Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Wiolu a ja mam nadzieję,a nawet jestem pewna,że Eden odbije.Mam 3 szt i żyją,a różnie z nimi było.Jak nie znajdziesz Asahi w ogrodniczym,to na all spróbuj,ja tam zamawiałam.Nad Laguną od dawna dumam i chyba sprawię sobie na jesień,czytam o niej same pozytywy.Ja mam za to problem z Elfe pnącą,ona jest bardzo chimeryczna,raz na dwa lata dwa kwiaty.A ja jaką głupotę palnęłam :oops:
Wycięłam zdrowy,długi,zieloniutki pęd Elfe teraz na wiosnę.No paranoja,taka gafa ;:222
Wczoraj szałwie niskie dojechały,może zdążę jeszcze je posadzić w tym tygodniu,ale przecież za pasem święta ;:oj

Pozdrawiam serdecznie ;:3 :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wiola, u mnie też mam problem z określeniem żywotności Eden Rose. Niby nie jest omarznięta, bo kolor bardziej na zielono niż czarno, ale jakoś nie chce wypuszczać listków. Póki co stoją takie badylce, ale zauważyłam, że ona jest taka późniejsza. Kiedy większość róż ma u mnie już drugie listki Eden dopiero wypuszcza zielone kuleczki blisko ziemi..
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Magnolia cudowna ;:138 . Nie można przejść obok niej obojętnie ;:224 . Za Edena w dalszym ciągu trzymam kciuki. Ja posadziłam jesienią ale wiosną musiałam go przesadzić i na pewno też będę miała mikrusa . Podobno na tą różę warto poczekać więc, poczekam ;:224 . Zobaczymy czy w ogóle podpasuje mu miejsce bo nie jestem do końca przekonana. Ślicznie kwitną Ci zawilce ;:333 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit ...........
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wiolu trzymam kciuki za Twoją Eden Rose. Ja mam je trzy. Jedna od Ewy. I ta w zeszłym roku (swoim drugim sezonie u mnie) wcale nie zakwitła. Za to puściła dwa długie baty. Cieszyłam się. Niestety widzę, że jeden pęd puszcza ochoczo a drugi ani drgnie. A też nie wygląda na chorego czy przemarzniętego. :roll: Kolejne dwie z jednego źródła (lokalnego ogrodnika). Jedna jest kolosem i już puszcza masę pędów bocznych ze swoich badyli a druga jakaś niemrawa. Także trzeba czekać.
Sanginarie sprawdzałam w BR. Zwykła za 15 a pełna za 30 zł. Ale skoro piszesz, że ona potrafi i dwa dni tylko kwitnąć. To ja nie chcę. Trudno.
Zawilce masz cudowne. ;:167
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudownie kwitną ci zawilce ;:oj , a ja cały czas czekam na takie łany u siebie i nic....
Przyrastają mi słabo.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Wiolu to zawile nie musza być białe :;230 ? Wiesz, że pierwszy raz widze u Ciebie inne? Tzn żółte widziałam, ale one chyba mają inną nazwę. Piekna magnolia:). Białej jeszcze nie mam, choruję, ale już miejsca brak.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wioluś magnolia jak zwykle zachwycająca ;:167 i te łany zawilcowe, piękne ;:215
Trzymam kciuki za Edena, daj mu jeszcze szansę, nawet jak w tym roku nie będzie zbyt reprezentatywny, to może za rok znów pięknie zakwitnie? Twój egzemplarz zjawiskowo zawsze kwitł ;:108
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Zawilce super... Hm, dlaczego ja nie mam? ;:129 Pewnie dlatego, że wiosną się zachwycam, a jesienią już nie pamiętam ;:224 Musze sobie zrobić harmonogram zakupów :lol:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Nie ważne czy z nazwami czy bez - zawilce cudne masz nieziemsko ;:215 Zdecydowanie muszę sobie dokupić ;:224
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witajcie kochani w pierwszy dzień Świąt. Na początku wszystkim odwiedzającym pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia.
Pogoda niestety nie dopisała. Zimno u nas okrutnie. Co jakiś czas przechodzą opady i wieje silny zimny wiatr. Nawet nie chce się wyjść na spacer. A najgorsze to, że w prognozach na najbliższy tydzień wcale nie widać poprawy :( Nie wiem jak to wytrzymam ... :?
Ogrodowo wiele się nie dzieje. Roślinki pokulone, bo zimno. Drzewa owocowe, które właśnie kwitną chyba owoców nie będą miały. Przez tą pogodę przez cały tydzień nie widziałam ani jednej pszczoły :(
Widze też że po pierwszym cięciu róż będzie dużo poprawek :( Teraz dopiero zaczyna być widoczne co żyje, a co ewidentnie do wycięcia. Ech .... jest dużo gorzej niż zakładałam.

