Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015
Januszu czekamy z niecierpliwością na zdjęcia Dobrze,że u Ciebie popadało ,będzie lżej dla Ciebie
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Iwonko. Proszę bardzo - na życzenie. Trochę spóźnione ale zrobiło się chłodniej więc zabrałem się za czyszczenie i malowanie dachu.
Rozwar
Tojeść bulwkowata
Acant
Młodzież żurawek
Astilbe
Zbliżenia
Rozwar
Tojeść bulwkowata
Acant
Młodzież żurawek
Astilbe
Zbliżenia
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, widzę że mój ulubiony czosnek, to nawet jak przekwitnie to i tak nadal wygląda bardzo dekoracyjnie.
Widzę, że agapanty się u Ciebie, Januszu, pojawiły, a i gloriozę udało się wyhodować w tunelu - wyglądają świetnie.
Widzę, że agapanty się u Ciebie, Januszu, pojawiły, a i gloriozę udało się wyhodować w tunelu - wyglądają świetnie.
- drozd
Agapant niebieski jest u mnie od 15 lat biały 4 podobnie glorioza jest od 10 lat
Czosnek już swoje zrobił w ogrodzie,teraz trochę zabawi w domu.
z Crosandrą
Opóźniony w czasie
Drugie kwitnienie Kliwii
Z ogrodu to już prawie wszystko pokazałem....
nastepna pysznogłówka zakwitła
Przetacznik
Wiązówka
Czosnek już swoje zrobił w ogrodzie,teraz trochę zabawi w domu.
z Crosandrą
Opóźniony w czasie
Drugie kwitnienie Kliwii
Z ogrodu to już prawie wszystko pokazałem....
nastepna pysznogłówka zakwitła
Przetacznik
Wiązówka
- iwek
Januszu jak tak oglądam Twój ogród myślę sobie jak ja wiele kwiatów nie mam które powinien mieć prawdziwy miłośnik roślin Agapant mam pierwszy rok chyba kwitnął nie będzie ,ale jak widzę śliczne ich kwitnienia u Ciebie to cieszę się,że go mam choć już powątpiewałam w słusznść jego zakupu No proszę jaki sposón na czosnki odgapię
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
JANUSZU dzisiaj o Agapantach, też mam pokusy na niego - zimą gdzie je przetrzymujesz, czym nawozisz może się skuszę podgladając Twoje.
Czosnki olbrzymy jak będzie nadmiar ustawiam się w kolejce.
Pozdrawiam Krysię i Ciebie
Czosnki olbrzymy jak będzie nadmiar ustawiam się w kolejce.
Pozdrawiam Krysię i Ciebie
- drozd
Iwonko. Podobne odczucia mam oglądając inne ogrody. Niestety wszystkiego nie można mieć. Też wiele rzeczy widziałbym w swoim ogrodzie. Pominąwszy nakłady finansowe jest pewne ograniczenie którego nie sposób przeskoczyć- własne siły. Nie stać na zatrudnienie ogrodnika więc tyle sadzić się powinno na ile jesteśmy w stanie ogarnąć we własnym zakresie.
Agapant to specyficzna roślina. W uprawie amatorskiej ma pewne wymagania. Przede wszystkim nie wolno sadzić w dużych donicach,bo będzie wysilać się w korzenie i liście. Zakwitnie dopiero gdy korzenie wypełnią dokładnie doniczkę
Swoje zimowałem w podpiwniczeniu w którym liście długo utrzymywały się zielone. Ubiegłej zimy wyniosłem do ciemnej piwnicy i prawie do nich nie zaglądałem. Wilgotność w piwnicy była dość duża więc podlewanie było naprawdę sporadyczne.
Zakwitły ładnie. Wypuściły tyle łodyg kwiatowych, których nie miały wcześniej.
Krysiu.O Agapantach napisałem we wcześniejszym poście więc nie będę się powtarzał. Roślina jak wiele - godna uwagi choć ma swoje wymagania.
Czosnku w tym roku nie będę miał w nadwyżkach, w ub roku rozprowadziłem dużo tak,że mam tylko na własne potrzeby Może w następnym roku jak się ładnie przechowają
Agapant to specyficzna roślina. W uprawie amatorskiej ma pewne wymagania. Przede wszystkim nie wolno sadzić w dużych donicach,bo będzie wysilać się w korzenie i liście. Zakwitnie dopiero gdy korzenie wypełnią dokładnie doniczkę
Swoje zimowałem w podpiwniczeniu w którym liście długo utrzymywały się zielone. Ubiegłej zimy wyniosłem do ciemnej piwnicy i prawie do nich nie zaglądałem. Wilgotność w piwnicy była dość duża więc podlewanie było naprawdę sporadyczne.
Zakwitły ładnie. Wypuściły tyle łodyg kwiatowych, których nie miały wcześniej.
Krysiu.O Agapantach napisałem we wcześniejszym poście więc nie będę się powtarzał. Roślina jak wiele - godna uwagi choć ma swoje wymagania.
Czosnku w tym roku nie będę miał w nadwyżkach, w ub roku rozprowadziłem dużo tak,że mam tylko na własne potrzeby Może w następnym roku jak się ładnie przechowają
- iwek
Januszu masz rację z naszymi możliwościami jeśli chodzi o utrzymanie ogrodu,nie tylko pochłania on wiele pieniążków i czasu,ale i sił Ogrodnik hmmm pewnie rozwiązałby wiele naszych problemów,ale przecież to ma być nasz ogród a co to za przyjemność z prowadzenia ogrodu jak się w nim tylko odpoczywa?Ja agapanta wsadziłam do donicy dość dużej około 5-6 litrowej.Dziękuję za wskazówki w jego uprawie
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
Ja bym chciała więcej przyjemności a mnie obowiązków. Pięknie wszystko u Was kwitnie, takie wyrośnięte, zdrowe, aż miło popatrzeć. To jest ten okres kiedy możemy czerpać przyjemność z naszych ogrodów, gdyby jeszcze chciało czasem podlać z nieba, u nas padało ale pod żywopłotem sucho. Januszku, zniknęła mi belamkanda, którą miałam z nasionek od Ciebie, myślisz że ubiegłoroczne wykiełkują? Mam w suchym bukiecie
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Januszu, Twoje uwagi odnośnie uprawy poszczególnych gatunków są bezcenne - bo masz doświadczenie z tymi roślinami.
W internecie często powielane są bzdurne informacje i mimo, że mam trochę książek ogrodniczych, to jednak np. o ismenie nic nie miałam. I gdyby nie Twoje wskazówki, to wkopałabym ją stanowczo za głęboko, a tak - pięknie mi wszystkie cebule ismen zakwitły.
W internecie często powielane są bzdurne informacje i mimo, że mam trochę książek ogrodniczych, to jednak np. o ismenie nic nie miałam. I gdyby nie Twoje wskazówki, to wkopałabym ją stanowczo za głęboko, a tak - pięknie mi wszystkie cebule ismen zakwitły.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Moje Ismeny od Janusza też kwitły jak jedna, ale widzę mnóstwo cebulek przybyszowych, Januszu wykopujemy jak liście zaczynają żółknąć
- drozd
Iwonko. Trzeba się urodzić w wyższych sferach, by było stać na ogrodnika. Póki co trzeba samemu urobić ręce po łokcie, by coś osiągnąć.
Pytałaś mnie o nawożenie i nie odpowiedziałem Ci. Agapant nie potrzebuje nawozów jeżeli był posadzony w dobrą ziemię ale gdy zacznie wypuszczać pędy kwiatowe,to warto mu jednorazowo dostarczyć nawozu płynnego do roślin kwitnących.
Urszulko. Kto by nie chciał. A może wiesz jak to osiągnąć, bo mnie to jakoś nie wychodzi. Zawsze jest coś pilnego do zrobienia kosztem odpoczynku.
Przeczytałem Twój wpis w dzień i od razu poszedłem i posadziłem dwie Belamkandy do doniczek. Będzie okazja to Ci przekażę, Na siew już za późno. Ona ponad miesiąc kiełkuje.
Dario. Miło mi jak ktoś skorzysta z moich rad a jeszcze jak one się sprawdzą i przyniosą komuś zadowolenie.Ismeny to taki wyjątek jak Hipeastrum nie lubią głębokiego sadzenia. Wystarczy ,że korzenie zagłębiają się bardzo. U siebie sadzę jak z cebul zaczynają wyrasta młode listki i tak sadzę, by one po posadzeniu były nad ziemią.
Krysiu. Cieszę się,że Ismeny trafiły w dobre ręce. Szkoda tylko,że one tak krótko kwitną. Wykopuj w początkach września nawet jak liście są zielone. Nie obcinaj liści tylko rozłóż by przeschły. Jak dobrze pożółkną liście zetnij je na wysokość ok 10 cm i dalej niech leża rozłożone dopóki liście nie zaschną całkiem. Przechowywać w chłodnym miejscu nie koniecznie przykryte. Cebule przybyszowe oderwij wiosna i posadź gdzieś na rozsadniku. W drugim roku uprawy powinny zakwinąć
Pytałaś mnie o nawożenie i nie odpowiedziałem Ci. Agapant nie potrzebuje nawozów jeżeli był posadzony w dobrą ziemię ale gdy zacznie wypuszczać pędy kwiatowe,to warto mu jednorazowo dostarczyć nawozu płynnego do roślin kwitnących.
Urszulko. Kto by nie chciał. A może wiesz jak to osiągnąć, bo mnie to jakoś nie wychodzi. Zawsze jest coś pilnego do zrobienia kosztem odpoczynku.
Przeczytałem Twój wpis w dzień i od razu poszedłem i posadziłem dwie Belamkandy do doniczek. Będzie okazja to Ci przekażę, Na siew już za późno. Ona ponad miesiąc kiełkuje.
Dario. Miło mi jak ktoś skorzysta z moich rad a jeszcze jak one się sprawdzą i przyniosą komuś zadowolenie.Ismeny to taki wyjątek jak Hipeastrum nie lubią głębokiego sadzenia. Wystarczy ,że korzenie zagłębiają się bardzo. U siebie sadzę jak z cebul zaczynają wyrasta młode listki i tak sadzę, by one po posadzeniu były nad ziemią.
Krysiu. Cieszę się,że Ismeny trafiły w dobre ręce. Szkoda tylko,że one tak krótko kwitną. Wykopuj w początkach września nawet jak liście są zielone. Nie obcinaj liści tylko rozłóż by przeschły. Jak dobrze pożółkną liście zetnij je na wysokość ok 10 cm i dalej niech leża rozłożone dopóki liście nie zaschną całkiem. Przechowywać w chłodnym miejscu nie koniecznie przykryte. Cebule przybyszowe oderwij wiosna i posadź gdzieś na rozsadniku. W drugim roku uprawy powinny zakwinąć
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
Hej nie, nie trzeba, wystarczy jeśli podzielisz się znowu nasionami. Dziewczyny mają rację, Twój wątek to prawdziwa kopalnia wiedzy Co teraz robisz w ogrodzie? Recepta na trochę odpoczynku, to mały ogród, albo balkon, czasem myślę że juz by mi wystarczył, ale tylko czasem, kiedy nie myślę żeby go jeszcze powiększyć
Dla Krysi i dla Ciebie
Dla Krysi i dla Ciebie