Kłujaki - Honorka22
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kłujaki - Honorka22
Śliczne maluchy z tych co to po prostu muszą się podobać.
Choć młode ale już mocno ociernione, teraz musisz im jedynie zapewnić dużo słońca i pozostanie tylko cieszyć się patrząc jak dobrze rosną.
Choć młode ale już mocno ociernione, teraz musisz im jedynie zapewnić dużo słońca i pozostanie tylko cieszyć się patrząc jak dobrze rosną.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne cierniska, miło pooglądać i zainspirować się, bo mi się marzy taki mocno ocierniony gymnolek
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Bardzo interesujące maluchy większość pokazanych dzisiaj gatunków to moi ulubieńcy np. wszystkie Gymnocalycium rhodantherum, Gymnocalycium carminanthum, Gymnocalycium glaucum, przyjemnie będzie obserwować jak się zmieniają z sezonu na sezon, zapowiada się wspaniale
- eszeweria18
- 200p
- Od: 29 sie 2018, o 16:23
Co jeden to fajniejszy wyróżnię Gymnocalycium monvillei P 012 za to że jest tak żywo zielony
'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Witajcie
Ciągle jeszcze zastanawiam się, jaki domek sprawić dla moich roślinek, inspekt, czy foliak - postanowiłam do jutra podjąć decyzję.
Zresztą pogoda za oknem nie pogania mnie w tym wyborze.
Będę Was zanudzać moimi gymno, bo na obecną chwilę nie mam innych kaktusów.
Dopiero się rozkręcam - znowu - no to jedziemy......
Gymnocalycium spegazzinii VS 103
Gymnocalycium spegazzinii v. punillense TOM 06-081
Gymnocalycium spegazzinii ssp. horizonthalonium JN 1172 - taka nazwa funkcjonuje na stronach z numerkami stanowiskowymi, natomiast po internecie krąży też Gymnocalycium spegazzinii v. punillense.
Gymnocalycium spegazzinii ssp. sarkae JN 99
Gymnocalycium cardenasianum JO 193
Gymnocalycium cardenasianum JO 604
Gymnocalycium cardenasianum ssp. armatum KP 100
Gymnocalycium espezanzae RF 274
Gymnocalycium carminanthum MT 08-378
Gymnocalycium hossei (mazanense v. polycephalum) BKS 93/45/1
Gymnocalycium hossei (mazanense) P 79
Gymnocalycium nigriareolatum v. simoi KL120/90A
Gymnocalycium hossei (mazanense v. ferox) LB 1271
Gymnocalycium pugionacanthum STO 89-238/2
Gymnocalycium schmidianum v. asperum TOM 09-528/1
Gymnocalycium neuhuberii GN 89-77/363
Gymnocalycium horridispinum L 517
W temacie kaktusów nie było mnie trzy lata i się trochę zdziwiłam, jak zostało pozmieniane nazewnictwo w rodzaju Gymnocalycium. Staram się jednak przy opisie wstawianych roślinek, nie wprowadzać wielkich zmian, a przynajmniej pozostawiać starsze opisy w nawiasie. Kto wie, jakie zmiany będą za rok, czy dwa.
Ciągle jeszcze zastanawiam się, jaki domek sprawić dla moich roślinek, inspekt, czy foliak - postanowiłam do jutra podjąć decyzję.
Zresztą pogoda za oknem nie pogania mnie w tym wyborze.
Będę Was zanudzać moimi gymno, bo na obecną chwilę nie mam innych kaktusów.
Dopiero się rozkręcam - znowu - no to jedziemy......
Gymnocalycium spegazzinii VS 103
Gymnocalycium spegazzinii v. punillense TOM 06-081
Gymnocalycium spegazzinii ssp. horizonthalonium JN 1172 - taka nazwa funkcjonuje na stronach z numerkami stanowiskowymi, natomiast po internecie krąży też Gymnocalycium spegazzinii v. punillense.
