Wszystko o pomidorach cz. 14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Mam pytanie - po raz pierwszy robię rozsadę z pomidorów, wysiałem na początku marca.
Martwi mnie to, że rozsada nie jest zbyt duża - mija prawie miesiąc, a siewki mają jakieś 4 cm długości, liścienie, i dopiero mały zaczątek liści właściwych, aczkolwiek dość dobrze rozwinięte korzenie.
Pytanie - kiedy pikować, zakładając że do szklarni wsadzę na początku maja, już czy czekać aż liście właściwe urosną?
Czy mogę to pikować do humusu (taki mam): rolmarket.pl/product-pol-7314-Substral-Terra-Humus-uzyznia-podloze-40l-Substral.html
czy lepiej do innego podłoża, nasiona były wysiane do czegoś takiego: http://www.castorama.pl/produkty/ogrod/ ... l-5-l.html
A może takie podłoże jest za kwaśne dla pomidorów (pH 5,5 - 6,5?)?
Pocieszające jest to że na waszych zdjęciach niektóre siewki są też marne. Aha, pomidory które zasiałem to czarne pomidory (Black Master i Black Star)
Martwi mnie to, że rozsada nie jest zbyt duża - mija prawie miesiąc, a siewki mają jakieś 4 cm długości, liścienie, i dopiero mały zaczątek liści właściwych, aczkolwiek dość dobrze rozwinięte korzenie.
Pytanie - kiedy pikować, zakładając że do szklarni wsadzę na początku maja, już czy czekać aż liście właściwe urosną?
Czy mogę to pikować do humusu (taki mam): rolmarket.pl/product-pol-7314-Substral-Terra-Humus-uzyznia-podloze-40l-Substral.html
czy lepiej do innego podłoża, nasiona były wysiane do czegoś takiego: http://www.castorama.pl/produkty/ogrod/ ... l-5-l.html
A może takie podłoże jest za kwaśne dla pomidorów (pH 5,5 - 6,5?)?
Pocieszające jest to że na waszych zdjęciach niektóre siewki są też marne. Aha, pomidory które zasiałem to czarne pomidory (Black Master i Black Star)
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pomidory wysiane 17 marca są obecnie na etapie liścieni, gdzieniegdzie widać zaczątki liścia właściwego. Po świętach będę pikować.
Maciej,
niektórzy pikują jak tylko pomidorki rozłożą liścienie, ja się tak nie spieszę, pikuję zazwyczaj już z liściem.
Napisz jaką temperaturę mają Twoje pomidory, bo jak jest niska to rosną wolniej. Ale lepiej niższa niż za wysoka, bo zazwyczaj o tej porze roku (w tym roku szczególnie) jest za mało światła i bez doświetlenia przy wysokiej temparaturze rosną nam żyrafy
Maciej,
niektórzy pikują jak tylko pomidorki rozłożą liścienie, ja się tak nie spieszę, pikuję zazwyczaj już z liściem.
Napisz jaką temperaturę mają Twoje pomidory, bo jak jest niska to rosną wolniej. Ale lepiej niższa niż za wysoka, bo zazwyczaj o tej porze roku (w tym roku szczególnie) jest za mało światła i bez doświetlenia przy wysokiej temparaturze rosną nam żyrafy

Iza
W domu jest 22-23 stopnia, są na parapecie, gdzie pewnie jest ciut niższa.
Faktem jest że 3 siewki żółtego pomidora (Dr Wyche's Yellow. mniam
) już mają liście właściwe, a czarne nie. Może to kwestia odmiany.
Zastanawiam się tylko czy humus który użyłem nie jest za kwaśny i w związku z tym siewki nie mają wystarczająco wapnia i magnezu.
Przepikuję do normalnego podłoża jak 2 liście właściwe troszkę podrosną.
Faktem jest że 3 siewki żółtego pomidora (Dr Wyche's Yellow. mniam

Zastanawiam się tylko czy humus który użyłem nie jest za kwaśny i w związku z tym siewki nie mają wystarczająco wapnia i magnezu.
Przepikuję do normalnego podłoża jak 2 liście właściwe troszkę podrosną.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Pomidor lubi 5,5-6,5 pH.
Pikuj do normalnego podłoża i się nie martw. U mnie jedna odmiana czarnego pomidora też najmniejsza ze wszystkich i ma bardzo ciemne liście (Paul Robeson).
Pikuj do normalnego podłoża i się nie martw. U mnie jedna odmiana czarnego pomidora też najmniejsza ze wszystkich i ma bardzo ciemne liście (Paul Robeson).
Iza
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
kaLo pisze: a nie prościej zainwestować 10 zł w 100 szt pierścieni spinanych?
Janusz, masz absolutną rację, w zeszłym roku to sobie biłam do głowy

- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierścienie są bardzo wygodne w użyciu, trzeci sezon w nie sadzę, choć akurat pomidory dopiero w tym roku posadziłam w pierścienie.
Moje bidule wyciągnęły się w domu
Dziś ostatni raz stały na parapecie. Rano miały przeprowadzkę w pierścienie i do szklarni, na pewno przestaną wybiegać

Moje bidule wyciągnęły się w domu

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wyglądają bardzo ładnieAguss85 pisze:Pierścienie są bardzo wygodne w użyciu, trzeci sezon w nie sadzę, choć akurat pomidory dopiero w tym roku posadziłam w pierścienie.
Moje bidule wyciągnęły się w domuDziś ostatni raz stały na parapecie. Rano miały przeprowadzkę w pierścienie i do szklarni, na pewno przestaną wybiegać
![]()

Pozdrawiam Krzysiek
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Dzięki
Po Świętach wszędzie ma się ocieplać, a jak trochę jeszcze wybiegną, to po pikowaniu nawet nie da się poznać, że coś było nie tak
Byle kwiecień był w miarę słoneczny, to wszyscy będziemy sadzić piękne pomidory 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- bachus
- 50p
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Kontakt:
Witam,
Moje pomidorki jeszcze przed świętami trafiły do szklarni a to z powodu wiecznego bałaganu w łazience gdzie je trzymałem.
Wykonałem coś takiego:
do tego ogrzewanie jakby było za zimno:

No i sterowanie by pilnowało temperatury:
Dodatkowy odczyt temperatury i wigoci dla wygody:

a wszystko razem tak jeszcze przed świętami wyglądało::

Nawet jeżeli wrócą, czego się na razie nie spodziewam, ujemne temp. to mojej hodowli to nie zaszkodzi.
Moje pomidorki jeszcze przed świętami trafiły do szklarni a to z powodu wiecznego bałaganu w łazience gdzie je trzymałem.
Wykonałem coś takiego:

do tego ogrzewanie jakby było za zimno:

No i sterowanie by pilnowało temperatury:

Dodatkowy odczyt temperatury i wigoci dla wygody:

a wszystko razem tak jeszcze przed świętami wyglądało::

Nawet jeżeli wrócą, czego się na razie nie spodziewam, ujemne temp. to mojej hodowli to nie zaszkodzi.
pozdrawiam serdecznie Witold
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to było by bezpieczniej dla pomidorków rosnących najblizej suszarki, gdyby zastosować rurę spiro , powiedzmy fi 80 z otworami rozciągniętą na całą długość namiotu. Rozkład temperatur byłby bardziej jednolity.
- bachus
- 50p
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Kontakt:
Dzięki kaLo. O tym też pomyślałem, jest rurka z powierconymi otworkami, średnice dobrałem doświadczalnie, normalnie dmucha na folię.kaLo pisze:Jeżeli mogę coś podpowiedzieć ...

pozdrawiam serdecznie Witold
- krzysiekkedar91
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 paź 2016, o 01:42
Witam. Co dolega moim pomidorom?
Dopiero drugi rok zajmuję się ogrodem i drugi rok tak wyglądają u mnie pomidory. A chciałbym w tym roku coś uratować.
https://imagizer.imageshack.com/v2/1201 ... L0eQ2n.jpg
Za duży rozmiar zdjęcia/mod.jokaer
Dopiero drugi rok zajmuję się ogrodem i drugi rok tak wyglądają u mnie pomidory. A chciałbym w tym roku coś uratować.
https://imagizer.imageshack.com/v2/1201 ... L0eQ2n.jpg
Za duży rozmiar zdjęcia/mod.jokaer
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Może byś coś napisał o podłożu i warunkach uprawy bo tak ze zdjęcia to tylko wróżbita Maciej z Ezo TV 60zł/min + vat. 

- krzysiekkedar91
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 paź 2016, o 01:42
Podłoże aura do wysiewu firmy hollas z dodatkiem kompostu w stosunku 1:4. Rośliny stoją w domu parapet południowy i zachodni. podlewane raz w tygodniu, jak już tak w miarę przeschnie podłoże. w parę dni po pikowaniu podlane PREVICUR ENERGY 840 SL w stężeniu 0,15%, jeśli jeszcze o czymś nie napisałem to przepraszam i proszę o wyrozumiałość