Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Poszukaj tutaj - http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=sg
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja piszesz słońce praży cały czas a na dodatek jest ta czarna włóknina, która co najmniej o kilka stopni podniosi temperaturę gruntu i o kilkanaście stopni temperaturę powietrza wokół krzaków. Może kucnij pośród pomidorów , owiń nogi czarną folią i posiedź z nimi na słoneczku cały dzień. I teraz pytanie, wieczorem będziesz prosty czy pozwijany.kylo pisze: A co to może być? Pomidory rosną w gruncie. Nie pryskałem, bo słońce prażyło odkąd je posadziłem. Krzaków mam ze 20 ale takie liście ma tylko kilka.

Przyda się każdemu, kto uprawia cokolwiek.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Moim skromnym zdaniem to niedobory magnezu ale ... ja nie widzę całości tylko parę listków.
A co to znaczy:
Jeśli jesteś dociekliwy polecam fajną stronkę:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell. ... afKey.html
Ma dwie wady, po pierwsze malutkie zdjęcia, po drugie osoby przewrażliwione mogą doszukać się wszystkiego co tam pokazano
A co to znaczy:
? Czy nekrozy się kruszą, czy liście łatwo się łamią?Liście są też bardzo kruche.
Jeśli jesteś dociekliwy polecam fajną stronkę:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell. ... afKey.html
Ma dwie wady, po pierwsze malutkie zdjęcia, po drugie osoby przewrażliwione mogą doszukać się wszystkiego co tam pokazano

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dzięki za cenne spostrzeżenie
Obok mam arbuzy i trochę mi tej foli na boku zostało więc wyściółkowałem pomidory. Nie spodziewałem się takich temperatur. Z drugiej strony, tylko niektóre krzaki tak reagują. Odkryję i zobaczymy co będzie.

Krzysiek
-
Jak jest nawożony i podlewany? Donica jest osłonięta przed bezpośrednim słońcem?
3 posty wyżej jest link do b. ciekawego artykułu.
3 posty wyżej jest link do b. ciekawego artykułu.
Podlewany co kilka dni na wieczór, ziemia nie przesuszona. W temacie nawozu ziemia zmieszana z obornikiem bydlęcym granulowanym i biohumusem (małe ilości). Nie bardzo jest jak osłonić skrzynię przed bezpośrednim słońcem na naszym mikro-balkonie.
-
Nawet biała folia na donicy załatwi temat. Balkon o wystawie południowej i podlewanie raz na kilka dni? Ziemia pewnie z Biedronki albo podobna i jeszcze doprawiona granulatem , mało wody i wysoka temperatura. Panie premierze, jak żyć? 

Folia do rozważenia. Podłoże do uprawy warzyw bodajże z Castoramy, wody wcale nie tak mało, pozostałe krzaczki w tych samych warunkach mają się dobrze. Owszem, jestem początkująca, ale każdy chyba kiedyś zaczynał? Jeśli mam problem, pytam mądrzejszych od siebie. Proszę o merytoryczne odpowiedzi.
-
Nie było merytorycznie? W poście zamieściłem istotne wg. mnie przyczyny takiej sytuacji. To, że pomidorek jest pierwszy od nasłonecznionej strony też ma wpływ na kondycję korzeni . A że sposób że sposób w jaki to ująłem odbiega od przyjętego w dysertacjach naukowych, trudno. Jeżeli forma jest ważniejsza niż treść to nie jestem dobrym źródłem informacji
.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dodałabym jeszcze do diagnozy zasolenie ( poskręcane, błagające o litość wierzchołki ).
Ile litrów podłoża przypada na jeden krzak? Pomidor powinien mieć od 5 litrów wzwyż, z naciskiem na wzwyż.
Ziemia kwiatowa czy uniwersalna ma sporo nawozu, dodany granulowany obornik i mała ilość wody ( raz na kilka dni to za mało przy takich upałach ) powodują, ze wzrasta zasolenie czyli roślina tonie w pożywieniu a nie da rady go przejeść.
Podlewać tylko wodą, zacienić korzenie i powinien wrócić do zdrowia.
Na pewno nie jest to żadna choroba a jeśli już to fizjologiczna i jest spowodowana niewłaściwymi warunkami uprawy.
Ile litrów podłoża przypada na jeden krzak? Pomidor powinien mieć od 5 litrów wzwyż, z naciskiem na wzwyż.
Ziemia kwiatowa czy uniwersalna ma sporo nawozu, dodany granulowany obornik i mała ilość wody ( raz na kilka dni to za mało przy takich upałach ) powodują, ze wzrasta zasolenie czyli roślina tonie w pożywieniu a nie da rady go przejeść.
Podlewać tylko wodą, zacienić korzenie i powinien wrócić do zdrowia.
Na pewno nie jest to żadna choroba a jeśli już to fizjologiczna i jest spowodowana niewłaściwymi warunkami uprawy.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dzień dobry
Dziś rano wstałam obejrzeć pomidory w gruncie a tu takie zaskoczenie, pomoże ktoś w diagnozie?.

i takie cudeńko na drugim krzaku

dodam ze ostatnio u nas dużo padało i występują poranne mgły. na dodatek piorin podaje
Ziemniak
Stonka ziemniaczana - Komunikat aktywny
Zaraza ziemniaka - Komunikat aktywny
Bardzo proszę o radę.
Dziś rano wstałam obejrzeć pomidory w gruncie a tu takie zaskoczenie, pomoże ktoś w diagnozie?.

i takie cudeńko na drugim krzaku

dodam ze ostatnio u nas dużo padało i występują poranne mgły. na dodatek piorin podaje
Ziemniak
Stonka ziemniaczana - Komunikat aktywny
Zaraza ziemniaka - Komunikat aktywny
Bardzo proszę o radę.
-
Też jestem zaskoczony
. Możesz napisać o co konkretnie Ci chodzi?

kaLo pisze:Też jestem zaskoczony. O co Ci chodzi?
dokładnie to o te fioletowe przebarwienia kolo liści
Proszę o poprawną pisownię/ jokaer.
Ola55, masz ładne pomidorki i nic im nie dolega