W moim ogródku cz.2 - IWONA1311
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311
Iwonko,pieknie kwitną ci piwonie,ta biała śliczna.
Iwonko pięknie kwitną Twoje piwonie,ładne, rozrośnięte kępy.Ja mam różowe,ale jeszcze młode nieduże krzaczki.
Bardzo je lubię za urodę i zapach,choć tak krótko kwitną.
Bardzo je lubię za urodę i zapach,choć tak krótko kwitną.
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Tajeczko nie wiem czemu widziałaś tylko jedno zdjęcie ale oba storczyki są ładne, ostatnio bardzo mi się one podobają.
Jacku wierz mi że sama byłam w szoku jak zobaczyłam te kwiatki na hebe, są malutkie ale ciągle jeszcze kwitną i fajnie wyglądają. Dziękuję za nazwę roślinki.
Agnieszko Ja również lubię piwonie szczególnie te pełne i pięknie pachnące. Goryczkę mam i zakwitła mi pierwszy raz po dwóch latach, mam jeszcze jesienne ale nie wiem czy zakwitną bo jakoś one mnie nie lubią, co roku dokupuję i co roku mi giną z trzech które kupiłam rok temu została jedna. W tym roku znów kupiłam trzy i zobaczymy...
Aniu masz rację pięknie jest jak kwitną piwonie, niestety teraz ciągle pada i te które zakwitły pokładły się na ziemi pod ciężarem kwiatów.
Jolu ja nawet nie będę szukała jej nazwy, szkoda tylko że obie są takie same. Chociaż nie ma tego złego ,jedna po przekwitnięciu przeprowadzi się w inne miejsce a może nawet do innego ogródka a na jej miejsce ma już Bez czarny Black Lace
Małgosiu gdyby nie ten deszcz pewnie dłużej cieszyłabym się piwoniami a tak leżą na ziemi mokre i ubłocone, tylko jedna mi jeszcze nie kwitnie.
Ewa piwonie piękne są to prawda a ten ich zapach obłędny, ale zdecydowanie za krótko kwitną. U mnie różowa ma tylko jeden kwiat, nie wiem co jej się stało bo reszta uschła. Jeśli będziesz chciała to białą i bordowymi piwoniam moge się z Tobą podzielić, jak będę je przesadzać to dam Ci znać.
bodziszek
dzwonek dalmatyński
rojniki startują do kwitnienia
czosnki
tymiankowy bukiet
iryski
na koniec coś na ząbek jagoda kamczacka już dojrzewa
a na borówki jeszcze trzeba troszkę poczekać, ale będzie w tym roku co pojeść
Jacku wierz mi że sama byłam w szoku jak zobaczyłam te kwiatki na hebe, są malutkie ale ciągle jeszcze kwitną i fajnie wyglądają. Dziękuję za nazwę roślinki.
Agnieszko Ja również lubię piwonie szczególnie te pełne i pięknie pachnące. Goryczkę mam i zakwitła mi pierwszy raz po dwóch latach, mam jeszcze jesienne ale nie wiem czy zakwitną bo jakoś one mnie nie lubią, co roku dokupuję i co roku mi giną z trzech które kupiłam rok temu została jedna. W tym roku znów kupiłam trzy i zobaczymy...
Aniu masz rację pięknie jest jak kwitną piwonie, niestety teraz ciągle pada i te które zakwitły pokładły się na ziemi pod ciężarem kwiatów.
Jolu ja nawet nie będę szukała jej nazwy, szkoda tylko że obie są takie same. Chociaż nie ma tego złego ,jedna po przekwitnięciu przeprowadzi się w inne miejsce a może nawet do innego ogródka a na jej miejsce ma już Bez czarny Black Lace
Małgosiu gdyby nie ten deszcz pewnie dłużej cieszyłabym się piwoniami a tak leżą na ziemi mokre i ubłocone, tylko jedna mi jeszcze nie kwitnie.
