Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Dla mnie takie metody siania,które zajmują niewiele miejsca na parapecie są interesujące.
Oprócz sadzonek mam dużo kwiatów,które chętniej przebywają w pobliżu okien niż z dala od nich.
Z bólem serca wiosną przenoszę je wgłąb pomieszczeń, co zawsze negatywnie się odbija na ich wyglądzie.
Z braku czasu jeszcze nie zgłębiałam innych metod uprawy Julii,ale ciekawie wyglądały np.sadzonki papryki jak to nazwała w "ślimaku".
Oprócz sadzonek mam dużo kwiatów,które chętniej przebywają w pobliżu okien niż z dala od nich.
Z bólem serca wiosną przenoszę je wgłąb pomieszczeń, co zawsze negatywnie się odbija na ich wyglądzie.
Z braku czasu jeszcze nie zgłębiałam innych metod uprawy Julii,ale ciekawie wyglądały np.sadzonki papryki jak to nazwała w "ślimaku".
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Ze względu na rozsady staram się ograniczać ilość kwiatów,nie zawsze się to udaje,pooglądam ten filmik o papryce.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam nie wiedziale ze takie duze beda . Zaraz to naprawie
edit
To ostatnie zdjecia robione dzisiaj rano. Wczoraj podlalem rozcienczonym nawozem w stosunku 1/4 . Chyba tego nie lubia bo troszke oklaply . Mam zamiar przesadzic je do glebszych pojemnikow bo chyba wybiegly za mocno. Tak mi sie wydaje. Ale ocene pozostawiam specjalistom. Dobrze ze tu sie dostalem . Naprawde mozna duzo sie nauczyc
Piszemy poprawną polszczyzną, używając znaków diakrytycznych- mod. jokaer.
edit
To ostatnie zdjecia robione dzisiaj rano. Wczoraj podlalem rozcienczonym nawozem w stosunku 1/4 . Chyba tego nie lubia bo troszke oklaply . Mam zamiar przesadzic je do glebszych pojemnikow bo chyba wybiegly za mocno. Tak mi sie wydaje. Ale ocene pozostawiam specjalistom. Dobrze ze tu sie dostalem . Naprawde mozna duzo sie nauczyc
Piszemy poprawną polszczyzną, używając znaków diakrytycznych- mod. jokaer.
Pozdrawiam Rafal
W każdej dziedzinie początki są trudne
Podłoże wysypane z doniczek wcale nie wygląda na przelane.
Jaki to nawóz rozcieńczasz ?. Nie wiem , czy zdajesz sobie sprawę, że rozcieńczenie 1 : 4 oznacza 200 ml nawozu w litrze wody.
Podłoże wysypane z doniczek wcale nie wygląda na przelane.
Jaki to nawóz rozcieńczasz ?. Nie wiem , czy zdajesz sobie sprawę, że rozcieńczenie 1 : 4 oznacza 200 ml nawozu w litrze wody.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Chyba,że stosuje Biohumus extra.
http://www.ekodarpol.pl/rolnictwo/produ ... s-extra-2/Stosujemy w okresie wegetacji roślin dolistnie lub doglebowo w dawce 40-80l/ha przygotowując 10% roztwór cieczy roboczej tzn. 10l Biohumusu Extra / 100l wody.
-
- 100p
Zapomnialem dodac ze ta proporcja jest na galon (3.75 litra) . rozcienczam jedna mala lyzeczke nawozu rozpuszczalnego w wodzie na 3.75 litra. jest to nawoz przeznaczony wylacznie do pomidorow . Wlasciwa proporcja jest 1.5 lyzki stolowej na 3.75 litra. Podloze bylo mokre bo jak scisnalem je mocniej to woda po prostu mocno kapala jak z gabki.
Pozdrawiam Rafal
No, widzisz. Czyli Twoje 1: 4 znaczy jedna łyżka na 4 l wody. Stosunek się zgadza, tylko jednostki nie te
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No i dlatego ważne jest szczegółowe opisanie przypadku możliwości wystąpienia jakiegoś niedoboru/nadmiaru, by go trafnie zdiagnozować.
Kaja To moję ślimaczki i pieluchy...
a to filmik Julii - jak siać paprykę w ślimaczka...https://www.youtube.com/watch?v=d7wb27qO22c
Najpierw - w papier toaletowy... po wykiełkowaniu nasion dodać ziemi.
a to filmik Julii - jak siać paprykę w ślimaczka...https://www.youtube.com/watch?v=d7wb27qO22c
Najpierw - w papier toaletowy... po wykiełkowaniu nasion dodać ziemi.
-
- 100p
forumowicz
Jak myslisz, powinienem te swoje pomidory przesadzic w glebsze pojemniki i nieco glebiej ? Czy by to bylo z korzyscia dla sadzonek .
Jak myslisz, powinienem te swoje pomidory przesadzic w glebsze pojemniki i nieco glebiej ? Czy by to bylo z korzyscia dla sadzonek .
Pozdrawiam Rafal
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalinno na ostatnim zdjęciu to kapusta, prawda??
Będziesz ją sadziła do gruntu po same liścienie??
W jakich odstępach?? Mam kilkanaście sadzonek kapust włoskich i niezbyt się orientuję jak je wysadzić...
Ta "materia" do "ślimaka" - co to jest??
Będziesz ją sadziła do gruntu po same liścienie??
W jakich odstępach?? Mam kilkanaście sadzonek kapust włoskich i niezbyt się orientuję jak je wysadzić...
Ta "materia" do "ślimaka" - co to jest??
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To pewnie pianka polietylenowa pod panele podłogowe. Tam chyba też papier jest. Słyszałem o tej metodzie, ale pierwszy raz widzę na oczy. W przyszłym sezonie wypróbuję.