Pomidory pod folią cz. 3
-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3
Byłem dzisiaj w tunelu, w którym jeszcze rosną pomidory. Praktycznie wszystkie zielone lub pół czerwone jeszcze, ponieważ ostatnio rwałem. Część jest popękanych, takich jeszcze niedojrzałych. Myślicie, że to wina temperatury? Zerwać wszystkie czy jeszcze zostawić?
Niskie temperatury, u mnie też więcej zaczęło pękać jak sie ochłodziło.
Ja już zerwałam wszystkie zapalone i większe zielone, została tylko malizna.
Przymrozi prędzej czy później, a wtedy wszystko będzie do wyrzucenia.
Ja już zerwałam wszystkie zapalone i większe zielone, została tylko malizna.
Przymrozi prędzej czy później, a wtedy wszystko będzie do wyrzucenia.
-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
Właśnie wróciłem, zerwałem 3 wiadra zielonych. Jutro jeszcze jedno będzie i po sezonie
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też oberwałam połowę, nie ma co czekać bo prognozy nie wskazują na ocieplenie, mało tego w nocy z czwartku na piątek ma być spory przymrozek.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Miało być i było w nocy z czwartku na piątek -4 u mnie,ale pomidorowy sezon podfoliowy zakończyłem w pierwszych dniach października a wszystkie zielone pomidory zerwałem do skrzynek i obecnie leżakują w domu i powoli będą dojrzewać.Jak co roku na święta powinienem jeszcze jeść własne tomaty.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Ile tak mniej więcej wejdzie pomidorów do tunelu 3x6 , i jaki rozstaw zastosować aby rośliny miały optymalny przewiew ?
Ja bym posadził 6 rzędów po 11 krzaków, po środku ścieżka i na jej końcu jeszcze 3 sztuki. Rozstaw między rzędami i krzakami minimum 50 cm.
Oczywiście rzędy przesunięte względem siebie. W sumie wyjdzie około 69 pomidorów prowadzonych na max 2 pędy.
Niektórzy preferują sadzenie 2 krzaków na jedną podporę i prowadzą po jednym pędzie, ale taki rozstaw to niech inny podpowiedzą.
Oczywiście rzędy przesunięte względem siebie. W sumie wyjdzie około 69 pomidorów prowadzonych na max 2 pędy.
Niektórzy preferują sadzenie 2 krzaków na jedną podporę i prowadzą po jednym pędzie, ale taki rozstaw to niech inny podpowiedzą.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja w zeszłym roku miałam pod taką folią 2 rzędy po 5 roślin puszczone na 2 pędy. Dla mnie było to ciasno i musiałam liście skracać do połowy. Sama nieraz się zastanawiam jak to jest możliwe wsadzić więcej sadzonek Gdy czytam ile może się zmieścić to zastanawiam się jak to robicie
Ja mam taki tunel 6x3, który ma dwa wejścia wielkości drzwi. Latem są one otwarte na przestrzał z jednej i drugiej strony. Można rozważyć taki układ - po bokach 13 pomidorów w rzędzie, natomiast w środku rząd podwójny, który kończy się na 12 pomidorze (musi zostać wejście). W ten sposób jest 50 pomidorów co uważam w miarę optymalne jak na taki tunel. Wiem, że można wycisnąć też więcej, ale takie zagęszczenie to już jak dla mnie hardcore.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w ubiegłym roku pozwoliłem mojemu dziadkowi (88 lat) sadzić pomidory w tunelu 3x6m.
Upchnął tam 88 pomidorów z czego około 15 było małych koktailówek. Większość rosła na 1 pęd, i często był fryzjer grany. Jednak takich zbiorów jak w ubiegłym roku jeszcze nigdy nie miałem.
Upchnął tam 88 pomidorów z czego około 15 było małych koktailówek. Większość rosła na 1 pęd, i często był fryzjer grany. Jednak takich zbiorów jak w ubiegłym roku jeszcze nigdy nie miałem.
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Ja mam szklarnie o tym wymiarze i sadze 50 pomidorów na 1 pęd. Jest przewiewnie i można przejść.
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Mam tunel 4,5/15 m i w tym roku posadziłam tylko dwa rzędy pomidorów wzdłuż tunelu. Odległość między rzędami 1m. Odległości w rzędzie 60cm. PO bokach pomidorów po jednym rzędzie papryki i bakłażanów w odl. 80cm. Przy samej ścianie tunelu melony, arbuzy, kiwano.
Komfortowy układ.
Komfortowy układ.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja też mam 3x6 i zamierzam wsadzić tam max. 40 pomidorów. w sumie 4 rzędy i dwie ścieżki po 30 cm. W środkowej części 2 rzędy pomidorów metodą 2x1 (wychodzi 38 krzaków co 50 cm). W bocznych rzędach będą rosły pozostałe pomidory, ok. 30 krzaków papryki, 2 ogórki i ze 4 bakłażany.
Dodam, że robię to pierwszy raz, więc wszelkie uwagi mile widziane
Dodam, że robię to pierwszy raz, więc wszelkie uwagi mile widziane
Iza