Borówka amerykańska - 6 cz
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Tak wg mnie wyniki z różnych bagienek mogą być podobne i pokażą ogólną tendencję i z grubasza odpowiedzą czy jest sens dawac to pod korzeń pod wzgledem pH. Fajnie by było gdyby kilka osób miało wyniki i się nimi podzieliło.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pH mułu stawowego możne być wysokie z uwagi na częste wapnowanie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Tak się robi, że się "odkaża" spuszczone stawy wapnem. Moje bajorko pod tym względem jest nietknięte. Gdyby muł stawowy miał około 4 pH poszalałbym z borówkami, gdyż jednak torf kwaśny kupowany znacząco podnosi koszty uprawy. Poczytałem dzisiaj troszeczkę i wyszło, że muł (u mnie jest muł czarny - nazwa naukowa) jest świetnym nawozem/podłożem do uprawy. Co więcej z mułu powstaje torf. Oczywiście można trochę tego nabrać osuszyć i zrobić analizę chemiczną co w ostateczności chyba będę musiał uczyynić.
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Zależy o jakiej ilości krzewów myślisz? Sadząc kilka, kilkanaście sztuk koszty torfu nie są przerażające. Na większych ilościach koszt torfu już jest znaczący.
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tmf30 jak coś się dowiesz w sprawie tego mulu to daj znać bo też jestem zainteresowany czy to się nadaje
A teraz pytnie strategiczne dla mojej przyszłej plantacji : mieszkam w południowo-wschodniej części Polski okolice Tarnowa . Kolega który już zajmuje się uprawa borówki polecil mi wczesne odmiany bo u nas ponoc jest nieco cieplej w stosunku do innych regionów , a jak wiadomo wczesne owoce =dobra cena Mogli byście sie wypowiedzieć w tej sprawie ? A odmianę poleca Duke i oraz Earlyblue .
A teraz pytnie strategiczne dla mojej przyszłej plantacji : mieszkam w południowo-wschodniej części Polski okolice Tarnowa . Kolega który już zajmuje się uprawa borówki polecil mi wczesne odmiany bo u nas ponoc jest nieco cieplej w stosunku do innych regionów , a jak wiadomo wczesne owoce =dobra cena Mogli byście sie wypowiedzieć w tej sprawie ? A odmianę poleca Duke i oraz Earlyblue .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Lokalizację masz wspaniałą.Tarnów to polski biegun ciepła.W okolicach Sandomierza kiedyś były największe w Polsce sady morelowe,a obecnie są zakładane winnice.Problem z borówką jest taki,że nie posiadając naturalnie kwaśnej ziemi,uprawa nie jest już tak dochodowa.Wiąże się to z kosztami założenia plantacji,utrzymywania pH na odpowiednim poziomie i mniejsza zdrowotność krzewów.Tu masz b.pouczającą poczytajkę: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/7475 ... 5%84skiej/ .I jeszcze dobry cytat z przedwojennego szmoncesu autorstwa Konrada Toma :
- Ile się zarobi, to się zarobi. Ja się pytam: ile trzeba mieć, żeby ryzykować w razie, że się straci?
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Co sądzicie o fertygacji borówki ? Jakich nawozów do borówki można używać do fertygacji?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Siarczan amonu wiosną, siarczan potasu jesienią. Było już o tym nie raz na tym forum.
-
Fertygacja ma sens przy uprawie pojemnikowej.gosiunia32122 pisze:Co sądzicie o fertygacji borówki ? Jakich nawozów do borówki można używać do fertygacji?
Raczej się nie zgodzę , prawie wszystkie plantacje wielohektarowe ma podpiętą fertygację .
-
- 50p
"Insol pH" wydaje się być strzałem w dziesiątkę do fedrygacji ;)
edit
edit
Ja tej swojej mini plantacji raczej nie traktuje jako główne źródło utrzymania , dochody zamierzam odkładać na emeryture ;) Pole itak stoi nie używane nad głową linie wys. Napięcia więc nic tam nie postawie . Podłoże piaszczyste w sam raz pod borowkekaLo pisze: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/7475 ... 5%84skiej/ .I jeszcze dobry cytat z przedwojennego szmoncesu autorstwa Konrada Toma :- Ile się zarobi, to się zarobi. Ja się pytam: ile trzeba mieć, żeby ryzykować w razie, że się straci?
-
.Nie jest ważna wielkośc pojemnika.Jeśli krzewy rosną w izolowanych folią rowach,można to uważać za uprawę pojemnikową.W fertygacji ,poza składem pożywki równie ważna jest możliwość określenia jej ilości na jednostkę objętości podłoża.Namawiam do przejrzenia postów forumka edicool w poprzednich częściach tego tematu.Rafalr93 pisze:Raczej się nie zgodzę , prawie wszystkie plantacje wielohektarowe ma podpiętą fertygację .
Poza tym plantacje wielkotowarowe stawiają sobie inne priorytety niż my, kilkuarowi obszarnicy. wink:
Ps.
Jakie pH mają te piaski?
-
- 50p
Ok 5,5 pH maxymalnie do 6 , Wigor S już rozsiany i wymieszany z gleba od września , zrobiłem rowy w ktore poszły trociny, torf, ziemia wg przepisu edicoll wiosna ogrodze i będę sadzil:)