Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
Re: Truskawki "zwisające"
Dziękuję 

- lafi
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 kwie 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam a co powiecie o truskawkach zwisających o rózowych kwiatuszkach ? Zastanawiam sie nad ich kupnem ale nie wiem czy maja smaczne owoce 

Marta
Kupiłem w zeszłym roku, jakaś Ontara Pink czy coś, u mnie kwitnie, ale nie owocuje, szkoda miejsca.
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Jak jest różnica pomiędzy truskawką "zwykłą" a zwisającą?
brak polskich znaków
- lafi
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 kwie 2013, o 17:44
Dziękuję Rafale za odpowiedź
kupię jedną sadzonke i zobaczę co z tego wyrośnie 

Marta
-
- 50p
- Od: 27 cze 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawka łamiąca schematy
Witam wszystkich bardzo serdecznie nie po raz pierwszy ale dawno nie zakładałam i niestety musiałam się zarejestrować ponownie.przesledzilam cały wątek truskawkowy gdyż od paru dni posiadam plantacje w pionie w rurze o średnie. 250 mm .wysokosc ok. 2.5m. ale popełniliśmy pare błędów i jutro będziemy ja przerabiać wiec mam pare pytań.czy koniecznie musza być montowane te dodatkowe kawałki rurek montowane pod kontem w których są sadzonki? Czy może wystarczy w sam otwór wsadzić sadzonke a od środka zabezpieczyć agrowloknina żeby ziemia się nie wysypywala. Muszę tez zamontować rurę do nawadnianie ale o niej już wszystko wiem oczywiście ód was.proszę o rady a dziecię wkleję jak tylko jutro skoncze
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Bo są małe-trzeba poczekać
Mam je już 3 rok. W zeszłym sezonie, wysadziłam do gruntu, opanowały drugą połowę grządki!
A więc, poszły znowu do skrzynki (michy)

A więc, poszły znowu do skrzynki (michy)

Pozdrawiam Ewa
- majs
A czy nie każda truskawka jest kiedyś mała, a potem tworzy mniej lub więcej rozłogów?
brak polskich znaków
No to może ja spróbuję:
Ja nie mam w beczce rurek pod kątem, ale teraz jak jest, to moim skromnym zdaniem jest ok, a co jest ważne, że łatwiej jest zapanować nad wysypującą się ziemią.
Wizualnie wykonanie superaga_zg pisze:czy koniecznie musza być montowane te dodatkowe kawałki rurek montowane pod kontem w których są sadzonki? Czy może wystarczy w sam otwór wsadzić sadzonke a od środka zabezpieczyć agrowloknina żeby ziemia się nie wysypywala.

Ja nie mam w beczce rurek pod kątem, ale teraz jak jest, to moim skromnym zdaniem jest ok, a co jest ważne, że łatwiej jest zapanować nad wysypującą się ziemią.
Jeżeli da się wyjąć teraz roślinki bez nadmiernej ingerencji w system korzeniowy (zakładam, że wyjmujemy truskawki ostrożnie razem z rurką i tak też sadowimy je z powrotem), to można spróbować wprowadzić rurkę nawadniającą. Ponieważ truskawki są dość rzadko sadzone, to alternatywnie pomyślałbym o wykonaniu dodatkowych 2 otworów, dzięki którym można by dostarczyć teraz wodę do dolnych części rury. Na jesieni po poszerzeniu byłoby 2 nowe miejsca na truskawki, bądź poziomki, a i bezpieczniej dla roślin można by wykonać całą operację. Samo podlewanie zaś byłoby trochę uciążliwe.aga_zg pisze: Muszę tez zamontować rurę do nawadnianie ale o niej już wszystko wiem oczywiście ód was.proszę o rady a dziecię wkleję jak tylko jutro skoncze
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
-
- 50p
- Od: 27 cze 2010, o 21:21
Dzięki bardzo ale mam jeszcze pytanko, zamontowalismy już tę rurę i była dziś próba nawadniania ale niestety przez te dolne pierwsze truskawki zaczęła mi wypływać woda wraz z zniemią.Zastanawiamy się czemu? Czy ziemia się jeszcze nie ubiła czy jak? otwory są ponawiercane wiertłem 3 i niezbyt często więc skąd ten gwałtowny wypływ, i co w takim razie z górnymi partiami truskawek???
- majs
Grawitacja.
Zwróć uwagę na wysokość tej rurki w której rosną truskawki i wysokość słupa cieczy w rurce nawadniające,j co łączy się z ciśnieniem jakie panuje w jej dolnych partiach.
W całej tej konstrukcji brakuje mi też drenażu w dolnej donicy.
Pozdrawiam.
Zwróć uwagę na wysokość tej rurki w której rosną truskawki i wysokość słupa cieczy w rurce nawadniające,j co łączy się z ciśnieniem jakie panuje w jej dolnych partiach.
W całej tej konstrukcji brakuje mi też drenażu w dolnej donicy.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków