Petunia z nasion cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
doris209
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lut 2015, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Petunia z nasion cz.3

Post »

Witam wszystkich :) Moje wszystkie nasionka też wysiałam 30 stycznia i nie wiem czy się nie pospieszyłam z tego co tu czytam ;:oj W tym roku po raz pierwszy próbuje swoich sił z hodowaniem roślin, taras duży więc trzeba jakoś redukować koszta roślinek,póki co wszystko powschodziło :) Petunki i cała reszta na parapecie południowym, ciepełko od kaloryfera, ale zastanawiam się czy tak powinno być? Czytałam gdzieś, tu na forum, że roślinki powinny być w chłodniejszym miejscu, ale czemu? Żeby powstrzymać szybki wzrost? Wysiałam w styczniu, bo pomyślałam, że wtedy na ok początek maja w skrzynkach docelowych będzie przynajmniej już coś widać z tych moich wysiewów ;:138 Jak to jest z tym uszczykiwaniem? Ciąć w jakimś określonym miejscu trzeba, czy po prostu nad ok 2 parą liści? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p
Od: 19 sty 2014, o 18:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cuxia pisze:Ja właśnie wczoraj wysiałam petunię kaskadową o kolorze łososiowym z Legutko Lux.. zobaczymy co z tego wyjdzie ;) mam zamiar obsadzić nią 4 skrzynki po 100cm, plus ewentualnie jeszcze jakieś po drugiej stronie mieszkania. Powiedzcie mi, czy obligatoryjne jest regularne usuwanie zwiędłych kwiatów? Bo ta moja niby ma zwisać 60cm i obawiam się czy nie wypadnę z balkonu. Fakt faktem parter, ale zawsze ;) w zeszłym roku siałam na potęgę pomidory, w tym stwierdziłam, że dość warzyw - stawiam na kwiaty w jednym kolorze. Trzymajcie kciuki za moje nasionka. ja na razie stoją na kaloryferze, na desce do krojenia przykryte folią.

-- 7 lut 2015, o 19:32 --

Julita[/b] widzę, że masz te same nasiona co ja - powiedz mi proszę po jakim czasie wychyliły główki?;)
Kwiaty z szypułkami powinno się usuwać systematycznie np. raz w tygodniu. Zabieg ten "mobilizuje" do rodzenia następnych kwiatów, zapobiega rozwijaniu się chorób grzybowych na przekwitniętych kwiatach i poprawia wygląd estetyczny rośliny.
doris209 pisze:Witam wszystkich :) Moje wszystkie nasionka też wysiałam 30 stycznia i nie wiem czy się nie pospieszyłam z tego co tu czytam ;:oj W tym roku po raz pierwszy próbuje swoich sił z hodowaniem roślin, taras duży więc trzeba jakoś redukować koszta roślinek,póki co wszystko powschodziło :) Petunki i cała reszta na parapecie południowym, ciepełko od kaloryfera, ale zastanawiam się czy tak powinno być? Czytałam gdzieś, tu na forum, że roślinki powinny być w chłodniejszym miejscu, ale czemu? Żeby powstrzymać szybki wzrost? Wysiałam w styczniu, bo pomyślałam, że wtedy na ok początek maja w skrzynkach docelowych będzie przynajmniej już coś widać z tych moich wysiewów ;:138 Jak to jest z tym uszczykiwaniem? Ciąć w jakimś określonym miejscu trzeba, czy po prostu nad ok 2 parą liści? Pozdrawiam
Jeśli sadzonka nie jest wybujała to nawet nad trzecim czy czwartym liściem.
Awatar użytkownika
doris209
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lut 2015, o 08:29

Post »

Dziękuję za odpowiedź Krzysztofie :-)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ja moich nie uszczykiwałam
i same się pięknie rozkrzewiały.
Krolaku
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 15:03

Post »

Witam,
Tak wygląda petunia zasiana 22 stycznia

Obrazek

Pozdrawiam
Urszula
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

Gratuluje tak udanych wysiewów ;:138 ;:138 Aż miło sobie popatrzeć i oko nacieszyć ,bo u mnie całkowita klapa i porażka z petuniami ;:145 .
W styczniu posiałam pełną i superkaskadę z Rekwiatu i wzeszło mi po jednej roślince z każdego rodzaju .Razem aż 2 sztuki ;:222 .Nie wiem co było tego przyczyną ,bo przepięknie powschodziły pelargonie , lobelie też istny gąszcz. Ziemia ta sama , zraszanie umiarkowane, nasionka z długa data ważności.W zeszłym roku miałam takie zbiory ,że obsadziłam petuniami cały balkon , obdarowałam mamę i 2 przyjaciółki - było tego około 150 sztuk. Ale nie załamuje się i dziś zakupiłam 2 opakowania - jedna zwisająca typu surfinia kolor ciemny róż a druga mix kolorów petunia zwisająca .I poczekam na efekt - a na razie podziwiam wasze pozdrawiam Ania :wit
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p

Post »

Odnalazłam zdjęcia moich zeszłorocznych petunii zwisających - zdjęcia są z czerwca -pierwsza połowa. W lipcu był taki gąszcz , że praktycznie zrobił się na kratkach z obydwu stron wielobarwny żywopłot. Kolorki najróżniejsze - od białych po ciemno fioletowe. Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamila kiełkowanie u mnie trawło ok 10 dni. Nie jestem jednak zadowolona z nasion, które widziałaś. Zdjęcia petunii, które wkeiłam w tym wątku są z nasion zebranych w zeszłym roku. Niesety w porównianiu, wysiane z nasion kupionych są marne, mało i nie nadają się jeszcze do pikowania. :(
cuxia pisze:Ja właśnie wczoraj wysiałam petunię kaskadową o kolorze łososiowym z Legutko Lux.. zobaczymy co z tego wyjdzie ;) mam zamiar obsadzić nią 4 skrzynki po 100cm, plus ewentualnie jeszcze jakieś po drugiej stronie mieszkania. Powiedzcie mi, czy obligatoryjne jest regularne usuwanie zwiędłych kwiatów? Bo ta moja niby ma zwisać 60cm i obawiam się czy nie wypadnę z balkonu. Fakt faktem parter, ale zawsze ;) w zeszłym roku siałam na potęgę pomidory, w tym stwierdziłam, że dość warzyw - stawiam na kwiaty w jednym kolorze. Trzymajcie kciuki za moje nasionka. ja na razie stoją na kaloryferze, na desce do krojenia przykryte folią.

-- 7 lut 2015, o 19:32 --

Julita[/b] widzę, że masz te same nasiona co ja - powiedz mi proszę po jakim czasie wychyliły główki?;)
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

Siałam w tym roku petunie różnych firm, ale w ogóle nie wyszły mi: pełna, fiołkowa i superkaskada z Rekwiatu. Po 10 nasionek w paczce i nic. A szkoda, bo na obrazkach takie piękne są. Kupione na początku stycznia 2015 r. i data gwarancji do 09.2016. Pozostałe wyszły w około 50%, a niektóre prawie wszystkie.
Obrazek Obrazek Obrazek
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07

Post »

Mi kiełkują. Codziennie zraszam i chucham.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

ania 25
Firmy Rekwiat? A do kiedy gwarancja? Może inna partia.
Ja wysiałam 26 stycznia i inne mają już zaczątki liści właściwych a te milczą. Mają ciepło, słoneczko, zraszam, no nie wiem co robię źle.
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p

Post »

joannamm to dobrze ,że pozostałe wzeszły w 50% .Ja miałam dokładnie taka samą jak Ty -petunie pełną ( wzeszło 1 nasionko) i superkaskadę również 1- obydwie z Rekwiatu . Może jakaś trefna seria ;:222
Dziś dokupiłam ,ale już z firmy zaopatrującej sieć Le....k i wysiałam ponownie. Zobaczymy co wzejdzie .W zeszłym roku był ich aż nadmiar. Pozdrawiam Ania ;:3
marmar
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 kwie 2012, o 00:14

Post »

Ja sieje tylko z Vilmorinu u mnie w sklepie jest tylko ta firma nasiona wzeszły super jest to mix dzisiaj w nocy przepikowałam 330 szt jeszcze zostalo kolo 200 ale juz nie mam gdzie ;:145 ;:145 strasznie mi ich żal coś musze pomyslec
Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”