Pomidory pod folią cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tomw
100p
100p
Od: 1 maja 2016, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3

Post »

Byłem dzisiaj w tunelu, w którym jeszcze rosną pomidory. Praktycznie wszystkie zielone lub pół czerwone jeszcze, ponieważ ostatnio rwałem. Część jest popękanych, takich jeszcze niedojrzałych. Myślicie, że to wina temperatury? Zerwać wszystkie czy jeszcze zostawić?
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niskie temperatury, u mnie też więcej zaczęło pękać jak sie ochłodziło.
Ja już zerwałam wszystkie zapalone i większe zielone, została tylko malizna.
Przymrozi prędzej czy później, a wtedy wszystko będzie do wyrzucenia.
tomw
100p
100p
Od: 1 maja 2016, o 12:00

Post »

Właśnie wróciłem, zerwałem 3 wiadra zielonych. Jutro jeszcze jedno będzie i po sezonie
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też oberwałam połowę, nie ma co czekać bo prognozy nie wskazują na ocieplenie, mało tego w nocy z czwartku na piątek ma być spory przymrozek.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Miało być i było w nocy z czwartku na piątek -4 u mnie,ale pomidorowy sezon podfoliowy zakończyłem w pierwszych dniach października a wszystkie zielone pomidory zerwałem do skrzynek i obecnie leżakują w domu i powoli będą dojrzewać.Jak co roku na święta powinienem jeszcze jeść własne tomaty.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 08:45

Post »

Ile tak mniej więcej wejdzie pomidorów do tunelu 3x6 , i jaki rozstaw zastosować aby rośliny miały optymalny przewiew ?
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41

Post »

Ja bym posadził 6 rzędów po 11 krzaków, po środku ścieżka i na jej końcu jeszcze 3 sztuki. Rozstaw między rzędami i krzakami minimum 50 cm.
Oczywiście rzędy przesunięte względem siebie. W sumie wyjdzie około 69 pomidorów prowadzonych na max 2 pędy.
Niektórzy preferują sadzenie 2 krzaków na jedną podporę i prowadzą po jednym pędzie, ale taki rozstaw to niech inny podpowiedzą.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja w zeszłym roku miałam pod taką folią 2 rzędy po 5 roślin puszczone na 2 pędy. Dla mnie było to ciasno i musiałam liście skracać do połowy. Sama nieraz się zastanawiam jak to jest możliwe wsadzić więcej sadzonek :D Gdy czytam ile może się zmieścić to zastanawiam się jak to robicie :wink:
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Ja mam taki tunel 6x3, który ma dwa wejścia wielkości drzwi. Latem są one otwarte na przestrzał z jednej i drugiej strony. Można rozważyć taki układ - po bokach 13 pomidorów w rzędzie, natomiast w środku rząd podwójny, który kończy się na 12 pomidorze (musi zostać wejście). W ten sposób jest 50 pomidorów co uważam w miarę optymalne jak na taki tunel. Wiem, że można wycisnąć też więcej, ale takie zagęszczenie to już jak dla mnie hardcore.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w ubiegłym roku pozwoliłem mojemu dziadkowi (88 lat) sadzić pomidory w tunelu 3x6m.
Upchnął tam 88 pomidorów z czego około 15 było małych koktailówek. Większość rosła na 1 pęd, i często był fryzjer grany. Jednak takich zbiorów jak w ubiegłym roku jeszcze nigdy nie miałem.
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Ja mam szklarnie o tym wymiarze i sadze 50 pomidorów na 1 pęd. Jest przewiewnie i można przejść.
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Mam tunel 4,5/15 m i w tym roku posadziłam tylko dwa rzędy pomidorów wzdłuż tunelu. Odległość między rzędami 1m. Odległości w rzędzie 60cm. PO bokach pomidorów po jednym rzędzie papryki i bakłażanów w odl. 80cm. Przy samej ścianie tunelu melony, arbuzy, kiwano.
Komfortowy układ.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Ja też mam 3x6 i zamierzam wsadzić tam max. 40 pomidorów. w sumie 4 rzędy i dwie ścieżki po 30 cm. W środkowej części 2 rzędy pomidorów metodą 2x1 (wychodzi 38 krzaków co 50 cm). W bocznych rzędach będą rosły pozostałe pomidory, ok. 30 krzaków papryki, 2 ogórki i ze 4 bakłażany.
Dodam, że robię to pierwszy raz, więc wszelkie uwagi mile widziane :D
Iza
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”