Aniu, ja też mam nadzieję, choć słabnącą z każdym dniem, że Eden jednak ruszy. Ciężko cokolwiek wywnioskować ze stanu pędów. Są mocno zdrewniałe, grube bo już kilkuletnie. Drapałam i coś tam zielonego się pokazuje, więc cały czas czekam. Udało mi się kupić Asahi i oprysk już wykonałam. Mam nadzieję, że coś pomoże.
Elfe kiedyś miałam, ale nie przeżyła pierwszej swojej zimy. Od tamtej pory jakoś nie zapragnęłam jej mieć znowu. Słyszałam, że jest bardzo chimeryczna.
Na pocieszenie powiem Ci, że mi też zdarza się wyciąć pęd, który miał zostać. Trzeba mieć nadzieje, że pięknie odbije i z tego miejsca wyrośnie nie jeden a kilka zdrowych i pięknie kwitnących pędów :D

Sabinko, u mnie Edenka do tej pory startowała wraz z innymi różami. Teraz pierwszy raz tak dziwnie się zachowuje. Też mi się wydaje, że te jej pędy nie powinny być zmarznięte a nic nie chcą puszczać :roll: Zobaczymy co z niej będzie. Zapodałam jej Asahi, może coś pomoze .

Ewelinko, Eden musi mieć słoneczne i zaciszne miejsce. U mnie tak ma - rośnie przy południowej ścianie domu. Do tej pory kwitł obłędnie. Gdybym miała wymienić np trzy najpiękniejsze według mnie róże, to Eden na pewno zalazł by się w tej tróje. :D

Aneczko, do tej pory nie narzekałam na Edena. Mam jednego i spełniał moje oczekiwania. Z chęcią posadziła bym jeszcze ze dwa, ale nie mam stosownego miejsca. To wybredna bestia, ale jak już mu miejsce spasuje i zakwitnie to ... klękajcie narody. Ja w tej róży jestem tak zakochana jak Ty w Pashminie :lol:

Aniu, moje kępy zawilców mają już z pięc lat. Też początkowo wyglądały słabo. Chyba dopiero w tym roku po raz pierwszy naprawdę dały popis na jaki czekałam. :wink:

Karolinko, zawilców sporo jest i są naprawdę różnorodne. Też kiedyś znałam tylko te zwykłe białe. Forum spowodowało, że przeszłam krótką fascynację nimi i stąd ta moja mała mini kolekcja :D

Joluś, cały czas jeszcze czekam na Edena i nie spisałam go na straty. Ratuję jak mogę. Zapodałam Asahi i liczę że może wreszcie ruszy. Czekam z utęsknieniem na ciepło i może on też na nie czeka :wink: Bardzo nie chciała bym go stracić. Z pewnością nie będzie tak okazały jak w poprzednich latach, ale żeby chociaż odbił :roll:

Aniu, ja tak mam z cebulowymi. Wiosną się zachwycam i postanawiam posadzić wiele a potem zapominam. Tak jest m.in z cebulowymi w donicach. W tym roku postaram się nie zapomnieć :D

Małgosiu zawilce gajowe polecam. Są naprawdę niezawodne i pięknie kwitną. :D

Skoro zawilce tak się Wam podobają to jeszcze je pokażę zanim przekwitną. Przyznam się, ze też je uwielbiam i bardzo lubię robić im zdjęcia.
W tym roku chyba po raz pierwszy tak wspaniale wyglądają. Sadziłam je chyba pięć lub więcej lat temu. Sadzonki miały dwa oczka i musiałam się naczekać żeby zaczęły zachwycać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wioluś cudne te zawilce ;:167 ja w ubiegłym roku posadziłam ich trochę, ale jeszcze nie kwitną - może w tym roku jeszcze nie będą kwitły?
U mnie też zimno, rano znów padał grad. Zaraz idę okrywać te moje wyrywne powojniki plus czereśnię, która zaczęła dziś kwitnąć :roll: Na szczęście drzewko jest młode, więc nie będzie problemu z okryciem...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Wiolu, również Wesołych Świąt dla Ciebie. Zawilce masz przepiękne ;:oj Jestem ciekawa tej Sangwinarii, u mnie posadzona w tamtym roku, myślałam że zakwitnie ale mam tylko same listki, myślisz,że jeszcze może zakwitnie ?
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Wiolu zawilce masz obledne, ja mam jeden i muszę przyznać, że jak kwitną to zawsze marzą mi się takie chociażby małe kepki, a potem zapominam o nich jak Ty o cebulowych
U mnie też zimno, nocą chyba bedzie na minusie
Wiolu również wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Twoich najbliższych
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”