Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Plumeria z nasion
Z mojego doświadczenia szybko kiełkuje i rośnie. Wysadzałam tak jak adenium.Ziemia przepuszczalna , mala doniczka i lekkie zraszanie ,za dużo wody -to zgnije. Można też na mokrych patkach kosmetycznych położyć nasionka i je zraszać, jak pokaże się zielona "dupka" wsadzić lekko do ziemi.
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 kwie 2016, o 14:28
- Kontakt:
Mam już małe doświadczenie z Adenium, preferuje nasiona dawać od razu do ziemi, zwłaszcza że zamówiłam 50 szt. Adenium i 5 szt. Plumerii. To dobrze że szybko kiełkuje bo jak patrzyłam na nasiona niektórch drzewek które można formować na bonsai i pisało że okres kiełkowania od miesiąca do nawet dwóch to sobie podarowałam. Mam nadzieję że za niedługo i ja będę mogła pochwalić się moimi pięknymi Plumeriami <3
Pozdrawiam Wszystkich Miłośników Plumerii oraz Adenium ;D
Pozdrawiam Wszystkich Miłośników Plumerii oraz Adenium ;D
"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 sie 2016, o 21:08
Również dziś będę moczyć nasionka. Mam 6 plumeri, pewnie z tego samego źródła.

-
- 50p
- Od: 11 sie 2016, o 20:01
Plumeria ukorzenianie pędu
Dzień dobry!
Czy jest tu może ktoś, kto udzieliłby kilku wskazówek dotyczących cięcia pędów wierzchołkowych z drzewa plumerii? Chciałabym poprosić znajomą o taki pęd, ale muszę jej wysłać konkretne instrukcje: jak/ile uciąć, co potem z takim pędem robić, żeby dotarł do mnie do Polski itp. Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam!
Czy jest tu może ktoś, kto udzieliłby kilku wskazówek dotyczących cięcia pędów wierzchołkowych z drzewa plumerii? Chciałabym poprosić znajomą o taki pęd, ale muszę jej wysłać konkretne instrukcje: jak/ile uciąć, co potem z takim pędem robić, żeby dotarł do mnie do Polski itp. Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam!
Właśnie jestem w trakcie ukorzeniania ciętej plumeri.
Uciąć fragment około 30 cm od wierzchołka. Odłamać wszystkie liście, zostawić tylko te zalążki na stożku wzrostu.
Odcięty fragment przykryć jakimś materiałem i położyć w miarę widnym i ciepłym pomieszczeniu. Po około 2 tygodniach, jak końcówka będzie mocno zdrewniała roślina nadaje się do zasadzenia.
Fragment zanurzamy w wodzie następnie pokrywamy ukorzeniaczem.
Wkładamy do doniczki, zasypujemy, na wierzch dajemy kamienie i całość zalewamy mocno wodą.
Ustawiamy na stanowisku słonecznym i nie podlewamy dopóki roślina nie zacznie wypuszczać nowych liści.
Tu masz filmik instruktażowy
https://www.youtube.com/watch?v=PEDiy5m-3ng
Uciąć fragment około 30 cm od wierzchołka. Odłamać wszystkie liście, zostawić tylko te zalążki na stożku wzrostu.
Odcięty fragment przykryć jakimś materiałem i położyć w miarę widnym i ciepłym pomieszczeniu. Po około 2 tygodniach, jak końcówka będzie mocno zdrewniała roślina nadaje się do zasadzenia.
Fragment zanurzamy w wodzie następnie pokrywamy ukorzeniaczem.
Wkładamy do doniczki, zasypujemy, na wierzch dajemy kamienie i całość zalewamy mocno wodą.
Ustawiamy na stanowisku słonecznym i nie podlewamy dopóki roślina nie zacznie wypuszczać nowych liści.
Tu masz filmik instruktażowy

https://www.youtube.com/watch?v=PEDiy5m-3ng
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Minęło 25 dni od wysiania moich plumerii, 3 nasionka wykiełkowały, łodygi urosły ale liście nadal chowają się w nasionku. Czy to normalne, żeby po tak długim czasie roślina nadal nie pozbyła się całkowicie skorupki?
"(...) ludzie mają wrodzony talent do wybierania właśnie tego, co dla nich najgorsze."
Jeżeli listki są zielone możesz czymś (np. nożem do tapet) naciąć nasionko (w koło, po krawędzi, tak żeby nie uszkodzić liści) i je ściągnąć z listków.
Ja też tak miałem.
Ja też tak miałem.
- Hai Lin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Może mi ktoś powiedzieć, z czego ma się dokładnie składać (jak wyglądać) podłoże dla młodych plumerii by rosły zdrowo?
----17 sie 2016, o 12:51 ----
?
Masz rację. Z jednym tak zrobiłam wcześniej ale nie byłam pewna czy tak można pomagać roślince. Jednak już 2 para listków jej rośnie więc jest ok. Z pozostałymi też tak zrobię. Dziękuję.
----17 sie 2016, o 12:51 ----
?
Masz rację. Z jednym tak zrobiłam wcześniej ale nie byłam pewna czy tak można pomagać roślince. Jednak już 2 para listków jej rośnie więc jest ok. Z pozostałymi też tak zrobię. Dziękuję.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ile lat liczą te rośliny ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- 50p
A jak zrobić, żeby były tak ładnie rozkrzewione, jak na tym ostatnim zdjęciu?
-
- 50p
I to jest ta najmłodsza, tak? Wygląda pięknie, proszę nie tracić nadziei. A jaką mniej więcej temperaturę miała w piwnicy? I czy ciemno też?
ja dopiero zaczęłam przygodę z plumeriami, mam dwie od kilku miesięcy i zastanawiam się, czy takie kilkumiesięczne powinny zimować, czy lepiej nie. Mam je od czerwca, kupiłam jako sadzonki, teraz mają 25 i 30cm wysokości, więc w sumie sporo urosły. Z tym że i tak nie wiem, gdzie najlepiej je zimować, bo mieszkam w bloku, balkon odpada, bo tam całkiem zimno, ew. może jeden pokój będę słabiej ogrzewać - może być takie zimowanie? Ew. mam piwnicę, ale podejrzewam, że tam też będzie całkiem zimno. Może ktoś tu ma jakieś sposoby na zimowanie plumerii w mieszkaniu w bloku?
ja dopiero zaczęłam przygodę z plumeriami, mam dwie od kilku miesięcy i zastanawiam się, czy takie kilkumiesięczne powinny zimować, czy lepiej nie. Mam je od czerwca, kupiłam jako sadzonki, teraz mają 25 i 30cm wysokości, więc w sumie sporo urosły. Z tym że i tak nie wiem, gdzie najlepiej je zimować, bo mieszkam w bloku, balkon odpada, bo tam całkiem zimno, ew. może jeden pokój będę słabiej ogrzewać - może być takie zimowanie? Ew. mam piwnicę, ale podejrzewam, że tam też będzie całkiem zimno. Może ktoś tu ma jakieś sposoby na zimowanie plumerii w mieszkaniu w bloku?

- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bardzo, bardzo spóźnionyJoaquin pisze:4,3,2 lata.

- jak przygotowujesz te wielkości rośliny do zimowania i w jakich warunkach zimujesz (jak długo, tz od kiedy eksmitujesz do piwnicy w jakiej temperaturze, dostęp do światła ?).Joaquin pisze:Sama się rozkrzewiła po zimowaniu w piwnicy.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław