Borówka amerykańska - 5 cz
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
Nanavel,nic im nie będzie po prostu było im za zimno i zmieniły kolor,ważne żeby nie straciły listków,moje też pod folią sadzonki w doniczkach przebarwiły się piotr
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
swistak dziękuję za info, od kilku dni chodzę przy nich i obserwuję i humor mi się pogarsza jak widzę takie przebarwienie. Tylko one jeszcze zmienią kolor jak się teraz cieplej zrobi?? Czy po prostu będą takie czerwone i tyle?? A może nowe odrosty puszczą zielone i będzie widać jak przyrastają??
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej
Moje 2 Chandlery posadzone w ubiegłym roku mają jeszcze bardzo mało liści a rozwijają się przede wszystkim pąki kwiatowe zlokalizowane w górnych partiach pędów.
A wyglądają tak:
Czy tak to powinno właśnie wyglądać? Przepraszam za trywialne pytanie, ale to mój pierwszy sezon z borówką po zimie...
Moje 2 Chandlery posadzone w ubiegłym roku mają jeszcze bardzo mało liści a rozwijają się przede wszystkim pąki kwiatowe zlokalizowane w górnych partiach pędów.
A wyglądają tak:
Czy tak to powinno właśnie wyglądać? Przepraszam za trywialne pytanie, ale to mój pierwszy sezon z borówką po zimie...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Nie wiem czy powinno, ale u mnie też tak wyglądają.
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
U mnie tak wygląda nowo posadzony Darrow nawet ma ich mniej, starsze obsypane pąkami.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
-
- 50p
- Od: 30 mar 2010, o 18:07
Słuchajcie potrzebuję pomocy- posadziliśmy nasze borówki 2 tygodnie temu. Wymieszaliśmy torf kwaśny z ziemią ( gleba kwaśna, piaszczysta). Było sucho i chłodno ( temperatura w nocy około 2 st.) i przez 4 dni nie podlewaliśmy ich. Teraz 2 duże krzaki ( dwuletnie ) jakoś żyją ale te mniejsze najpierw listki zrobiły się czerwone, a teraz opadają a te o zostały są częściowo suche. Co robić? Podelwamy je teraz ale czy uda się je odratować?
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Duuużo wody, szczególnie że masz piaszczystą ziemię (troszkę zawaliliście tym brakiem wody po posadzeniu, borówka musi mieć mokro).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Ja też w tym roku pierwszy raz sadziłam w sumie 8 borówek. Podlałam je tylko po posadzeniu dosyć obficie ale potem nic, z tym że za radami innych posiadaczy borówek pod każdy krzaczek wsypałam małą torebeczkę hydrożelu i może dzięki temu pięknie rosną i mają dużo pączków jak na tegoroczne sadzonki
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Borówka nie lubi przesuszenia, moje na piaszczystej ziemi bardzo często podlewam. Czasami inne rośliny wody nie dostają, a borówki tak
Pozdrawiam
Jeśli mamy dobrze wyściólkowane, a borówka w dołku miała torf to nie są aż tak bardzo potrzebne częste podlewania. To łatwo sprawdzić - po rozgarnięciu kory wystarczy zobaczyć, czy gleba jest wilgotna. Po kilku słonecznych dniach widać jak szybko gleba wysycha i jak częste będą zabiegi nawadniające. Bez dostatecznej warstwy ściółki gleba piaszczysta, luźna i przewiewna będzie wysychać błyskawicznie!
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witam,chciałbym przypomnieć że w pierwszym roku po posadzeniu obrywamy kwiatki bez względu na wiek sadzonki,piotr
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A mogę wiedzieć dlaczego? ma to na celu wzmocnienie krzaczka? (ja swoich nie obrywałam, bo nie wiedziałam o tym).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Moje na szczęście w pierwszym roku nie kwitły, więc błędu nie zrobiłam Siedzą trzeci rok, drugie kwitnienie się szykuje.
Ale jakby zeszłoroczne nasadzenia chciały zakwitnąć...to już wiem co zrobić Dzięki swistak
Ale jakby zeszłoroczne nasadzenia chciały zakwitnąć...to już wiem co zrobić Dzięki swistak
Pozdrawiam