Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Akwelan_2009

To jest zwykła folia aluminiowa ze sklepu, świetnie do pudła się nadaje, dobrze ją zszywać pistoletami na zszywki. W inter jest w sprzedaży lampa "225 LED Grow LAMPA do hodowli uprawy roślin" w miarę cena.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Jerzyk pisze:W inter jest w sprzedaży lampa "225 LED Grow LAMPA do hodowli uprawy roślin" w miarę cena.
Hmmm, cena w porównaniu do Twoich lamp może ale to coś ma raptem 300 lm...
Piszą, że na 2 m2... aby lampeczką która ma wymiary 30 x 30 cm oświetlić 2 m2 powierzchni to musi ona wisieć stosunkowo wysoko. Wątpię czy przy wysokości choćby 50cm na roślinami przy 300 lm coś roślinkom to dało a, że jeszcze czerwonych jest prawie 3 razy więcej aniżeli niebieskich to te biedne roślinki będą rosły w górę na metry...
Ta lampka moim zdaniem jest dobra do tego co widać na tej aukcji na jednym ze zdjęć, do growboxa 50 x 50 cm , 10cm nad roślinami i z dwoma krzaczorami w środku i tyle.

Kupiłem jakiś czas temu w Castoramie oprawę na 2 świetlówki po 18W z elektronicznymi zapłonnikami. Kosztowała prawie 30zł. Świetlówki akwarystyczne do tego (T8 bo T5 są droższe) do 30 zł można kupić, ew. 1 akwarystyczną a drugą zwykłą białą zimną za niecałe 10zł. Na akwarystycznych nie piszą ale liczę, że mają po około 500lm, zwykła biała zimna ma 900lm (mowa czały czas oczywiście o świetlówkach o mocy 18W). Więc jeśli chodzi o świetlówki to albo za ok. 60zł mam około 1000lm albo za ok. 40zł mam 1400 lm.
Na pewno tym tysiącem lumenów (2 szt. akwarystyczne) oświetlę więcej roślin aniżeli tą lampeczką z aukcji :D i będzie mnie to kosztowało ok. 90zł.
Faktem jest, że 2 świetlówki pożerają 36W ale ja nimi doświetlam roślinki znajdujące się w akwarium 100 x 50 cm i świetlówki znajdują się od 15 do 25 cm nad roślinkami (w zależności od wysokości poszczególnych roślin) i być może, że gdybym je podniósł jeszcze o 10 cm to teź byłoby w miarę dobrze roślinkom. Jak już pisałem wcześniej mam 1000lm i oświetlam 0,5 m2 i może dałoby się ciutkę więcej a oni chcą oświetlić 2 m2 trzystu lumenami... Dla mnie to jest jakiś żart... Aby tamta lampka miała tyle lumenów co moje dwie akwarystyczne to musiały by być ich sztuk trzy a więc 3 x 14W = 42W...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Ale należy pamiętać, że ilość lumenów to jedno, ważniejsze jest też odpowiednie spektrum światła, oraz temperatura barwowa. Takie świetlówki z Castoramy za 10 pln nie za bardzo nadają się do doświetlania roślin. Co najwyżej można nimi je jedynie oświetlać. :wink:

W tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... o%C5%9Blin , jest co nieco o doświetlaniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

