Na łące

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na łące

Post »

A skąd wzięłaś odmianę Bonifacy? ;:oj Fajnie ją nazwali. :)
Tutaj można przeczytać opisy kilku odmian: http://kusibab-wyka.pl/oferta.php?rid=5#pocz
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszka, zamrożę ;:215 i będę się martwić później. Jutro jadę zerwać resztę, będzie drugie tyle albo i więcej a jeszcze na krzakach zostaje trochę niedojrzałych.

Daria, Bonifacego kupiłam w sklepie ogrodniczym po drodze na działkę albo w Castoramie albo w Liroju... Ciekawe czy jest odmiana Pankracy?! Dzięki za linka.

Dziś czeka mnie ważna decyzja ;:219 - które odmiany pomidorów zostawić na balkonie, 9 sztuk... A może jakoś więcej upchnąć.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie upychaj więcej, nie ma sensu robić lasku pomidorów dla samych liści. Ważne żeby każdy miał odpowiednio dużo światła, żeby owoce dobrze dojrzewały i były smaczne. Zostaw te z najmniejszymi owocami, najlepiej się sprawdzają na balkonie i będą szybciej dojrzewać, niż większe owoce.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Daria, takie wybrałam, co sądzisz, te posadzę jakoś parami:

Brads Atomic Grape
k/117 f4
Ambr. Red
Lemon Tree
Sunrise Bumble
i mój San Marzano Mini

I jeszcze z moich, malutki Aztek 2 szt. w dwóch niedużych doniczkach - już posadzone. Reszta czeka na ziemię - przywożę z działki moją gliniastą i mieszam pół na pół ze sklepową ziemią (raczej to jest torf).

Dodatkowo Mandaryn Cross - nie jest koktajlowy i zastanawiam się czy wygospodaruję dla niego miejsce. Jak nie to na działkę z pozostałymi dwudziestoma trzema :shock: .

Agnieszka, zamroziłam 6 woreczków po 30dkg jagody kamczackiej a z reszty ugotowałam kompot. Mrożone zblenduję z mlekiem i będą lody :). I tak myślę nad biszkoptem z galaretką na wierzchu z kamczatkami. Ale to z tych, które jutro zerwę (chyba że ptaki zjadły...).

Daria, obiecałam przepis od mamy na kompot ale zapomniałam zapytać i po prostu wrzuciłam do garnka sporą garść, pogotowałam może 5 minut, dodałam około 3 łyżki cukru, nieczubate i dolałam jeszcze wody, w sumie powstało około litra kompotu. Kolor ma intensywny. Można jeszcze rozcieńczyć :). I patrzę na internet, że z rabarbarem jest fajne. Rabaru nie mam na działce. Jak to możliwe :wink: . Nasiona mam.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też kiedyś będę miała rabarbar. :) Ale kupię sobie chyba już całą karpę, nie z nasionka.
A masz jakąś konkretną odmianę rabarbaru - te nasionka znaczy się?

Fajne odmiany wybrałaś na balkon. Ja też mam Azteka od Ciebie na balkonie. Ma swoją osobistą doniczkę, której z nikim nie dzieli. :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Dobrze, że awaria usunięta . Człowiek bez auta jest jak bez ręki :wink: . Jagody kamczackie smakowicie wyglądają ;:215 . Zbiory wypasione ;:oj . Pnącza spisują się na medal, niech tak trzymają ;:108 . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Daria, mam nasiona rabarbaru Lider. Posadziłam dziś pomidory na agrolotnisku z paprykami, nie wiem czy ostre papryki też tam czy może gdzieś w oddali :).
Obrazek