Ewa piwonie piękne są to prawda a ten ich zapach obłędny, ale zdecydowanie za krótko kwitną. U mnie różowa ma tylko jeden kwiat, nie wiem co jej się stało bo reszta uschła. Jeśli będziesz chciała to białą i bordowymi piwoniam moge się z Tobą podzielić, jak będę je przesadzać to dam Ci znać.
bodziszek
dzwonek dalmatyński
rojniki startują do kwitnienia
czosnki
tymiankowy bukiet
iryski
na koniec coś na ząbek jagoda kamczacka już dojrzewa
a na borówki jeszcze trzeba troszkę poczekać, ale będzie w tym roku co pojeść
Iwonko dzięki wielkie,że pomyślałaś o mnie z piwoniami, i chcesz się podzielić,chętnie skorzystam
Pięknie Ci kwitną kolejne roślinki...duża kępa posłonka i ładne zwarte kępki dzwonka i tymianku.Czy wiesz jak długo kwitnie tymianek,bo planuję nieduży skalniak...ładnie by się prezentował.
Pięknie Ci kwitną kolejne roślinki...duża kępa posłonka i ładne zwarte kępki dzwonka i tymianku.Czy wiesz jak długo kwitnie tymianek,bo planuję nieduży skalniak...ładnie by się prezentował.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko Twoje złocienie Robinson Red maja taki piękny, czerwony kolor, a mój aparat bardzo rozjaśnia.
Inkerwilla kilka razy wymarzła i już nie sadzę.
Ślicznie rojnik zakwita.
Inkerwilla kilka razy wymarzła i już nie sadzę.
Ślicznie rojnik zakwita.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonka, pomyłki roślinne są bardzo denerwujące, ale czasem też są śliczne.
Gdzie kupowałaś te pomyłki? Jesienią kupiłam od p. Kołodziejskiego ponad 10 odmian i raczej są zgodne z zamówieniem,
piszę raczej, bo jeszcze nie wszystkie zakwitły, zapączkowane były wszystkie, ale na jednej odmianie pąki zaschły.
W niedzielę widziałam w Arboretum w Bolestraszycach cały łan piwonii, podobnych to Twoich pomyłek.
Pięknie to wyglądało i mają jedną wielką zaletę, nie wykładają się im kwiaty, bo lekkie .
Ta ostatnia uwaga to w ramach szukania pozytywów w tym negatywnym doświadczeniu zakupowym.
Przed 5 laty kupiłam kilka piwonii w sklepie internetowym, z czego połowa zakwitła dopiero po 3 latach, w dodatku inaczej niż powinna.
Jednak Buckeye Belle zamiast Duchesse de Nemours to piękna pomyłka
Gdzie kupowałaś te pomyłki? Jesienią kupiłam od p. Kołodziejskiego ponad 10 odmian i raczej są zgodne z zamówieniem,
piszę raczej, bo jeszcze nie wszystkie zakwitły, zapączkowane były wszystkie, ale na jednej odmianie pąki zaschły.
W niedzielę widziałam w Arboretum w Bolestraszycach cały łan piwonii, podobnych to Twoich pomyłek.
Pięknie to wyglądało i mają jedną wielką zaletę, nie wykładają się im kwiaty, bo lekkie .
Ta ostatnia uwaga to w ramach szukania pozytywów w tym negatywnym doświadczeniu zakupowym.
Przed 5 laty kupiłam kilka piwonii w sklepie internetowym, z czego połowa zakwitła dopiero po 3 latach, w dodatku inaczej niż powinna.
Jednak Buckeye Belle zamiast Duchesse de Nemours to piękna pomyłka
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Tymianek świetnie się prezentuje! Okrywasz go na zimę? Nie przemarza? Kilka razy sadziłem i nic. Może miał za mokro? Dobrze, że przynajmniej macierzanki dobrze rosną
Ładna, historyczna odmiana kosaćca (ten lila) z XIXw.