Gymnocalycium spegazzinii ssp. sarkae JN 99
Gymnocalycium cardenasianum JO 193
Gymnocalycium cardenasianum JO 604
Gymnocalycium cardenasianum ssp. armatum KP 100
Gymnocalycium espezanzae RF 274
Gymnocalycium carminanthum MT 08-378
Gymnocalycium hossei (mazanense v. polycephalum) BKS 93/45/1
Gymnocalycium hossei (mazanense) P 79
Gymnocalycium nigriareolatum v. simoi KL120/90A
Gymnocalycium hossei (mazanense v. ferox) LB 1271
Gymnocalycium pugionacanthum STO 89-238/2
Gymnocalycium schmidianum v. asperum TOM 09-528/1
Gymnocalycium neuhuberii GN 89-77/363
Gymnocalycium horridispinum L 517
W temacie kaktusów nie było mnie trzy lata i się trochę zdziwiłam, jak zostało pozmieniane nazewnictwo w rodzaju Gymnocalycium. Staram się jednak przy opisie wstawianych roślinek, nie wprowadzać wielkich zmian, a przynajmniej pozostawiać starsze opisy w nawiasie. Kto wie, jakie zmiany będą za rok, czy dwa.
- hen_s
No piękne!
Tzn. wszystkie te rośliny są piękne a kilka z nich jeszcze piękniejsze.
Podziwiam wybór - często trzeba lat aby "dojrzeć" do dobrych wyborów. Ty fakt że nie nowicjuszka ale jak widzę nie masz z tym kłopotów.
Nawet u mnie w szklarence się im to zdarza.
Ja u siebie nie zmieniam tabliczek praktycznie od początku swojej przygody z kaktusami. Czyli tak lekko licząc przeszło 40 lat. I nie mam zamiaru - dzisiejsza nomenklatura to często kwestia zaistnienia naukowca bądź też nawet mody.
Po co zmieniać skoro i tak każdy wie o co chodzi?
Tzn. wszystkie te rośliny są piękne a kilka z nich jeszcze piękniejsze.
Podziwiam wybór - często trzeba lat aby "dojrzeć" do dobrych wyborów. Ty fakt że nie nowicjuszka ale jak widzę nie masz z tym kłopotów.
Jeśli mógłbym coś się w tym temacie odezwać to sugerował bym jednak foliak - na inspekcie gymno aż tak dobrze nie rosną, potrzebują nieco cienia i wilgoci w powietrzu. Często się na inspekcie przypalają.Ciągle jeszcze zastanawiam się, jaki domek sprawić dla moich roślinek, inspekt, czy foliak - postanowiłam do jutra podjąć decyzję.
Nawet u mnie w szklarence się im to zdarza.
Zdrowe podejście.W temacie kaktusów nie było mnie trzy lata i się trochę zdziwiłam, jak zostało pozmieniane nazewnictwo w rodzaju Gymnocalycium. Staram się jednak przy opisie wstawianych roślinek, nie wprowadzać wielkich zmian, a przynajmniej pozostawiać starsze opisy w nawiasie. Kto wie, jakie zmiany będą za rok, czy dwa.
Ja u siebie nie zmieniam tabliczek praktycznie od początku swojej przygody z kaktusami. Czyli tak lekko licząc przeszło 40 lat. I nie mam zamiaru - dzisiejsza nomenklatura to często kwestia zaistnienia naukowca bądź też nawet mody.
Po co zmieniać skoro i tak każdy wie o co chodzi?
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Gymnocalycium horridispinum L 517 zwrociło moją uwagę. Bo ja lubię zarośnięte
Co do nazewnictwa, to w zeszłym roku siałam gymno (porażka to była), myślałam, że różne gatunki a potem wyszło, że część to to samo, tylko pod różnymi nazwami Ale i tak wzeszła tylko jedna siewka, którą ugotowałam później
Co do nazewnictwa, to w zeszłym roku siałam gymno (porażka to była), myślałam, że różne gatunki a potem wyszło, że część to to samo, tylko pod różnymi nazwami Ale i tak wzeszła tylko jedna siewka, którą ugotowałam później
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Mnie możesz zanudzać ile wlezie Bardzo mi się podobają, a najbardziej Gymnocalycium spegazzinii ssp. sarkae JN 99 i Gymnocalycium schmidianum v. asperum TOM 09-528/1
- eszeweria18
- 200p
- Od: 29 sie 2018, o 16:23
Gymno nigdy się nie nudzą zwłaszcza tak świetnie uciernione jak Gymnocalycium hossei (mazanense v. polycephalum) BKS 93/45/1 czy Gymnocalycium horridispinum L 517
'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Henryku, Twój ostatni wpis sprawił, że nie zwlekałam długo i dzisiaj kurier przywiózł mi domek dla moich roślinek
Teraz pozostało tylko wyciąć śliwkę - pozostanie jeszcze 6 drzewek, więc niewielka strata, postawić foliak, zbić jakiś stół - materiał już przygotowany, a na koniec wytransportować roślinki na letnią miejscówkę. Ale to chyba troszeczkę jeszcze potrwa, bo prognozy nie są zbyt optymistyczne.