Ewelina, pnącz nigdy za wiele, zwłaszcza powojników :):
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ten ostatni powojnik ma świetną czuprynkę ;:215
Dziewczyny ja w tym roku na przedwiośniu posiałam rabarbar, tez Lider i do tej pory to się naprawdę wielkie krzaczyska zrobiły. Mam takie dwa, na próbę i już chyba więcej nie trzeba dosiewać.
Lody jagodowe, to musi być pyszne. W tym roku pierwszy raz spróbowałam jagód z dwóch polskich odmian, posmakowały mi i przede wszystkim są super wczesne, dobre dwa tygodnie przed najwcześniejszą czereśnią i tydzień przed poziomami. Może nie dosadzę, bo nie mam gdzie, ale cieszę się że chociaż dwa krzaczki posadziliśmy.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Asiu posadziłaś dużo jagody kamczackiej, ale i masz duże plony! to pyszne owocki nawet na pierogi. Ja mam jakąś odmianę kupowaną chyba 15 lat temu albo i więcej, trzy razy przesadzałam ale jest jakaś późna i jeszcze owoce nie są w pełni dojrzałe. Na pewno jagoda jest lepsza jak jest odpowiednio mokro bo w jednym miejscu mam jakby wysuszoną :D Agrolotnisko też za Twoją sprawą mam :;230 posadziłam tam papryki, a w szparze między dwoma pasami kilka pomidorów :D Ślimaki tak samo załatwiły mi melony, arbuza i inne dyniowate ;:124 ale ja im szykuje niespodziankę, tylko też nie wiem czy moje kaczki są w stanie tyle tego tałatajstwa zjeść :;230
Mam sporo rabarbaru b o kiedyś dostałam z likwidowanej działki więc jakbyś chciała to mogę wykopać :lol: Darii też!
Ślimaki zjadły mi też rodzynka tego niskiego bo wysoki jakoś im mniej smakował ;:oj
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, dzięki za możliwość odwiedzenia waszej łąki i wspólnie spędzony czas! ;:196
Fajnie było zobaczyć Twoje uprawy i całą resztę na własne oczy. Już wiesz, że na żywo działka i okolica podoba mi się o wiele bardziej, niż na zdjęciach z gg. ;:215
Teraz już znamy drogę, więc jadąc na naszą działkę możemy czasem zahaczyć o Waszą. :wink:
W Waszej okolicy jest sporo szkółek i centrów ogrodniczych, w oczy rzuciło mi się zwłaszcza miejsce ze sprzedażą róż. ;:oj Bo akurat tak kolorowo tam było. Na szczęście była niedziela, więc nawet się nie zatrzymaliśmy, bo pewnie zamknięte mieli.

Marysiu, to ja chętnie przyjmę trochę rabarbaru, tylko kiedy go lepiej sadzić, na wiosnę czy jesienią?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dario nie wiem kiedy ale zrobię sadzonki, przyjmie się to dobrze, a jak nie to poczekamy do wiosny :D
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Agnieszka ten powojnik to MULTI BLUE, ładnie kwitnie ale słabo rośnie, malutki jest, tzn malutki krzaczek a kwiatki duże :). Jagoda kamczacka jest ok, warto mieć, podobno bardzo zdrowa.

Marysiu fajnie będziesz miała z tymi kaczkami. U mnie nie ma ogrodzenia, musiały by być na smyczy albo jakieś tresowane ;:306 i też mogły by pęknąć z przejedzenia, tyle ślimaków. A jeszcze chyba lubią pod agrotkaniną siedzieć... Szkoda mi tych ślimaków w sumie. Rodzynka wysokiego chyba nic nie je, oprócz ludzi, o ile zdąży dojrzeć a nie wiem czy zdąży. Na rabarbar się zapisuję ;:180.

Daria, dziękuję za odwiedziny i zapraszam ;:3 . Fajnie jak ktoś z podobnymi doświadczeniami łąkowymi rzuci okiem, bo rozumie o co chodzi :). W okolicy rzeczywiście sporo szkółek, trzeba uważać :wink: . Polecam Dobczyce, zamek i zaporę, gdyby jeszcze jezioro zostało udostępnione do rekreacji.

Posadziłam wreszcie wszystkie papryki (na balkonie jeszcze nie wszystkie - ciągle mi ziemi brakuje - urwie się ten balkon jak nic) a na kilku wolnych miejscach posiałam fasolkę szparagową. Jeszcze dynie i fajrant.
No i jeszcze astry przecież...
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A my też - znowu - zapomnieliśmy zabrać trochę gliny z działki i też papryk balkonowych jeszcze nie powysadzałam.
Ale dobrze, że pomidory już tak - bo te później wysadzane są 3 razy mniejsze niż te z pierwszej tury.

Na działce nadal mam do wysadzenia szarłat i cebulkę. ;:160
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”