Cięcie winorośli cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cięcie winorośli

Post »

Przyjrzyj się. Wyciął co najmniej jednego wilka. odkładał cieniutkie zeszłoroczne łozy jako podstawę dla nowych winorośli. Co ma na celu odkładanie tak wysoko zdrewniałych części krzewu? tak samo można je puścić dołem. Będzie wilk to się je wytnie. Oczywiście wszystko można zrobić na własnej działce i nikomu nic do tego, ale jeśli chcę uczyć innych to chociaż czegoś dobrego. Nawet jeśli wybierał łozy na ten sezon to nic nie wspomniał co nim kierowało. Teraz wyobraź sobie, że na jego radach ktoś tnie swój winogron. Sezon w formowaniu krzewu zmarnowany. Tu nie chodzi o bardziej o jego wiedzę a sposób przekazywania, który moim zdaniem może wnieść więcej złego niż dobrego, zwłaszcza dla początkujących fanatyków winorośli.
:)
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Jeżeli ktoś przycina cyt "ładny pęd na przyszłą łozę" to ja głupieję i nie wiem co On tam zostawił? Na łozę to można zostawić latorośl, wilka... ale co w okresie spoczynku krzewów można zostawić na przyszłą łozę? Cały film jest pełen takich "kwiatków". U pana na owocowanie tniemy tylko 2-3 pączki i dalej 2-3 paczki ...a co będzie jak akurat ta(e) odmiany nie tolerują krótkiego cięcia? Jest sporo takich odmian. Śledzę filmy tego Pana na temat winorośli i twierdzę, że byłoby lepiej gdyby akurat ten temat sobie odpuścił.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Masele
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kapitanie super filmy kręcisz.Z głosem tylko kiepsko bo trzeba odkręcać ale jak podgłośnie to słychać.
Obejrzałem te 3 części i mam wrażenie, że już mam całą wiedzę niezbędną do prowadzenia winorośli :)

Mam takie pytanie tutaj http://winnica.bloog.pl/?smoybbtticaid=61ac9d jest pokazane jak wyprowadzić sznur przy altanie a ja mam takie pytanie bo chciałbym puścić owocowanie tylko na dach altany a sznur chciałbym mieć 2 metrowy bez żadnych rozgałęzień i dopiero żeby się rozkrzewiał na dachu i tam żeby urzędował i owocował. Tutaj Pan pisze żeby to rozłożyć na parę lat, żeby nabrał mocy i korzenia itd itp. Na tę chwilę mam zostawiony taki sznur 2 metrowy, który teraz uciąłem na górze. Pewnie teraz latorośli mi nawychodzi cała masa z tego długiego sznura. Chce zapytać jak postąpić wg Pana żeby zrobić to jak najszybciej w senie zacząć to organizować na dachu altany. Wszystkie winorośle z pnia od razu ucinać czy ucinać jak trochę urosną czy może wycianać pąki tak jak Pan przy sztobrach pokazywał . Ogólnie gdyby Pan mógł jakieś przydatne wskazówki w tym zakresie przekazać. Dzięki
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie na tamtym, a bardziej na tym http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rgole.html proszę się wzorować. To mój nowy blog. Nadmierny pośpiech nic nie da, a może mocno zaszkodzić.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Masele
200p
200p

Post »

Ok. Fajnie wyjaśnione. Ogarniam.

Pokazane, że w 3 roku się wspięła winorośl na góre a moja w 2 ale coż ryzyk fizyk.

Mam takie pytanie bardziej techniczne w kwestii ostatniego rysunku i prowadzenia tego Cazanave to fajnie przystępnie Pan wyrysował i latwo sobie wyobrazić jak to będzie w kolejnych latach wyglądać. Interesuje mnie jednak jak z trwałością bo jeszcze w 1 roku idą z 1 poziomej łozo kurtyny ale już w 2,3,4 roku idą z kolejno tworzonych łóż, które są takimi kawałkami przykładowo 6-8 oczkowymi i punkt podparcia mają tylko jeden z zeszłoroczną łożą czy to nie grozi jakimś wyłamaniem/połamaniem wszak będzie musiała udźwignąć jakiś ciężar a pkt oparcia jak pisałem tylko jeden. Mam nadzieje, że jasno sformowałem pytanie
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jest takie ryzyko. Dla kurtyny najlepiej stosować specjalny system podpór (drutów) zapewniający łagodne przejście do "zwisu" :)
Piotr
Dareku
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 21:09

Post »

No ale jakim cudem te latoroślą będą rosły w dół skoro winorośl zawsze rośnie do góry ?
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Ano takim cudem, że w miarę wzrostu te latorośle pod wpływem grawitacji zaczną się przeginać do dołu. Post wyżej kapitan pisze żeby dawać podpórki aby te latorośle w trakcie przeginania się w dól napotkały oparcie żeby nie wyłamywały się u nasady tylko łagodnie przyginały się poprzez drut zamocowany w pewnej odległości od drewna.
Pozdrawiam Józef
Masele
200p
200p

Post »

Można pewnie dopomóc wycinając latorośle z pąków skierowanych do góry a zostawiać z pąków skierowanych do dołu. Ja moją latorośl to widzę 2 razy na miesiąc więc nie takie proste ją kontrować. Zrobiłbym taką kurtynę ale nie bardzo mam pomysł jak to trzymać w ryzach nie będąc na miejscu
wojtyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2018, o 19:30

Post »

witam ,a więc tak filmy obejrzałem i dużo pomogły ,ale niestety musiałem przeprowadzić mocne cięcie,płotek rozebrany,dołki przygotowane do zalania nowych słupków.Teraz czekam na odpowiednią pogodę i jazda.Co do samego cięcia to mam nadzieję że winogron przeżyje.Martwią mnie też prognozy ,bo coś mrozem straszą
wojtyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2018, o 19:30

Post »

mam jeszcze pytanie do kapitana czy po takim cięciu jakie zaproponowałeś w filmach zabezpieczać rany czy nie ma potrzeby?
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58

Post »

To i ja się podłączę z pytaniem do Kapitana. Czy na stronie głównej Twojego bloga, w tle jest winorośl Krasotka? A co za odmiana jest w Twoim awatarze?
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Raczej nikt nie praktykuje zabezpieczania ran po cięciu winorośli. Nie sądzę by to miało jednak zaszkodzić jeżeli ktoś bardzo chce. Jeżeli pytanie dotyczy tej strony http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... blogu.html to jest to Nadieżda UkrNII. W awatorze mam Wodograja.
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”