więcej pracy jesienią, ale cebule były dorodniejsze i nie wyradzały sie tak szybko.
A w tym roku z zeszłorocznych kęp kwitnących po 8-10 kwiatów, w tym mają 3-5 :( A obawiam się, ze w przyszłym roku będą same liście.
Dla Ciebie sasanka
Obrazek

Aneczko, mam zdjęcia tarasu z zeszłego roku, w tym jakoś jeszcze nie robiłam całościowych ujęć. Obiecuje, jak tylko zrobi sie pogoda.
Z resztą zrobiłam tam trochę przetasowań, mam nadzieje, że wyjdą na dobre
maj 2013
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
jantarfala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 sie 2012, o 18:30

Post »

dodad pisze: Obrazek
Witaj Doroto!
Twój piękny ogród jest o dawna moim natchnieniem ...
Co to jest na tym zdjęciu? Klonik Carnival?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale zacisznie :D No i jestem fanką drewna, więc BARDZO mi się podoba ;:138
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dorotko, magnolia w donicy wygląda uroczo! Zazdroszczę tych miejsc do zimowania roślin i zacisznego tarasu?zimne wiatry potrafią dać się nam we znaki, a u Ciebie prawdziwa bezwietrzna oaza ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Dorotko, piękną masz tę magnolię, gdybym nie była do nich tak zrażona to bym sobie jeszcze taką sprawiła... :;230
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Dorotko prześliczny zakątek z tarasem ;:oj Bardzo mi się podoba - drewno, kamienie i żwirek - wspaniale się komponują !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dorotko, wydaje mi się, że Twoje kłopoty z tulipanami nie są związane z wykopywaniem cebul.
Ja nigdy nie wykopywałam i miałam piękne tulipany.
W tym roku połowa mi nie zakwitła. U sąsiadki to samo.
Nie weim, czy to nie wina wiosennych przymrozków
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Tak czytam w kilku miejscach o tegorocznych, słabych tulipanach....ciekawe to zjawisko :|
Widzialm twoje już mniej żółte emperory... Uffff ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:196
Ciężko mi pisać, bo wczoraj miałam niewielki wypadek wzbogaciłam sie o kilka szwów na prawej ręce :oops:

Jantarfala - witaj nowy gościu. Cieszę się, że lubisz do mnie zaglądać a jeśli znajdujesz natchnienie tym bardziej mi miło ;:196
Tak to klon polny 'Carnival'. Bardzo mi sie podoba, ciesze sie, że sadzonka sie przyjęła, bo zeszły rok w większości spędził w donicy, nie mogłam dla niego znaleźć miejscówki i nieraz zdarzyło mi się go przysuszyć :oops:

Aniu, ja też kocham drewno. Jest ciepłe, przytulne, doskonale się komponuje z zielenią. Uwielbiam przebywac na tarasie. Latem to centrum życia mojej rodziny :wink:

Kasiu, rzeczywiście na tarasie jest bardzo zacisznie. Z wszystkich stron osłonięty, wystawa południowa. Powiedziałabym, ze latem bywa nawet zbyt gorąco. Na szczęście mam tez w ogrodzie cieniste zakątki gdzie można wyłożyć sie na leżaku w czasie największych upałów.

Aniu dlaczego piszesz, że jesteś zrażona? Wydaje mi sie, że magnolie są dość łatwe w uprawie. Moja poprzednie byłaby juz sporym drzewkiem gdyby nie akcja gazowników sprzed dwóch lat. Niestety przesadzenie dużej magnolii to wielkie ryzyko :(

Marysiu, kamienie u drewno super, niestety żwir do wymiany. Kupiliśmy na szybko to co było dostępne w składzie i kicha. Nie sprawdza się. Najchetniej wyłożylibyśmy całość kamieniami, ale tam jest 50m2 i cięty kamień trochę drogo wychodzi ;:219 Zobaczymy, coś się wymyśli.

Małgoś, myślisz? oby tak było, bo zasadzałam sie juz z łopatą na te nie kwitnące. Na razie jestem ogrodowo uziemiona więc są bezpieczne, ale jak odzyskam władzę nad ręką.... niech się pilnują.
Wiesz, ty masz jednak troche lżejszą glebę w ogrodzie, u mnie mokro :(

Justynko, o tak juz zbielały, są piękne ;:167 Jak dla mnie ideał tulipana :)
Ciekawe co piszecie o tym słabym kwitnieniu...

Nie gniewajcie sie, ale niezbyt komfortowo mi sie pisze, obiecuje, ze sie niebawem odezwę. A na razie niech przemówią fotki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I pierwsze pąki na róży - Gertude Jekyll
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold