Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
mareqo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2017, o 10:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

Dziękuję za odpowiedzi, ACTIVE 5000 to bardzo ciekawa propozycja(szczególnie napęd), wygląda na bardzo solidną maszynę-jednak niestety raczej nie dla mnie.
Zapomniałem dodać w poprzednim poście, że muszę mieć w kosiarce boczny wyrzut, bo 500 metrów koszę bez zbierania i rzadziej co 2-3 tygodnie. Czyli można iść w AL-KO, powinna się sprawdzić. A co sądzicie o TORO 20959 z przednim napędem. Trochę droższa,ale nie znam zupełnie tej firmy no i stalowy korpus za prawie 3 tysiące,chyba drogo- czy warto ją rozważyć?
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

Nie warto inwestować w Toro,droga kosiarka nie wiedząc czemu,nic specjalnego nie ma,już wolał bym Active na aluminiowym korpusie
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokładnie :D A co do bocznego wyrzutu, to masz przecież w niej tylny :wink: Dziura w tylnym też większa niż w bocznym, więc się nie powinno zapychać, a guma na osłonie jest do ziemi, więc po łydkach nie będzie sypać :) I tak do koszenia się przecież robocze buty zakłada, więc ja problemu nie widzę, a zadowolony na pewno będziesz :D Na Alko bym się nie nastawiał, bo do Active to nie ma ona podejścia, chyba że modele za 5 tys. 8-)
mareqo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzisiaj dzwoniłem do serwisu i AL KO na razie nie będzie dostępne, sprzedawca zaoferował mi Hortmasz LV56 C4 za 2,4 tys. Obejrzałem w internecie, nawet fajnie wygląda. Co sądzicie o tej propozycji.
miachlbyk
100p
100p

Post »

mareqo pisze:Dzisiaj dzwoniłem do serwisu i AL KO na razie nie będzie dostępne, sprzedawca zaoferował mi Hortmasz LV56 C4 za 2,4 tys. Obejrzałem w internecie, nawet fajnie wygląda. Co sądzicie o tej propozycji.
Co będzie niedostępne bo żadnych szczegółów nie podałeś,natomiast Hortmasz nie dorówna AL-KO i podejrzewam że chcieli ci to właśnie wcisnąć bo nie mogą sprzedać
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2017, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli nie przeszkadza Ci ,że Hortmasz jest cały Chiński/też o niej myślałem/to lepiej wybierz kosiarki Word.Także z PRC ,ale o niebo lepiej wykonane.
mareqo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzisiaj zajrzałem do serwisu by obejrzeć tego Hortmasza, który serwisant mi telefonicznie proponował. raczej go nie wezmę, wykonanie takie sobie. Chciałem obejrzeć AL KO 527 VS HIGHLINE BS675 za 2,4 tys ,ale znów go nie było. Mogą mi sprowadzić za 2-3 tygodnie. Sprzedawca namawiał mnie usilnie na tego Hortmasza, więc mieliście rację, pewnie zalega to chcą się pozbyć.
Wstąpiłem do Stigi i pod koniec tygodnia będą mieć STIGĘ COMBI 55SQ B 675 za około 2,3 tys. lub to samo z silnikiem Hondy 200-300 zł. drożej. W Stidze twierdzą, że w AL KO bardzo drogi serwis i części.
Panowie, proszę o opinie, co solidniejsze AL KO czy Stiga -cena zakupu podobna a ja jestem laikiem w tej dziedzinie. ACTIVE niestety odpada ze względu na brak serwisu w okolicy.
miachlbyk
100p
100p

Post »

Tak ogólnie to odpuścił bym w ogóle ten sklep i poszukał innego lub kupił przez internet,wiecznie mają jakiś problem z towarem albo chcą wcisnąć to czego klient do końca kupić nie chce,od bodajże tamtego roku prezesem zarządu w AL-KO jest człowiek ze ścisłego kierownictwa Stigi,facet który można powiedzieć stawiał Stigę na nogi a teraz zmienił front na AL-KO i masz już obraz dla czego chcieli ci sprzedać Stigę,od tamtej pory zaszły spore zmiany w AL-KO,części są szybko dostępne a ich ceny spadły nawet o połowę ale tego ci już nikt w sklepie nie powiedział bo i po co,teraz to AL-KO jest z przodu i w tym roku mają i pewnie w następnych latach będą mieli najlepsze oferty na kosiarki i tarktory produkowane w Austrii,w Stidze widać produkcję Castelgarden/GGP/Chińczycy,Stiga nie zbierze i nabije do kosza trawy jak AL-KO Highline i masz jeszcze napęd VarioSpeed czego nie ma Stiga,Stiga ma większą szerokość koszenia ale nie ma noża mulczującego i w AL-KO przy takim nożu trawy nabijane jest więcej do kosza,osobiście zdecydowanie AL-KO bym wolał
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2017, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja Ci powiem tak sam jestem nadal na kupnie trochę teraz musiałem zwolnić z tematem,ale nie dawno byłem całkowicie przygotowany do zakupu.Brałem pod uwagę Alko Stiga Oleomac no i coś z chińskich czyli Word.Stiga raczej najdroższa z wszystkich brałbym ją ale nie chcę brixa silnika Honda zdecydowanie droższa-a mówią,że to już także nie ta honda co kiedyś.Gdyby mieli silniki Chińskie!! LONCIN to bym wziął w ciemno.Niby te ich silniki Stigowskie robi Loncin-jak Ci to potwierdzą to wg mnie bierz.Alko także super ale silniki Brixa.Oleomac włoskiej produkcji dużo serwisu silniki brixa i Emak=Loncin tego bym brał.Word jak pisałem wcześniej porządna gruba blacha silniki Loncin byłbym skłonny wziąć.To moje pomysły jak chcesz to sobie to potwierdź i sam zdecyduj.Jeszcze gdybym do tego miał napęd zmienny regulowany to bym taki wolał niż stały.No ale to na końcu listy ,a różny napęd się trafia.Jednak te stałe napędy od GT także rzekomo są dobre-tyle ,że szybkość stała.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Przede wszystkim miej na uwadze to, że zabrnąłeś w dobre miejsce, gdzie motasz się między dobrymi maszynami. Którąkolwiek wybierzesz, będziesz zadowolony. Stiga będzie Ci działać dobrze, bez dwóch zdań. Jak kupisz ją to zdecydowanie ulegniesz wrażeniu, że dobrze wybrałeś bo będzie Ci się dobrze pracować. Tak samo z Al-Ko. Wybierzesz to klaśniesz w ręce! Przecież nie kupisz obu i nie porównasz aby wiedzieć która by Cię bardziej cieszyła. Wybierzesz jedną, drugiej już nie poznasz więc niewiedza sprawi, że będziesz zadowolony :) Tak to działa:)
Różnica między tą Stigą a Al-Ko, które podałeś jest niewielka. Faktycznie wolałbym mieć napęd vario bo jest wygodniejszy. Jednak to nie jest takie 0-1kowe. Jeśli będziesz używał zmiany prędkości to bezsprzecznie vario jest lepszy. Jeśli jednak i tak będziesz jeździć na max prędkości to po co ci vario skoro napęd jest elementem eksploatacyjnym i będziesz musiał go w końcu zregenerować. Taniej się naprawia zwykły napęd. Zleży jakie masz teren. ...tak jeszcze widzę, że Stiga ma szerszy agregat tnący ale to tylko 2 cm. Zawsze uważam, że jak wybiera się dwie baaardzo podobne do siebie maszyny to niech zdecyduje jakość serwisu. Kup tam, gdzie lepiej funkcjonuje.
piratez
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2017, o 08:31

Post »

Witam ponownie,

Szybkie pytanko: czy znajdę porządną kosiarkę spalinową bez napędu do 1000zl? W tej chwili co mi do głowy przychodzi to: Oleo-Mac G44 PK. A może coś innego?
miachlbyk
100p
100p

Post »

piratez pisze:Witam ponownie,

Szybkie pytanko: czy znajdę porządną kosiarkę spalinową bez napędu do 1000zl? W tej chwili co mi do głowy przychodzi to: Oleo-Mac G44 PK. A może coś innego?
Zobacz World GRL460P,lepsza jakość i wykonanie
miachlbyk
100p
100p

Post »

AmaPoland pisze:
Różnica między tą Stigą a Al-Ko, które podałeś jest niewielka. .
Wybacz ale jeżeli dla ciebie niewielką różnicą jest lepsze i w większej ilości zbieranie trawy do kosza,napęd Vario,niższe ceny części,w AL-KO nawet dżwignie napędu czy hamulca są sprasowane aby wygodniej układały się na nich ręce i wygodniej było było kosić a w Stidze są okrągłe więc o wygodzie nie mam mowy i jeżeli jest to dalej nie wielka różnica to ja więcej pytań nie mam
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”