Podziwiam też kępę złocienia 'Robinson Red'!
Ładna, historyczna odmiana kosaćca (ten lila) z XIXw.
Podziwiam też kępę złocienia 'Robinson Red'!
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Nie wiem dlaczego, ale u mnie te różowe złocienie zawsze ją wyjątkowo kiepskie w porównaniu z białymi. Najwyżej jeden lub dwa kwiatki. Myślałam, że to taka odmiana, ale widzę u ciebie Iwonko, że jednak umieją się rozrosnąć, tylko potrzebują innej ziemi niż moja.
Piwonie masz prześliczne
Piwonie masz prześliczne
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Witajcie po małej przerwie, jakoś tak mi mijają dni że nie bardzo mam kiedy zajrzeć na forum a jak już jestem to tylko szybciutko cichutko popatrzę co dzieję się w moich ulubionych ogrodach. Nareszcie pogoda się poprawiła, mamy już słoneczko ale teraz znów przydałoby się troszkę deszczyku, ach nam ogrodnikom to chyba ciężko dogodzić z pogodą.....
Ewa tymianek kwitnie już około dwóch tygodni ale nigdy nie zwracałam uwagi na to jak długo kwitnie. Piwoniami chętnie się z Tobą podzielę, jak będę miała zamiar wykopywać to dam Ci znać.
Tajeczko dziękuję za nazwę złocienia bo jej nie znałam a dostałam go od znajomej, ona ma jeszcze jasno różowy, ale ten jeden mi wystarczy. Inkarwillę posadziłam tylko raz rosła ładnie i kwitła chyba ze dwa lata potem zniknęła ale znów się pojawiał w ubiegłym roku bo przed wyginięciem zasiała się.
Elu masz rację czasem zdarzają się ciekawe pomyłki, tak jak to było w przypadku Twoich piwonii. Moje te też nie są złe i zostaną u mnie w ogrodzie, szkoda tylko że obie są takie same. Kupowałam dwa lata temu w sklepie na Choinach takie kłącza w woreczkach i już więcej tak nie kupię żadnych roślin, poza cebulowymi. Widziałam u Marty relację z Waszej wyprawy i te piwonie też i faktycznie mają tą zaletę że nie wykładają się pod ciężarem wody.
Jacku a to tymianek może przemarzać...? Dwa lata temu dostałam maleńką sadzoneczkę od Jola1 i tak mocno się rozrósł że muszę go mocno przyciąć jak przekwitnie. Tego kosaćca dostała od Geni, miał być niski a wyrósł duży i dlatego przeprowdzi się do sąsiadki...
Wandziu nie wiem czego potrzebują złocienie, miałam białego zwykłego dwa razy i nie rósł prawie wcale a ten ładnie rośnie. Dostałam go w ubiegłym roku, już sporą sadzonkę, ale dopiero w tym roku ładnie zakwitł.
Kilka zdjęć bo niektóre to już nieaktualne się robią, ale jak jest tak słonecznie to nie lubię robić fotek a wieczorem to już nie mam siły albo czasu, no i te wredne komary których jest u mnie strasznie dużo.
zakwitły obrazki ( już przekwitły) były nawet dwa kwiatki ale jednego przegapiłam
dzwonek brzoskwiniolistny biały pełny
liliowiec Stella d'oro
irysy holenderskie
lawenda zaczyna kwitnąć
żylistek Strawberry Fields cały obsypany kwieciem
dzwonek ciemny też ładnie przezimował
coś dla wielbicieli róż - marketowa miniaturka
naparstnica ściga się z pustynnikiem
pierwsze lilie
delosperma
ostnice zaczynają kwitnąć
a na koniec ostróżka zagląda zza ogrodzenia
Ewa tymianek kwitnie już około dwóch tygodni ale nigdy nie zwracałam uwagi na to jak długo kwitnie. Piwoniami chętnie się z Tobą podzielę, jak będę miała zamiar wykopywać to dam Ci znać.
