Uprawa melonów cz.1
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa melonów
A ja mam pytanie , czy wasze melony faktycznie smakują jak te z zagranicy? Bo moje mimo iż pięknie wyglądają , pachną , są soczyste, to nie mają tej słodyczy , której bym oczekiwała. Zrobiłam je do słoików w lekkim syropie . Ale pytam bo może to też zależy od ziemi, moje uprawiała w szklarni , na brak ciepła i słońca nie mogły narzekać . Renia
Jeżeli były uprawiane w szklarni to powinny się udać nawet na słabej ziemi, najważniejsze to to aby nie zebrać ich zbyt wcześnie, nie mogą też stracić liści w wyniku jakiejś choroby wtedy też mogą dojrzeć ale nie będą słodkie.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z moich zjedzonych jak dotąd 4-ech tylko jeden był słodki, reszta mniej lub bardziej bez smaku.
Ciekawe jaki jest tego powód, mało słońca? Może nie można przy końcu dojrzewania podlewać jak arbuzy? Ile podlewacie?
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Podobno ostatni tydzień-2 tygodnie przed zerwaniem nie powinno się podlewać, właśnie po to żeby był słodki. Mój pierwszy melon był słodki bo była susza, i ja też nie podlewałem. Przy kolejnych nadszedł niestety niż i opady deszczu, więc i smak był do kitu.
Miałem w tym roku trzy gatunki: Seledyn, Bosman i Melon z Vilmorinu.
Seledyn - b. plenny, wczesny, ale większość owoców średnio słodka. Owoce do 2 kg.
Bosman - większość owoców słodka, momentami aż mdła. Późniejszy niż Seledyn (2-3 tygodnie). Owoce do 2 kg. Mniej plenny niż Seledyn.
Melon z Vilmorinu (chyba bez nazwy własnej). Porażka. Owoce małe - do 1 kg. B. późny. Niesmaczny. Z wyglądu - z zewnątrz Seledyn, wewnątrz - Bosman.
Najsmaczniejsze były owoce, które dojrzewały podczas upałów (chociaż u mnie upały podrujnowały wszystkie dyniowate). Te późniejsze były mniej smaczne.
Agrowłóknina b. się sprawdziła. Melony rosły na niej jak szalone (do upałów) i zagaiły wszystko wokół.
B. ważne jest zapewnienie stanowiska maksymalnie nasłonecznionego. W jednym rogu ogródka były trochę bardziej cieniowane przez drzewa i te były mniej słodkie. Ważne by nie wysadzać ich za gęsto, gdyż wtedy zabierają sobie trochę światła.
Seledyn - b. plenny, wczesny, ale większość owoców średnio słodka. Owoce do 2 kg.
Bosman - większość owoców słodka, momentami aż mdła. Późniejszy niż Seledyn (2-3 tygodnie). Owoce do 2 kg. Mniej plenny niż Seledyn.
Melon z Vilmorinu (chyba bez nazwy własnej). Porażka. Owoce małe - do 1 kg. B. późny. Niesmaczny. Z wyglądu - z zewnątrz Seledyn, wewnątrz - Bosman.
Najsmaczniejsze były owoce, które dojrzewały podczas upałów (chociaż u mnie upały podrujnowały wszystkie dyniowate). Te późniejsze były mniej smaczne.
Agrowłóknina b. się sprawdziła. Melony rosły na niej jak szalone (do upałów) i zagaiły wszystko wokół.
B. ważne jest zapewnienie stanowiska maksymalnie nasłonecznionego. W jednym rogu ogródka były trochę bardziej cieniowane przez drzewa i te były mniej słodkie. Ważne by nie wysadzać ich za gęsto, gdyż wtedy zabierają sobie trochę światła.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam w tym roku melony w gruncie - Junior, oraz w szklarni - zielony z Biedronki i siatkowany Kozuli. Te w gruncie dojrzały szybciej niż w szklarni - dawno już zjedzone, pozostało tylko wspomnienie. W szklarni zaczynają dojrzewać. Na razie skonsumowałam zielonego Biedronkowego. Wielkość prawie jak oryginał - prawie 2 kg. Może ciut mniej słodki, ale przepyszny.
Ten zielony to zdaje się jakaś brazylijska odmiana. Widać go coraz częściej, ostatnio widziałem go na targu w Radzyminie.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja wreszcie zjadłam melony, jeden niewiadomy, drugi Seledyn.
Słodziutkie, przepyszne, aczkolwiek Seledyn mniej słodszy.
Posłuchałam rady i nie były podlewane ponad tydzień.
Słodziutkie, przepyszne, aczkolwiek Seledyn mniej słodszy.
Posłuchałam rady i nie były podlewane ponad tydzień.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jode22
ABan, ten melon z Biedronki nazywa się Piel de Sapo i pochodzi z Hiszpanii.
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Jak długie pędy mają melony? Najbardziej interesuje mnie odmiana Emir F1. Muszę jakoś pogodzić wiele gatunków w niedużym warzywniaku
Pozdrawiam. Beata.
- jode22
Ze 2-3m. Ale melony można, a nawet trzeba przycinać (nie to co dynie), więc można nad nimi zapanować . Problemem jest raczej to, że kwiaty żeńskie mają na pędach bocznych drugiego a nawet trzeciego rzędu, więc jak się w porę nie wkroczy, to robi się busz .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2014, o 15:28
Witam.miał ktoś do czynienia z uprawą melona charentais ?