W Castoramie to ja kupiłem oprawę... oprawa a świetlówka to nie to samo...
Pisałem cały czas i podawałem obliczenia na podstawie świetlówek akwarystycznych, raz tylko wspomniałem o białej zimnej...
Tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5351117 napisałem jakie mam świetlówki (poprzednia strona)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / że jeszcze czerwonych jest prawie 3 razy więcej aniżeli niebieskich to te biedne roślinki będą rosły w górę na metry...
- czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź - światło czerwonych diod będzie stymulowało wzrost wegetatywny roślin ?
Zapytałem dlatego, że w opisie tych lamp o których toczy się dyskusja jest napisane, cytuję: "Niebieskie diody LED odpowiedzialne za zwiększenie wzrostu wegetatywnego. Czerwone diody LED są dobre dla owocowania i kwitnienia. "
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mieczysław, to nie jest takie proste...
Myślę, że najlepiej będzie jeśli przeczytasz ten artykuł do którego dałem link w poprzednim poście.
Światło niebieskie powoduje, że liście rosną duże, ciemnozielone a międzywęźla stają się coraz krótsze a roślinki lubią się rozkrzewiać. Jeśli im dodasz czerwonego to międzywęźla będą większe czyli gałązki dłuższe a przy słabym oświetleniu jeszcze dłuższe.
Dlaczego już o tej porze roku nie dajesz im nawozu ? Bo światła coraz mniej. Dlaczego za chwilę ograniczysz im podlewanie ? Bo za chwilę światła będzie jeszcze mniej. Co by się stało gdybyś je i podlewał i dokarmiał ? Miałbyś roślinki na metry...
Hasło pod tytułem, że niebieski jest na wzrost wegetatywny jest warte tyle co i osobnik który je napisał...
Aby roślinki rosły jest potrzebne i czerwone i niebieskie światło i ważny tu jest stosunek jednych do drugich.
Zdecydowana większość lamp na alledrogo to lampy do growboxów a growboxy kto wymyślił ?
Jest jeszcze jeden problem... np. diody LED 1W niebieskie dają (wszystko zależy od producenta co mu się uda zrobić) ale np. 40 lumenów ale czerowna też 1W ma 30 lumenów więc aby lumenów było po równo to musisz czerwonych dać o 1/4 więcej ale aby grubaski były bardziej grubaskami a nie długimi badylami i aby się rozkrzewiały trzeba dać więcej niebieskiego światła czyli np. ilość pół na pół (bo lumenów z niebieskiego będzie więcej)
Tak więc niebieski nie jest na wzrost wegetatywny tylko nim można regulować wzrost - więcej to rośliny będą bardziej kompaktowe i rozgałęzione, mniej - będą się wydłużać.
Aby było jeszcze ciekawiej to możesz sobie jeszcze dołożyć tzw. daleką czerwień i im jej będzie więcej w stosunku do bliskiej czerwieni to roślinki będą jeszcze dłuższe.
Jest jeszcze ultrafiolet.
Jerzyk niedawno pokazywał jak wrzucił golasa (bez gałązek) pod niebieskie światło. Po co ? aby mu więcej odrostów wyszło ale za chwilę na pewno je wrzuci pod inne swoje lampy, te z czerwonym światłem bo będą ledwie rosły bez tej czerwieni, będą miały ogromniaste ciemnozielone liściory i badylki prawie bez miedzywęźli.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, na temat "koloru" światła.

---9 paź 2015, o 16:48---
jang pisze:A zauważyłeś, że on wszystko gołymi rękoma ... jakoś mu tak nie całkiem straszny ten trujący płyn z roślinek....
- ja również wszelkie "operacje chirurgiczne" na moich roślinach Adenium, czasami jest to kilkanaście roślin, wykonuję bez zabezpieczania rąk. Po wykonaniu "zaplanowanych - koniecznych" czynności dokładnie myję ręce, chociaż gdy nie mam rąk, palców poplamionych sokiem, nie zawsze to robię (przez zapomnienie lub pośpiech), chociaż takiego postępowania nie polecam. Sok Adenium musi faktycznie być "mocnym chemicznie" ponieważ skalpel, którego używam do przycinania Adenium, pod wpływem soku robi się czarny.
Jerzyk pisze: To adenium wystawiłem z korzeniami było przycięte niedawno, prawie miesiąc temu, przed cięciem trzeba zdezynfekować nóż, stało pod światłami niebieskimi / ... /.

Obrazek
- kontynuując temat doświetlania roślin i używanych do tego celu źródeł światła mam prośbę - Jerzy - możesz rozwinąć temat - napisać kilka zdań na temat źródła światła niebieskiego, które użyłeś do doświetlania tego Adenium, jaka to lampa, żarówka ? Myślę, że ten temat nie tylko interesuje mnie, ale również większość Forumowiczów entuzjastów Adenium.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jerzyk, a próbowałeś sadzić adenium, jak niektóre bonsai - na kamieniu?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
AleksandraBdg

Post »

Witajcie, u mnie dziś kwitną tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Aleksandro przepiękne . Czy obydwa kwiaty są na jednej roślinie ?
Mariola
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biały kwiat bardzo ładny, kwitnie Adenium oryginał z Tajlandii czy szczepiona przez Ciebie ? Na fotkach widać, że to jeszcze nie jest "ostatnie słowo" Twoich Adenium, odnośnie kwitnienia ;:138 .
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ola, i znów u Ciebie przepięknie! ;:oj
Podłączam się do pytania poprzedników - co szczepione, co oryginalne. Co z Tajlandii, co z ofert bardziej tutejszych. I jak zgodność oferty z tym, co się okazało?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
AleksandraBdg

Post »

Już wszystko opisuję.

Na chwilę obecną posiadam tylko jedną oryginalną roślinę z Tajlandii:

Obrazek

Te pokazane, są to rośliny przeze mnie szczepione, z tym,że zrazy pobrane były z tych sprowadzonych, a kilka z wymiany forumowej. Miałam 4, niestety jedna z niewiadomych powodów padła/zgniła całkowicie, mimo iż nie była podlewana.

Zostały te:

Obrazek

Obrazek

Kwiaty,które pokazałam niestety kwitną na osobnych roślinach.
Jak do tej pory wszystkie zamówione przeze mnie rośliny zgadzały się z tymi z oferty. Nieznacznie różniły się czasem kolorystycznie.

A tutaj porównanie:

Obrazek

Mariolu, ta biała to właśnie ta od Ciebie ;)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”