Tajeczko dziękuję za nazwę złocienia bo jej nie znałam a dostałam go od znajomej, ona ma jeszcze jasno różowy, ale ten jeden mi wystarczy. Inkarwillę posadziłam tylko raz rosła ładnie i kwitła chyba ze dwa lata potem zniknęła ale znów się pojawiał w ubiegłym roku bo przed wyginięciem zasiała się.
Elu masz rację czasem zdarzają się ciekawe pomyłki, tak jak to było w przypadku Twoich piwonii. Moje te też nie są złe i zostaną u mnie w ogrodzie, szkoda tylko że obie są takie same. Kupowałam dwa lata temu w sklepie na Choinach takie kłącza w woreczkach i już więcej tak nie kupię żadnych roślin, poza cebulowymi. Widziałam u Marty relację z Waszej wyprawy i te piwonie też i faktycznie mają tą zaletę że nie wykładają się pod ciężarem wody.
Jacku a to tymianek może przemarzać...? Dwa lata temu dostałam maleńką sadzoneczkę od Jola1 i tak mocno się rozrósł że muszę go mocno przyciąć jak przekwitnie. Tego kosaćca dostała od Geni, miał być niski a wyrósł duży i dlatego przeprowdzi się do sąsiadki...
Wandziu nie wiem czego potrzebują złocienie, miałam białego zwykłego dwa razy i nie rósł prawie wcale a ten ładnie rośnie. Dostałam go w ubiegłym roku, już sporą sadzonkę, ale dopiero w tym roku ładnie zakwitł.
Kilka zdjęć bo niektóre to już nieaktualne się robią, ale jak jest tak słonecznie to nie lubię robić fotek a wieczorem to już nie mam siły albo czasu, no i te wredne komary których jest u mnie strasznie dużo.
zakwitły obrazki ( już przekwitły) były nawet dwa kwiatki ale jednego przegapiłam
dzwonek brzoskwiniolistny biały pełny
liliowiec Stella d'oro
irysy holenderskie
lawenda zaczyna kwitnąć
żylistek Strawberry Fields cały obsypany kwieciem
dzwonek ciemny też ładnie przezimował
coś dla wielbicieli róż - marketowa miniaturka
naparstnica ściga się z pustynnikiem
pierwsze lilie
delosperma
ostnice zaczynają kwitnąć
a na koniec ostróżka zagląda zza ogrodzenia
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Iwonko lilie już zaczynają swój spektakl.
Moja żółta z B dopiero nieśmiało zakwita, pustynniki dostojnie górują nad ogrodem .
Dzwonek ciemny chyba mi w tym roku nie zakwitnie, nie widziałam pąków.
Obrazki u mnie mają tylko liście i tak co roku, więc gratuluję kwitnienia.
Ostnica zimowała u Ciebie?
Miłego wieczoru.
Moja żółta z B dopiero nieśmiało zakwita, pustynniki dostojnie górują nad ogrodem .
Dzwonek ciemny chyba mi w tym roku nie zakwitnie, nie widziałam pąków.
Obrazki u mnie mają tylko liście i tak co roku, więc gratuluję kwitnienia.
Ostnica zimowała u Ciebie?
Miłego wieczoru.
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Iwonko masz cudne dzwoneczki i to pełne nawet nie wiedziałam że są takie ja się cieszę tylko zwykłymi.
Śliczne masz okazy roślin
Śliczne masz okazy roślin
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Wyścig naparstnic z pustynnikami imponujący
Dzwonek piękny! Czy liski w tle to od niego?
Dzwonek piękny! Czy liski w tle to od niego?
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Róże,lilie ,ostróżki piękne.
dzwonek brzoskwiniolistny biały pełny bardzo łądny,jeszcze pełnego nie widziałam