Uprawa kaktusów w foliaku będzie dla mnie wyzwaniem, bo wcześniej miałam roślinki w inspekcie, gdzie rosły sobie "pod chmurką" i okrywałam je jedynie przed deszczem. Było z tym wszystkim trochę zachodu, a i roślinki sobie całkiem dobrze radziły. Mam nadzieję, że ich w pierwszym sezonie nie ugotuję .
Następne fotki będą pewnie domku letniskowego, więc na zakończenie zimowej sesji wrzucam kilka korpusików:
Gymnocalycium euryplerum LB 2189
Gymnocalycium castellanosii v. bozsignianum CH 1415
Gymnocalycium bayrianum P 399
Gymnocalycium castellanosii LF 13
Gymnocalycium monvillei RS 1500
Gymnocalycium mostii JO 151
Gymnocalycium mostii JO 1009
Gymnocalycium borthii JPR 63/144
Gymnocalycium accorugatum IL 69
Gymnocalycium pugionacanthum STO 238/2
Gymnocalycium rhodantherum STO 627
Gymnocalycium nigriareolatum IL 33
Gymnocalycium neuhuberii VS 007
Teraz pozostało tylko wyciąć śliwkę - pozostanie jeszcze 6 drzewek, więc niewielka strata, postawić foliak, zbić jakiś stół - materiał już przygotowany, a na koniec wytransportować roślinki na letnią miejscówkę. Ale to chyba troszeczkę jeszcze potrwa, bo prognozy nie są zbyt optymistyczne.
Uprawa kaktusów w foliaku będzie dla mnie wyzwaniem, bo wcześniej miałam roślinki w inspekcie, gdzie rosły sobie "pod chmurką" i okrywałam je jedynie przed deszczem. Było z tym wszystkim trochę zachodu, a i roślinki sobie całkiem dobrze radziły. Mam nadzieję, że ich w pierwszym sezonie nie ugotuję .
Następne fotki będą pewnie domku letniskowego, więc na zakończenie zimowej sesji wrzucam kilka korpusików:
Gymnocalycium castellanosii v. bozsignianum CH 1415
Gymnocalycium bayrianum P 399
Gymnocalycium castellanosii LF 13
Gymnocalycium mostii JO 151
Gymnocalycium mostii JO 1009
Gymnocalycium borthii JPR 63/144
Gymnocalycium accorugatum IL 69
Gymnocalycium pugionacanthum STO 238/2
Gymnocalycium rhodantherum STO 627
Gymnocalycium nigriareolatum IL 33
Gymnocalycium neuhuberii VS 007
- hen_s
Och, też bym się cieszył! I to jak...honorka22 napisał(a):
Twój ostatni wpis sprawił, że nie zwlekałam długo i dzisiaj kurier przywiózł mi domek dla moich roślinek
Niestety mieszkam w bloku i tylko kibicować mogę Koleżankom i Kolegom którzy mają lepiej.
Doradziłem wg. mojej wiedzy i tego co widziałem w krajowych i zagranicznych kolekcjach. Gymnokalicja rosną pod folią doskonale i basta! No, oczywiście w upały trzeba je wietrzyć - w wielkie upały nawet lekko cieniować - ale ich ciernie i kwiaty są zachwycające.
Funkcjonowało tutaj w dawnych czasach kilku specjalistów od gymnokalicji, którzy potwierdzali tą regułę swoimi pokazywanymi tutaj roślinami. Mam nadzieję, że jak to mówią/piszą "będzie Pani zadowolona".
Również tym razem pokazałaś kilka pereł gymnokalicjowych, najwyżej ocenię
Gymnocalycium neuhuberii VS 7
Pozostałe też super!
No cóż: teraz tylko ciepłej wiosny i doskonałych przyrostów oraz kwiatów na Twoich roślinach w nowym domku życzę!