Kawon ( arbuz ) - część 6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
To nie podgryzienie, tylko na drugi dzien po wsadzeniu uwędziłem je pod włukniną i efekt taki że niektóre liście uschły Jeżeli to od słońca ( mam na myśli zwinięte liście ) to może coś im się stać? Dodam że prawie wszystkie mają zwinięte liście.
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może to zwijanie liści to efekt obronny gdy jest im za gorąco i za sucho, tak jak w przypadku pomidorów?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Rolniku ja część swoich dyniowatych też ugotowałam pod włókniną . Noce zimne 4 stopnie ,to przykryłam
zimową włókniną .W dzień 30 stopni dzisiaj , odkrywam i mało zawału nie dostałam .Zwinięte w rulonik ,część liści
spalona ,pewnie oberwało im się od tego lodowatego wiatru .Nad ogórkami zrobiłam tunelik i te są ok.Co to za
klimat ? Oby chociaż część przeżyła , bo nasadziłam jak głupia .
zimową włókniną .W dzień 30 stopni dzisiaj , odkrywam i mało zawału nie dostałam .Zwinięte w rulonik ,część liści
spalona ,pewnie oberwało im się od tego lodowatego wiatru .Nad ogórkami zrobiłam tunelik i te są ok.Co to za
klimat ? Oby chociaż część przeżyła , bo nasadziłam jak głupia .
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Moje się wybrały, ale widok był straszny. W tedy odrazu je podlałem i wszystko wróciło do normy w ciągu 4 godzin,, chociaż do dziś widać skutki w postaci pozchnietych liści . A co do moich to raczej je codziennie podlewam ziemię mają zawsze wilgotną. To pewnie efekt słońca.... przynajmniej mam taką nadzieję
Piotr
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Dadzą radęrolnik90 pisze:To nie podgryzienie, tylko na drugi dzien po wsadzeniu uwędziłem je pod włukniną i efekt taki że niektóre liście uschły Jeżeli to od słońca ( mam na myśli zwinięte liście ) to może coś im się stać? Dodam że prawie wszystkie mają zwinięte liście.
rolnik90 z moimi arbuzami sytuacja wyglądała tak samo-część miała pozwijane liście a część została "upalona" przez słońce. Po ściągnięciu włókniny doszły do siebie i rosną w oczach, z niecierpliwością czekam na kwiaty.
-
Moje arbuzy po przejściach żyją .Najlepiej wyglądają najmłodsze . Mam nauczkę by nie śpieszyć się z siewem. Teraz
szukam czym je wzmocnić .Mam bioalgeen i nawóz rozpuszczalny do dyniowatych . Czym zasilacie arbuzy w sytuacjach
stresowych ?
szukam czym je wzmocnić .Mam bioalgeen i nawóz rozpuszczalny do dyniowatych . Czym zasilacie arbuzy w sytuacjach
stresowych ?
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pani z reklamy poleciłaby Ci na stres magnez , ale nie wiem jak jest u roślin .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
U roślin polecany jest w takich przypadkach np. Florovit uniwersalny, piszą nawet o tym w ulotce.
-
Ginka , roślinom też dobrze robi oprysk magnezem w stresowych sytuacjach . Florovit mam .
Dzisiaj u mnie znowu 5 stopni w nocy a pojutrze cztery .
Dzisiaj u mnie znowu 5 stopni w nocy a pojutrze cztery .
Wczoraj odchwaściłam poletko arbuzowe, a dzisiaj zasiliłam biohumus+pokrzywówka + woda ze stawu i kazałam rosnąć dalej i nie grymasić . Od dwóch tygodni nie spadła kropla deszczu ,mimo to urosły sporo, bez podlewania.
-
Arbuzy mają bardzo rozbudowany system korzeniowy więc wodę sobie znajdą. U nas nie padało tak naprawdę od miesiąca. Gdyby nie systematyczne podlewanie działki to miałbym już chyba pustynię Gobi, a w najlepszym wypadku Stepy Akermańskie. Arbuzy podlałem od połowy maja tylko dwa razy.
Pod folią zrobiło się już prawdziwe arbuzowisko a i pierwsze owocki rosną
Pod folią zrobiło się już prawdziwe arbuzowisko a i pierwsze owocki rosną
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
wokan ile masz już zapylonych ? Na razie widzę tylko jednego Jest początek czerwca a one już takie duże. Wiesz co będzie pod koniec sierpnia ? Busz